Het is vandaag Hemelvaartsdag. Eigenlijk een niksdag. Oké, het is een christelijke feestdag, maar wel één waarbij het hele land plat ligt. De treinen rijden nog net en hier en daar lees je op Twitter van mensen die moeten werken, maar winkels zijn gesloten en de straten zijn akelig leeg.

Versterkt door de grijze lucht en miezer die er volgens Buienradar niet eens had mogen zijn. Welgeteld is Hemelvaartsdag bij mijn weten de enige feestdag die niet in het weekend valt en waar ook totaal geen commerciële aandacht aan besteed wordt, wat dan wel weer verfrissend is.

Neem Kerstmis of Pasen en je wordt al weken voordat de dag(en) des onheils zijn aangebroken met je neus op de feiten gedrukt dat het ‘binnenkort’ weer zover is. Zelfs aan Pinksteren wordt de laatste jaren een beetje gedaan, met Paastakken die opeens Pinkstertakken heten en nog wat andere ‘lentige’ dingen. Want Pinksteren en Lente gaan blijkbaar hand in hand door één deur.

Over dat commerciële gesproken, ik kwam vandaag ergens iets tegen, waar weet ik niet meer, dat iemand bij wijze van grapje, over Hemelvaart zei, dat dat gesponsord zou zijn door één of andere keten en toen schreef iemand anders “Nee joh, door HEMA, maar dan zou het gelijk Hemavaart worden”. Ik moest daar wel om lachen.

Juist het gebrek aan enige vorm van commerciële interesse maakt deze dag in zekere zin uniek en de originele betekenis, de hemelvaart van Jezus Christus, is daarmee in zekere zin intact gebleven. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kerstmis en Pasen, waarbij vooral de jongere generaties alleen denkt aan kerstballen en paaseieren.

Niet dat het mij overigens iets uitmaakt, ik vind Hemelvaartsdag nog altijd een niksdag. Ik gun alle mensen hun extra dagje vrij, maar misschien is het een idee om ‘m in het vervolg op vrijdag of maandag te houden, zodat iedereen gewoon een lekker lang weekend heeft. In het vervolg dan ook met een beetje meer zonnig weer dan deze grijze druilerige massa. Ik heb vandaag zelfs al aan de herfststorm-thee gezeten, die ik normaliter dus alleen in de herfst drink!

Wat vind jij van Hemelvaartsdag?