Elk jaar in mei staat het inmiddels zelfs landelijk bekende vestingstadje Woudrichem weer op z’n kop, met een weekend vol vrolijke festiviteiten zoals visbak wedstrijden, oude ambachten, rommel- en jaarmarkt, koren en andere bezienswaardigheden. Ondanks dat ik vanwege het weer niet van plan was te gaan, ben ik donderdag toch even wezen kijken.

Op deze dag kon je de rook al vanaf een kilometer afstand boven de straten van Woerkum uit zien komen, omdat het 18e kampioenschap vis bakken in volle gang was. Ik had er overigens wel een binnenpretje om, dat ik, als vishater, daar toch tussen het kibbeling en poon happende volk door liep.

Met het risico dat m’n haar de rest van de dag naar vis stonk. Maar voor een paar foto’s heb ik wel wat over en zodoende toch even gaan kijken. Ik begin mensen fotograferen steeds leuker te vinden en pak dus elke kans aan.

Ondanks dat de lucht staalgrijs was, bleef het in de middag droog en kon ik m’n camera dus met een gerust hart tevoorschijn halen. Ik maakte foto’s van visbakkers (deze kampioenschappen worden uiterst serieus genomen.

Noem het vis-WK van Woudrichem), bekeek diverse oude ambachten zoals klompen maken, fuiken vlechten en staal bewerken en at een worstenbroodje bij de ijssalon. Van de ruim 80 foto’s, heb ik er 40 overgehouden.

Het Festival Weekend duurt van woensdag 28 mei t/m zaterdag 31 mei. Als je in de buurt bent en je hebt zin om iets leuks te doen, dan kun je vandaag je hart ophalen op de kinderrommelmarkt en jaarmarkt.

Zelf steek ik vandaag weliswaar wel de rivier over, maar omdat ik deze middag als verkeersregelaar werk om de Marianne Vos Classic in Aalburg te begeleiden, heb ik geen tijd om op de jaarmarkt rond te kijken. Misschien volgend jaar!

Links