In de Weekly Snaps van gister liet ik er al iets over los: Zaterdag was het in de stad een drukte van belang met de Open Havendag en tegelijkertijd het Muziekfestijn op het Plein, waar diverse dweil- en brassbands hun kunsten vertoonden. Vergezeld van veel zon en een goed humeur, kun je wel stellen dat ik een erg leuke dag had!

Op de Open Havendag staat water centraal. Dit evenement bestaat inmiddels al 27 jaar en sinds ik in Gorinchem woon, ben ik elk jaar wel even gaan kijken. Een beetje rondstruinen, mensen kijken, fotograferen, dingen uitproberen zoals een klimmuur en meevaren op een boot van de Marine, rondsnuffelen bij kraampjes en poffertjes eten. Voor mij geen Havendag zonder poffertjes met boter en suiker. 🙂

Dit jaar was er naar mijn idee meer te doen voor kinderen (zoals een draaimolentje en een enorm Lego-veld) en iets minder voor volwassenen, maar desondanks was het weer leuk om rond te kijken. Ik heb ook meegevaren op sleepboot De Regge, waar je op rond mocht kijken.

Verder heb ik gewoon lekker gefotografeerd. Niet alleen wat er te doen en te zien was, maar ook de mensen die het evenement bezochten. Mensen fotograferen vind ik nog altijd eng, dus dat was weer een mooie oefening. De Havendag is overigens redelijk bekend en er komen dan ook veel mensen van buiten de regio op af.

Vervolgens afgezakt richting Grote Markt, waar een heel ander evenement gaande was, namelijk het Eghte Muziekfestijn op het Plein. Dit werd georganiseerd door de Gorkumse feestband Eght Herrie en diverse brass- en dweilbands mochten hun kunsten vertonen op podia verdeeld over de binnenstad. Ondanks dat ik meestal niet direct warm loop voor dit soort muziek, heb ik echt spijt dat ik eerdere jaren nooit ben geweest, want wát een leuk feestje was dat zeg!

De eerste bandleden kwam ik overigens al tegen toen ik nog Buiten de Waterpoort aan het fotograferen was, drie Bosschenaren van 3x Raoje die graag op de foto wilden. Dat leverde een maffe maar leuke foto op! Later kwam ik ze nog diverse keren tegen en groetten ze elke keer.

Zo’n camera schept toch een band. 🙂 Eén ervan kwam op een gegeven moment zelfs bij me staan en vervolgens werden we samen op de foto gezet. De jongens linksboven zijn van blaasorkest De Diezeblaozers, ook uit Den Bosch. Eén van de bandleden vroeg of ik de jongen rechts op de foto wilde zetten en er ontstond spontaan een poseer-momentje. Nice!

Ik blijf me sowieso verbazen over het effect wat je op mensen hebt als je met camera rondloopt. Heel veel mensen gaan spontaan poseren, ik kreeg regelmatig de vraag of ik iemand op de foto wilde zetten (wat leuk is omdat je gelijk contact legt) en een paar wilden juist met mij op de foto.

Dan weet je ook niet wat je meemaakt! Op die ene foto na, kon ik daar nog aardig onderuit komen. 🙂 Ik werd door de man die de boel presenteerde al aangezien voor huisfotograaf van één van de bands. Wat niet zo was, maar ik vond het wel grappig.

Behalve foto’s ook één filmpje gemaakt. Ik heb momenteel een haat-liefde verhouding met filmen, dus had geen zin om meer dan één filmpje te maken. Sowieso vind ik dat het inzoomen met deze camera niet echt soepel loopt, maar dankzij een tip van iemand op Twitter, heb ik daar een oplossing voor gevonden, die ik overigens nog niet heb uitgeprobeerd.

Ondanks dat ik eigenlijk nog vóór vijf uur om een boodschap moest, had ik daar helemaal geen zin in. Ik haalde een frietje en een blikje bier bij de friettent en zat daar wel best bij de fontein op de Grote Markt. Ik heb overigens niet de hele tijd daar gezeten. Omdat er meerdere podia waren, liep ik zo nu en dan weer een rondje om op een andere plek ook nog wat foto’s te maken. En ik moest tussendoor naar huis omdat ik mijn SD-kaart had volgeschoten.

Al met al dus een erg leuke en goed gevulde dag gehad en in totaal 8 kilometer gelopen en wonder boven wonder weinig last van m’n rug gehad. Ik kwam thuis met ruim 300 foto’s, maar na strenge selectie zijn daar uiteindelijk 162 van overgebleven, verdeeld over de Havendag en het Muziekfestijn en nog wat actiefoto’s van een jetski die ik vanaf de Marineboot fotografeerde.