Vandaag een wat serieuzer item. Even geen lijstjes met zoekopdrachten, overzichtjes of films die ik recentelijk heb gezien. Het mooie van een all-round blog is dat je alle kanten op kunt. Dit keer raakte ik geïnspireerd door een tweet. Deze luidde als volgt:

Vraag me weleens af, hangt het meeste geluk van iemand af in de mate van hoeveel liefde je krijgt, met name van
een speciaal iemand?

Een interessante vraag en de tweet zette me aan het denken. In eerste instantie was ik geneigd om bevestigend te antwoorden. Want ik weet wel HOE uitzinnig gelukkig ik instantly zou zijn als R. me morgen alsnog de liefde zou verklaren.

Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte dat bovenstaande toch niet altijd opgaat. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de vraag nergens op slaat, want een ieder is verschillend tenslotte. Ik antwoordde het volgende:

Geluk is iets wat je zelf creëert.
Dat moet dus niet van een
ander afhangen.

Nu vind ik ‘moet’ achteraf gezien een verkeerd gekozen woord in deze context. Maar ondanks dat ik alleen voor mezelf kan spreken, is de belangrijkste les die ik tot nu toe heb geleerd, dat geluk uiteindelijk uit jezelf komt.

Als je de vraag vanuit een ander perspectief bekijkt, zou ‘t zelfs kunnen betekenen dat mensen die geen liefde ontvangen, ongelukkig zijn. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die hun leven als minder gelukkig beschouwen door gebrek aan relatie en er zullen ook vast wetenschappelijke onderzoeken zijn die uitwijzen dat, zegge 2 op de 10 singles, minder gelukkig is dan de gemiddelde persoon in een goede relatie. Maar in hoeverre is zoiets echt betrouwbaar?

Ik vind het een lastig onderwerp. Maar wat ik gaandeweg geleerd heb, is dat het, buiten liefde om, belangrijk is om je eigen geluk te maken. Spreekwoordelijk In een vorm gieten en kneden totdat het iets wordt wat voor jou geluk inhoudt, wat jou blij maakt. Geluk betekent ook niet per definitie dat alles perfect moet zijn.

Ik denk dat het mooist haalbare in een mensenleven is, als je oprecht gelukkig kunt zijn als individu. Liefde wordt in mijn ogen vaak overschat, ik heb wel eens gelezen dat mensen dood zouden gaan zonder liefde. Eh, ik leef ook nog steeds hoor!

Als je het echt gaat plat relativeren, is liefde slechts een gevoel. Er komt weliswaar het nodige bij kijken, maar in theorie is nog steeds enkel een gevoel. Note to self: Ook goed om eens aan te denken als ik weer eens wegkwijn van liefdesverdriet. 🙂 It’s just a feeling baby, just a feeling…

Het voordeel van goed in je vel zitten en op eigen kracht gelukkig kunnen zijn, is dat eventuele liefde die op je pad komt een aanvulling vormt. Het verrijkt je leven, vormt de kers op de spreekwoordelijke taart, maar voorkomt dat je afhankelijk raakt van de ander en van wat diegene jou geeft. Kort gezegd dat je ‘gelukkig zijn’ laat afhangen van iemand anders.

Ik spreek uit ervaring. Ik ben inmiddels al lange tijd single, maar ikheb ook relaties gehad, ben naïef geweest en was ooit zelfs bang dat ik ‘over zou blijven’. Ik stapte in een relatie om verkeerde redenen en zonder echt van iemand te houden.

Ik stelde me afhankelijk op en legde daarmee de verantwoordelijkheid van mijn geluk in de handen van de ander. Ronduit dom: Je geeft toch een stukje van jezelf weg. Een stukje wat je niet meer terugkrijgt. Wat het me gebracht heeft? Weinig goeds, maar wel een paar stevige levenslessen waar ik wel erg dankbaar voor ben!

Juist door de dingen die ik meegemaakt heb, vind ik het voor mezelf belangrijk om een onafhankelijke vrouw te zijn. Op eigen kracht gelukkig kunnen zijn, op eigen kracht voor mezelf kunnen zorgen zonder op wat voor manier dan ook afhankelijk te moeten of willen zijn van wie dan ook.

Daardoor is één van mijn motto’s dat liefde een aanvulling op je geluk zou moeten zijn, geen voorwaarde. Maar zoals ik al schreef is iedereen verschillend en ben ik wel benieuwd naar hoe jij in dit onderwerp staat.

Nou staat er niet voor niks “opinie” in de titel van deze blog, dus ik daag je bij deze uit om te beschrijven wat geluk voor jou inhoudt en of je van mening bent dat of geluk inderdaad (grotendeels) afhankelijk is van het ontvangen van liefde of niet. Ik ben benieuwd naar jouw mening en uiteraard hoef je het niet met mij eens te zijn, daar heet het opinie voor. 🙂