Onlangs bedacht ik me opeens dat ik al tijden geen apps gedownload had. Ik moest glimlachen bij de gedachte dat ik bij m’n eerste iPhone (3GS) die ik in 2010 bij een abonnement aanschafte, zo ongeveer de halve App Store heb geplunderd en alles wilde proberen.

De meest onzinnige apps zoals virtueel bier drinken en een app met gekke bekken die je napraat kwamen erop te staan, de nodige spelletjes en ook wat nuttigs. Inmiddels wordt m’n iPhone 5S voornamelijk bevolkt door nuttige apps. Ik ben iemand die informatie vergaart, productief, efficiënt en altijd leergierig. En natuurlijk een heleboel fotografie-gerelateerde apps.

En uitgerekend op het moment dat ik me dus bedacht dat ik al in tijden niks gedownload had, kwam ik er weer één tegen, zo’n app waar ik gelijk uren mee zoet ben. Weer iets op fotografie gebied, maar toch weer heel anders dan wat ik tot nu toe de revue heb zien passeren. De app heet Diana Photo en ik vertel je er in dit artikel graag meer over.

Gemaakt met DianaPhoto app

In november 2012 publiceerde ik een battle tussen twee apps waarmee je foto’s kunt blenden, of in normaal Nederlands, over elkaar kunt leggen zodat je een apart effect krijgt. Ik gebruik de app die ik uiteindelijk het beste vond inmiddels niet zo vaak meer, maar ik houd nog steeds van dit effect. Diana Photo doet eigenlijk hetzelfde, maar dan totaal random en met een leuk effectje.

Je start de app op, vervolgens wordt gevraagd of je toegang wilt verlenen tot je foto’s en je krijgt een eenvoudig en strak vormgegeven scherm te zien met bovenin de overlay-foto en daaronder twee kleinere blokjes met daarin de foto’s die gekozen zijn.

Het leuke en bijzondere aan deze app is dat je hem willekeurig foto’s kunt laten kiezen, die dan met elkaar gemixt worden en dat levert zo nu en dan heel bijzondere resultaten op! Helaas beperken de meeste apps die gebruik maken van je fotobibliotheek zich over het algemeen tot de zogenaamde Filmrol, de map waarin alle nieuwe gemaakte foto’s en video’s terecht komen.

Gemaakt met DianaPhoto app

Als je zo iemand als ik bent die alle foto’s netjes categoriseert in mapjes op maand, heb je daar dus erg weinig aan. Ik houd mijn filmrol zo leeg mogelijk. Zo nu en dan gooi ik de boel via Dropbox over naar m’n computer, waar ik een exacte kopie bewaar van mijn iPhone foto’s.

Die worden vervolgens in de juiste mapjes gesynchroniseerd naar m’n mobiel. Ik was dan ook erg verrast dat je bij Diana Photo wel degelijk albums kunt kiezen waaruit foto’s gebruikt mogen worden. Je hebt zelfs de optie om afzonderlijke albums te kiezen en dat sprak me wel aan!

Je kunt dus random foto’s laten kiezen, maar het toeval ook een handje helpen. Zo is het ook mogelijk om ter plekke een nieuwe foto te schieten of om een bestaande foto te importeren uit je fotobibliotheek, als je een kunstwerkje wilt creëren met specifieke foto’s. Ook kun je door van rechts naar links te swipen over het overlay-resultaat, kiezen tussen de verschillende filters.

Gemaakt met DianaPhoto app

Zelf vind ik de random optie het leukst, ik laat me graag verrassen! Je kunt een andere set foto’s kiezen door simpelweg even te schudden met je iPhone, maar als je niet zo’n losse pols hebt, kun je ook op het icoontje midden bovenin klikken, dat heeft hetzelfde effect.

Bij de Opties dialoog kun je ook nog wat dingetjes instellen, zoals of je automatisch filters en/of foto’s wilt wisselen bij het schudden van je telefoon, of de resultaten in HD moeten worden opgeslagen en nog wat dingen.

Tot slot is er ook nog een schuifbalkje wat zich bevindt onder het witte bolletje in de mintgroene balk tussen de foto’s. Hiermee kun je instellen welke van de twee foto’s het meest naar de voorgrond komt. Je kunt foto’s ook verwisselen door te swipen.

Ik vind de manier van werken intuïtief en daar houd ik wel van! Met één tik op de resultaatfoto kun je je nieuwe creatie ook gelijk delen naar Instagram, Facebook, Twitter, SMS en mail en natuurlijk opslaan naar de filmrol.

Een leuke app waarmee je zonder enige moeite de meest prachtige kunstwerkjes van je foto’s kunt maken die je desgewenst nog naar wenst kunt aanpassen. Alle afbeeldingen in dit artikel zijn mijn eigen foto’s die ik door de app gehaald heb.

Gemaakt met DianaPhoto app

Links