De mensen die mijn blog langer volgen, zullen ongetwijfeld op de hoogte zijn van het feit dat ik een boekenwurm ben. Soms lees ik 2 tot 3 boeken per week. Ook de liefde voor post (en de postbezorger) heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. En wat krijg je als je post met een boek combineert?

Als echte post fan hoor je natuurlijk Nederlands grootste koeriersbedrijf een beetje te blijven volgen, dus communiceer ik regelmatig met PostNL via Twitter en volg ik ook hun Facebookpagina. Tussen de nieuwtjes over kunstzinnige postzegels en het ondersteunen van zakelijke of sportieve initiatieven door, staat er zo nu en dan best leuke informatie op. Sowieso is de blog van PostNL een aanrader.

Het was denk ik een week of twee geleden dat ik op die bewuste Facebookpagina las over een boekje genaamd Hier is de Post!, geschreven door auteur Rico Hop. Ik klikte de link aan, las de bijbehorende blog en werd meteen enthousiast. Een boekje met vijftig uiteenlopende verhalen van postbezorgers door heel Nederland.

Alle mensen die bij de post werken, hebben dit boekje ook mogen ontvangen van werkgever PostNL. Voor iedereen die niet bij de post werkzaam is, maar toch graag een leuk stukje leesvoer in huis wil halen, is het boekje gelukkig ook te bestellen.

Boek ‘Hier is de post’

Met ‘t boekje eenmaal in mijn bezit, ben ik direct begonnen met lezen en werd zo mogelijk nog enthousiaster. Wat een leuke, bijzondere, ontroerende, spectaculaire en soms bizarre verhalen! Van een postbezorger die een auto door de lucht zag vliegen tot ludieke grappen van collega’s en van ‘post aan de hemel’ tot een verhaal over de enige varende postbode van Nederland, die zijn ronde doet in de Brabantse Biesbosch, waar ik maar een paar kilometer vandaan woon!

Zoals op de omslag staat, bevat het boek 50 verhalen van postbezorgers door het hele land. Je wordt meegenomen op een ronde in de tijd dat postbezorgers nog praktisch in driedeling pak met een pet op rondliepen, maar ook zijn er hedendaagse verhalen bij. Stuk voor stuk heerlijk hapklare brokken die prettig weglezen en daarmee ook het ideale leesvoer vormen voor bijvoorbeeld op vakantie of natuurlijk gewoon thuis in de tuin of lui op de bank.

Hier en daar was er zelfs een stukje herkenning voor me bij. Ik ben immers niet alleen stapelgek op het ontvangen van post, maar ook nog altijd op de pakketbezorger. Eigenlijk is het dankzij hem dat ik inmiddels een aardige fixatie heb op witte Opel-bestelbussen en de kleurcombinatie donkerblauw met oranje.

Maar ook zonder warme gevoelens voor een medewerk(st)er van de post is het boekje een aanrader voor iedereen die wel houdt van bundel met authentieke verhalen over mensen met een beroep wat al zó oud is, dat het eigenlijk ambachtelijk genoemd zou moeten worden.

Het boek Hier is de Post! is bij uitgeverij Better Life Publishers te bestellen voor € 9.95 en bevat ruim 160 pagina’s. Het boekje is overigens ook zonder verzendkosten te bestellen bij Bruna.