Als het op mode aankomt, wil ik mezelf zeker geen fashionista noemen. Ik ben dol op shoppen (al beperkt zich dat tegenwoordig tot een aantal webshops, omdat dat toch verrekte makkelijk is) en ik vind het leuk om kleding te combineren.

Bij de term fashionista, denk ik gelijk aan mensen die een modeblog hebben, fashion-events afstruinen en zo op de cover van een glossy tijdschrift kunnen. is het je ooit opgevallen dat fashionista’s altijd heel knap zijn?

Maar ik hou wél van kleding, van combineren ook. Alleen heb ik één handicap die zich zo nu en dan wel wreekt: Ik hou van matchen! Bij mij moet alles qua kleur op elkaar afgestemd zijn, anders trek ik het niet aan.

Ik kan echt gruwelen van bijvoorbeeld een volledig zwarte outfit en dan een paar enorme witte gympen eronder, van een groene broek combineren met een roze shirtje of kleding in alle kleuren van de regenboog waar nergens iets ‘terug komt’. Noem me een mauwerd, maar bij mij moeten dingen gewoon goed bij elkaar passen, tot in de accessoires!

Daarom koop ik bijvoorbeeld ook uitsluitend zwarte tassen. Vooropgesteld dat ik niet van kleuren als wit en bruin houd, maar zwart past overal bij. Nou ben ik wel al een paar jaar op zoek naar een leuke rode schoudertas en laat ik die nu vorige week hebben gevonden. Een kittig klein tasje met genoeg vakjes om mijn zooi in kwijt te kunnen en ook nog eens een mooi prijsje. Ze hadden ‘m ook in camel, fuchsiaroze, turquoise en zwart.

Dus jij denkt dat ik met dat rode tasje ben thuisgekomen zeker? Mooi niet. Ik heb uiteindelijk de zwarte gekocht, want ik weet nu al dat ik een rode tas uitsluitend zal gebruiken als ik iets roods in mijn outfit heb.

Rode schoenen, een rood shirtje of een rood printje op een kledingstuk. Anders past het nergens bij voor mijn gevoel, ondanks dat rood natuurlijk prima te combineren is met bijvoorbeeld donkerblauw, zwart, grijs en ook de door mij intens gehate kleur wit.

Toch ben ik dan zo eigenwijs dat ik dat tasje niet koop. Later ben ik er al twijfelend nog eens langsgelopen (zou ik ‘m toch niet gewoon erbij kopen?), maar na een korte inspectie vond ik toch eigenlijk de kleur niet helemaal top.

Een beetje rozerood en guess what? Daar heb ik óók al een hekel aan. Ga met mij dus nooit winkelen als ik op zoek ben naar iets roods (ongeacht wat), want er bestaat voor mij maar één kleur echt rood en dat is Ferrarirood, al het overige valt af. Al heb ik nog geluk dat ik tegenwoordig bordeauxrood ook erg mooi vind.

Nog een reden waarom ik mezelf zeker geen fashionista noem is, omdat ik niet zo van hele aparte keuzes houd. Je zult mij nooit rond zien lopen in een korte broek met een blazer erop (het is zómer als je shorts draagt, dan ga je toch niet een jásje aandoen!), een rokje met franjes of een broek met glitters.

Ook vind je geen dungaree (hippe naam voor de tuinbroek) of onesie (huispak uit één stuk) in mijn kast en kniehoge gladiator sandalen mogen van mij ritueel verbrand worden. Sowieso zal ik nooit kleding kopen die ik niet makkelijk kan combineren.

Het heeft lang (lees: jaren) geduurd voordat ik überhaupt vaker kleurtjes ging dragen, maar echt kleurrijk zal het nooit worden. Als ik bijvoorbeeld een shirt met een (felle) kleur draag, wil ik dat alleen combineren met een zwarte of grijze broek of een jeans, geen andere kleur, want dat vind ik te schreeuwerig. Op die manier kan ik toch wat vaker kleurtjes dragen en kan ik mijn eeuwige drang om dingen te matchen ook nog trouw blijven. Mooi geregeld!

Ben jij ook een Miss of Mister Match?