Op 24 juni publiceerde ik een bezoekersenquête en het was al die tijd nog de bedoeling om daar een artikeltje aan te wijden. Inmiddels zijn er nog een paar nieuwtjes bijgekomen, dus slaan we even drie vliegen in één klap.

Bezoekersenquête

De enquête is door minder mensen ingevuld dan ik had gehoopt, in totaal slechts zes, maar ik ben uiteraard wel blij met degenen die de moeite hebben genomen om hun voorkeuren en mening via deze weg aan mij door te geven. De resultaten zijn eigenlijk globaal genomen niet heel verrassend en in zekere zin dus geruststellend!

Ik vroeg me een tijdje geleden af wat ik nu eigenlijk aan moest met mijn blog: De fut was er een beetje uit, de inspiratie liet me in de steek en het wilde gewoon allemaal niet zo lukken. Ik hoopte misschien een duwtje in de goede richting te krijgen door om feedback te vragen. De slotconclusie is dat het gewoon lekker moet blijven zoals het is, volgens de gemiddelde bezoeker, gebaseerd op de mening van die zes personen die de enquête hebben ingevuld.

Ik stelde vragen als: “Wat zou je ervan vinden als ik over één onderwerp zou bloggen?” “Van welke artikelen heb je nu wel genoeg gezien?” en of de voorkeur uitgaat naar korte kernachtige teksten of uitgebreide artikelen.

Op een enkele verrassende uiting na (twee mensen die het een beetje gehad hebben met mijn geliefde Weekly Snaps), vindt iedereen de huidige samenstelling en afwisseling prettig. Waar de één bijvoorbeeld graag meer reviews wil zien en de ander helemaal niet (zoveel mensen, zoveel meningen), zijn er niet echt schokkende dingen uit naar voren gekomen. Opvallend is wel dat de enquête grotendeels is ingevuld door mannen.

De slotconclusie is dat het gewoon lekker moet blijven zoals het is, volgens de gemiddelde bezoeker.

Sowieso kom ik er de laatste tijd steeds meer achter dat mijn blog door minstens zoveel mannen als vrouwen wordt bezocht en dat vind ik mooi. Ik beschouw mijn blog namelijk niet als een typische vrouwenstek (terwijl de meeste blogs van vrouwen en meisjes dat wél zijn).

Dat diverse heren mijn blog bezoeken en blijven volgen, zie ik als een compliment. Het past bij de persoon die ik ben en het is grappig dat ik die lijn dus onbewust doorzet naar mijn blog. Daarnaast blijkt hieruit ook, dat mijn stijl dus beide groepen aanspreekt en lekker allround is!

In het kort gezegd, kunnen we dus stellen dat ik gewoon lekker door blijf gaan zoals het ging. De frequentie zal indien nodig wat lager liggen, maar de laatste weken heb ik gek genoeg weer meer inspiratie (en ook meer zin) en dan gaat het bloggen gelijk al een stuk soepeler. En als ik een dagje (of twee) oversla, voel ik me daar inmiddels al een stuk minder vervelend over!

Galerij

Eén van de mensen die de enquête hebben ingevuld, opperde het idee voor een grotere galerij. Die heb ik tot een jaar of wat terug gehad, met zo’n 2500 foto’s aan boord. Het resultaat was een enorme prak serverruimte die al die foto’s in beslag namen en een galerij waarvoor je minstens een uur moest uittrekken om alles te kunnen bekijken. Ik heb ervoor gekozen om de galerij te beperken tot een portfolio. Fotoseries van bijvoorbeeld evenementen, parkeer ik op mijn Flickr-pagina, die overigens ook gelinkt wordt vanaf het galerij-overzicht.

Veel groter wordt ie dus niet, maar ik heb ‘m wel een aardige opfrisbeurt gegeven. Het uiterlijk van de afzonderlijke albums is wat opgefrist, met ruimer opgezette, grotere en meer ‘light’ ogende thumbnails, waardoor je minder tijd kwijt bent met turen naar mini-fotootjes. Verder heb ik her en der nieuwe foto’s toegevoegd en de Best of iPhone map flink opgeschoond.

Achter de schermen heb ik ook wat dingetjes aangepast, waardoor het minder tijd en werk kost om nieuwe foto’s te uploaden. Last but not least heb ik alweer een nieuw watermerk ontworpen, omdat ik de vorige (die ik nog niet eens zo lang had) te groot vond. De nieuwe is lekker compact en kan ik met één klik op de knop vanuit de galerij aan mijn afbeeldingen toevoegen. Neat!

Reacties: Disqus vs WordPress

Als er iets is waar ik slecht tegen kan, zijn dat trage dingen. Het plaatsen van reacties op mijn blog is daar één van. Nadat ik me er in eerste instantie bij had neergelegd dat het niet anders was, ben ik onlangs toch op onderzoek uit gegaan. Na één en ander te hebben uitgesloten, blijkt inmiddels dat de Jetpack plug-in verantwoordelijk is.

Sowieso vertragen plug-ins het reactiesysteem enigszins, maar deze maakt er echt een potje van. Helaas kan ik ‘m niet zomaar overboord gooien, hij is namelijk onder meer verantwoordelijk voor de e-mail service bij nieuwe artikelen, de Twitter-widget (rechts), de deel-opties (onderaan) en het automatisch publiceren naar social media.

Nu is het zeker mogelijk om voor elk van deze functies een nieuwe plug-in te zoeken en in gebruik te nemen, maar ik ben erg kritisch als het gaat om functionaliteit en zeker ook het visuele aspect en dat is iets waar weken overheen kan gaan.

Sowieso heb ik dan vier plug-ins in plaats van één en dat gaat uiteindelijk ook weer ten koste van de snelheid. Dus dacht ik een snelle en goede oplossing gevonden te hebben in het redelijk bekende Disqus.

Werkt supersnel, ziet er strak uit, heeft een interne spamfilter en biedt wat extra opties met betrekking tot delen en liken van andermans reacties. Het systeem draait prima, maar al na een dag kwam ik tot de conclusie dat ik het helemaal niks vind dat al het verkeer buiten mijn server om loopt. Ook visueel gezien valt er weinig te tunen. Inmiddels kun je weer reageren via het vertrouwde systeem. In de hoop dat ik ooit nog een betere oplossing vind.