Ik bedacht me net dat ik een vaste intro zou moeten schrijven voor deze dertig dagen challenge. Omdat ik het altijd lastig vind om de intro te vullen met iets wat daadwerkelijk een intro is en wat dan ook nog lang genoeg is. Deze keer alweer de vierde vraag, namelijk wat mijn drie gezondste gewoontes zijn. Nou vind ik dat ik behoorlijk gezond bezig ben, dus dat kan niet al te lastig zijn!

Veel beweging

De laatste jaren, ongeveer sinds 2011, ben ik heel veel gaan bewegen. In eerste instantie begon ik met praktisch dagelijks sportief fietsen en zo’n 2 jaar geleden is het wandelen er van lieverlee ook in gerold. Ik heb Bas natuurlijk inmiddels al 10 jaar en zo’n hond moet ook genoeg beweging krijgen, maar in de eerste jaren dat ik hem had, liet ik hem gewoon drie of vier keer per dag uit, een vast rondje van hooguit een kilometer en dat was het dan wel zo’n beetje.

Inmiddels loop ik het meest van de tijd minimaal vijf kilometer per dag. Mijn gemiddelde ligt ergens rond de 6.5 km volgens mij. De afgelopen twee jaar heb ik door allerlei omstandigheden niet dagelijks gefietst, maar wel veel. Ik ben dit jaar gestart met lange einden fietsen (ik reed eerst voornamelijk op snelheid) en dat bevalt ook erg goed.

Rondjes van een kilometer of 30 á 35 draai ik m’n hand niet voor om. Ik rijd dan niet op een topsnelheid, maar ook weer niet in een huisvrouwentempo. Als je een sportieve fiets hebt, moet je daar ook wel je rijstijl op aanpassen. :-)

Fietsen

Veel water

Ik heb een rare eigenschap en dat is dat ik vrijwel nooit dorst heb. Zelfs niet als het bloedheet is en de meeste mensen toch wel de hele dag door aan iets te drinken lurken. Ik heb die behoefte gewoon niet. Ik heb wel eens dorst, maar dat komt bijna nooit voor.

Zeg maar een keer in de twee maanden of zo. Ik moet mezelf dus dwingen om voldoende te drinken en vooral water is altijd een lastige geweest. Ik heb water eigenlijk nooit lekker gevonden en als ik een glas water naast me neer zette ging die wel op, maar vulde ik het niet meer bij.

Sinds ik in het bezit ben van mijn Dopper drinkfles, gaat het een stuk beter. Ik heb ‘m een maandje of wat geleden gekocht en het werkt! Ik zet ‘m bij de PC, neem m’n mee in de hangmat of leg ‘m op de bank waar ik aan het lezen ben en hij gaat vanzelf leeg en ik vul hem ook weer bij. Ik had ‘m ook bij me met het motorongeluk en heb hem daarna twee weken moeten missen omdat hij in de tanktas van Martin zat. Ik miste m’n fles echt en dronk gelijk ook minder water.

Op de bank met mijn Dopper

Goed ontbijten

Misschien één die je niet verwacht in een lijstje met gezonde gewoonten, maar een goed ontbijt is wel degelijk belangrijk en dus ook heel gezond. Tenzij je op z’n Engels ontbijt dan, met beans and bacon en allerlei andere vette dingen. Ik heb jarenlang het ontbijt overgeslagen en wat je dan krijgt is dat je gaandeweg eerder trek krijgt in lekkere dingen.

Vervolgens ben ik toch maar eens gaan ontbijten en dat scheelt aanzienlijk. Eerst at ik meestal vruchtenyoghurt, sinds een jaar of 4 eet ik elke ochtend een flinke bak magere yoghurt met vers fruit en muesli of een beschuitje erdoor. Die enkele keer dat ik door omstandigheden mijn ontbijt oversla, merk ik dat in de loop van de dag ook gelijk.

Ontbijt van yoghurt en vers fruit

Wat zijn jouw drie meest gezonde gewoontes?