Op de valreep nog een 30Days item voordat ook deze week alweer voorbij is. Ik heb de laatste tijd opeens weer zoveel inspiratie voor leuke berichten, waardoor deze challenge er dan weer bijna bij in schiet. In de meeste gevallen publiceer ik de Reads of the Week op zaterdag, maar aangezien er weinig gelezen is de afgelopen dagen, dus ook niet echt vulling.

De opdracht van deze week is om drie dingen te noemen waar ik spijt van heb. Aangezien ik eigenlijk niet zo snel spijt van dingen heb maar alles als een levensles zie, is dat nog knap lastig. Maar uiteraard wil ik me er niet al te gemakkelijk vanaf maken en heb ik serieus nagedacht over dingen waar ik spijt van heb, of heb gehad.

Naïef zijn

Niet iets wat je kunt sturen, het is tenslotte een karaktertrekje en het is ook zo wat om bijvoorbeeld te zeggen dat je spijt hebt dat je spontaan bent. Maar dat naïeve, dat heeft me zoveel slechte dingen (en slechte mensen) gebracht, dat ik er in zekere zin spijt van heb dat ik vroeger nooit wat steviger in m’n schoenen stond.

Nu kan ik het tenslotte ook, dus waarom toen niet? Natuurlijk heeft dat veel te maken met het welbekende rugzakje en levenservaring, maar toch. Ik zeg niet snel dat ik dingen over zou willen doen, maar als ik vroeger niet zo vreselijk naïef zou zijn geweest, zou ik daar later niet de gevolgen van hebben gehad.

Dingen niet volhouden

Ik geef het eerlijk toe, ik ben vaak niet zo goed in het volhouden van dingen. Of dat nu een dieet is, een nieuwe hobby of iets anders wat ik opeens helemaal zie zitten, maar een paar weken later links laat liggen. Zo had ik een tijdje geleden nog een manie dat ik van die leuke illustraties maakte op mijn tekentablet. Ik had het helemaal gevonden, maar een week later lag de tablet weer in de kast.

Dan heb ik opeens geen zin meer. Die paar keer dat ik geprobeerd heb een dieet te volgen (ik ben inmiddels van mening dat geen dieet zo goed werkt als het permanent aanpassen van je eetpatroon), hield ik dat ook nooit lang vol. Loombands maken? Superleuk, maar ik ben gestopt na vijf en het setje ligt nu te verstoffen.

Gelukkig gaat het niet overal zo mee. Bloggen om maar wat te noemen, houd ik al 12 jaar vol en nadat ik in 2011 ben begonnen met meerdere keren per week fietsen, doe ik dat ook nog steeds. Afwisseling en uitdaging zijn voor mij enorm belangrijk.

Zolang één of beide aspecten niet (voldoende) aanwezig zijn, gaat de lol eraf. Daarom zou ik ook doodongelukkig worden als ik een baan zou hebben die elke dag op hetzelfde neerkomt. Dat heb ik ook meegemaakt.

Gat in m’n hand

Ik had vroeger echt een gat in m’n hand. Mijn geld was letterlijk al op voor het einde van de maand en dat was niet altijd makkelijk. Ik heb zelfs een schuld gehad, doordat ik een flink krediet op mijn Postbankrekening had, die bijna altijd tot aan de limiet gebruikt werd. Gelukkig ben ik daar weer uit gekomen, maar daarna zijn er wel dingen veranderd. Zeker als je op jezelf woont, is het gewoon heel belangrijk om je uitgaven in de gaten te houden.

Een extra H&M-bestelling omdat ze zulke leuke dingen hadden? Dan de volgende maand even niets bestellen, of niet ook nog een etentje of een uitje plannen. Dat idee. Tegenwoordig gaat dat dus goed, maar ik heb er wel spijt van dat ik vroeger zo onzorgvuldig met geld omging. Maar zoals ik al in de intro schreef, alle dingen die ik ooit fout heb gedaan, zie ik meer als een levensles dan als iets waar ik vreselijk veel spijt van heb. Overal leer je van.

Zoals je ziet, zijn het vrijwel allemaal dingen uit het verleden. Ik heb er echt héél lang over na moeten denken voordat ik überhaupt iets bedacht kreeg waar ik spijt van had. Natuurlijk heb ik weleens spijt als ik lullig heb gedaan tegen iemand, dat ene toffe shirtje toch niet gekocht heb in de sale terwijl het nu weg is en meer van dat soort onbenullige dingen.

Maar ik vind dat ik mijn leven doorgaans prima op de rit heb en er geen dingen zijn die ik echt verkeerd aanpak. Zo kijk ik er in elk geval zelf tegenaan. Dat is overigens geen arrogantie of vinden dat ik nooit iets fout doe, maar gewoon berusten in wat is en tevreden zijn met wat je hebt.

Waar heb jij spijt van?