Ik ben de laatste tijd veel achter de schermen bezig met m’n blog. Geen dingen waar jij duidelijk iets van zal merken, maar het komt meer neer op het optimaliseren van blogposts. De weergave van afbeeldingen verbeteren, niet-gebruikte afbeeldingen verwijderen dat soort dingen. En dan kom je wel eens wat tegen.

Nou bestaat mijn site al even zoals je weet. De eerste blogpost is geschreven op 19 mei 2002 en omdat ik daarin schreef dat ik het blijkbaar in m’n kop had om “deze site eventjes opnieuw te bouwen”, moet het fenomeen EstrellaWeb dus al wat langer hebben bestaan.

Het domein estrellaweb.nl bestaat overigens pas sinds 7-7-2003, Vóór die tijd hostte ik mijn site(s) op NL.NU domeinen. Die waren gratis, maar het bedrijfje stopte er op een gegeven moment mee en daarna de overstap gemaakt naar een NL domein. In die tijd was dat heel wat.

Zoals ik eerder vertelde, heb ik alle blogposts voor 2009 verwijderd en offline gearchiveerd. De kwaliteit ervan was gewoon té laag, de schrijfstijl niet om over naar huis te schrijven en de onderwerpen totaal niet interessant of juist véél te persoonlijk.

Maar als je tijdens dat onderhoud door oude blogposts scrolt, valt het op dat mijn stijl door de jaren heen sterk verbeterd is: Zinnen lopen beter, interpunctie ontbreekt niet, geen absurd lange tekst en ik behandel m’n blog niet langer dan een dagboek, wat de schrijfstijl ten goede komt.

Metalen pennen

Iets wat daardoor eigenlijk volledig is weggevallen, is wat ik het smalltalk gedeelte noem. Mijn blog is tegenwoordig veel meer geprogrammeerd: Elk artikel moet goed onderbouwd zijn, informatief, leuk, interessant en van toegevoegde waarde.

Door de jaren heen is het idee erin geslopen dat een post waarin ik gewoon wat uit de losse pols schrijf, eigenlijk een no-go is en dat niemand dat interessant vindt. Zelf lees ik dit soort berichten op andere blogs ook minder snel, maar ik heb een andere doelgroep dan de gemiddelde blog.

Enerzijds lijkt het me toch best leuk om zoiets er weer in te brengen. Gewoon zo af en toe als ik er zin in heb. Geen Weekly Snaps zonder foto’s, ook geen tot in detail beschreven verslagen wat ik zoal op een dag doe, maar dingen die in m’n hoofd opkomen of waar ik me veel mee bezighoud. Het fijne aan dat soort blogposts is, dat ze praktisch overal over kunnen gaan. De vraag is alleen, wat vind jij daar als lezer van? Leuk of niet leuk?