Ik dacht zeker te weten dat ik eerder al iets heb gepubliceerd met een aantal handige WordPress plug-ins, maar hoe hard ik ook zoek, het is echt nergens te vinden. Niet via de zoekfunctie op m’n blog zelf, ook niet via Google. Waarschijnlijk heb ik me dan toch vergist of is hij ergens gaandeweg verloren gegaan. Wat zonde zou zijn, want ik schrijf tenslotte geen berichten om ze vervolgens spoorloos te laten verdwijnen! 🙂

Vandaag dus tien tips voor handige WordPress plug-ins. Je ziet dit soort items wel vaker voorbij komen op andere blogs, maar ik gooi het over een wat andere boeg en pak nu eens niet de meest voor de hand liggende plug-ins zoals JetPack en andere oude bekenden, maar kies voor minder bekende, maar minstens zo handige plug-ins. Veel lees- en downloadplezier!

Better search Replace

Niet iedereen durft zomaar in de MySQL database van z’n blog te duiken om dingen aan te passen en dan is het handig als er een plug-in bestaat die bepaalde klusjes een stuk makkelijker maakt. Ben je bijvoorbeeld onlangs van host veranderd en kloppen je interne links niet meer of kom je erachter dat je een bepaald woord wel heel vaak verkeerd hebt geschreven? Met deze plug-in vervang je snel en gemakkelijk bestaande tekst door iets anders.

  1. wordpress.org/plugins/better-search-replace/
Font Emoticons

Ik heb ze een tijdje gebruikt, maar ben sinds kort weer overgestapt op gewone tekst-smileys met CSS opmaak. Desondanks een leuke plug-in als je regelmatig smileys in je teksten typt, maar deze net iets leuker wilt laten weergeven dan de nogal lompe standaard WordPress-emoticons of de clean but maybe too simple tekst smileys.

  1. wordpress.org/plugins/font-emoticons/
No Right Click Images

Als je zoals ik veel fotografeert en je werk ook regelmatig op je site zet, is er niets vervelender dan gaandeweg je eigen foto’s elders tegenkomen, vaak met watermerk eraf geknipt en zonder naamsvermelding. Om dat te voorkomen, heb ik deze plug-in in gebruik. Deze zorgt ervoor dat je afbeeldingen niet met de rechtermuisknop kunt opslaan. Voor de slimmeriken zijn er dan alsnog opties om ze te downloaden, maar daar moet je aanzienlijk meer moeite voor doen!

  1. wordpress.org/plugins/no-right-click-images-plugin/
Page Link Manager

Als je WordPress-site sub-pagina’s bevat, worden deze standaard gelinkt in de menubalk, in de vorm van een soort uitklap-menuutje. Dat ziet er onder elk thema weer anders uit, maar het idee is hetzelfde. Wat nu als je bepaalde pagina’s wél wilt behouden, maar niet via zo’n menuutje. Dan komt deze plug-in dus van pas. Deze biedt je namelijk de optie om bepaalde pagina’s in je menubalk te verbergen. De fotogalerij is een mooi voorbeeld van hoe ‘t werkt.

  1. wordpress.org/plugins/page-link-manager/
Share a draft

Als je bijvoorbeeld regelmatig samenwerkt met bedrijven, kun je deze plug-in waarschijnlijk goed gebruiken. Hij maakt het mogelijk om een concept zoals je die in WordPress wel kent, te delen zodat ook andere mensen deze kunnen inzien. Normaal gesproken kun je een concept alleen als beheerder zien, of eventuele andere gebruikers in je WordPress-installatie met bepaalde rechten. Maar dat kan nogal omslachtig zijn. Deze plug-in maakt voor een gekozen blogpost een speciale link aan die voor een door jou opgegeven aantal uur geldig is.

  1. wordpress.org/plugins/shareadraft/
Social Stickers

Praktisch iedereen heeft één of meerdere social media accounts. Voor wat meer engagement zoals ze dat zo mooi uitdrukken, is het een goed idee om deze accounts ook op je blog te vermelden. Maar om nou gewoon een paar linkjes ergens in je bio te parkeren, dat staat niet echt aantrekkelijk. Met deze plugin kun je in één klap al je social media accounts linken en kiezen uit diverse iconen-pakketten. of je maakt zoals ik je eigen icoontjes.

  1. wordpress.org/plugins/social-stickers/
Toolbar Publish Button

Deze plug-in is het perfecte voorbeeld van zó simpel maar enorm doeltreffend. Ondanks dat ik mijn posts altijd schrijf in Windows Live Writer, heb ik de standaard editor van WordPress ook weleens nodig om snel een bewerking door te voeren. Maar ik was altijd maar aan het scrollen naar die verhipte publiceer-knop. Met deze super simpele plug-in verschijnt er in de standaard menubalk van WordPress opeens een publiceer-knop. Enorm tijdbesparend!

  1. wordpress.org/plugins/toolbar-publish-button/
Tweet

Tja, what’s in a name. Deze plug-in wordt niet meer bijgewerkt, maar werkt desondanks prima. Het idee is simpel: De plug-in linkt automatisch Twitter hashtags en gebruikersnamen, zoals bijvoorbeeld @byestrella en #blog in je teksten. Wederom een mooi stukje engagement. Als je dus regelmatig tweeps en tags in je posts vermeldt, kan ie erg handig zijn!

  1. wordpress.org/plugins/tweet/
Media Cleaner

Ik gebruik enorm veel afbeeldingen in de artikelen op mijn blog. En wat er dan gebeurt is dat gaandeweg je server zó bomvol staat met afbeeldingen, dat de kans groot is dat er ook rommel tussen zit die niet meer gelinkt is en dus niet gebruikt wordt.

Maar dat zit wel mooi ruimte in te nemen! Deze plug-in scant je complete mediabibliotheek op afbeeldingen die niet meer gebruikt worden en zet deze vervolgens in een map. Super veilig, want echt verwijderen moet je uiteindelijk zelf doen. Ik gebruik deze plug-in al een tijdje en het werkt echt perfect!

  1. wordpress.org/plugins/media-cleaner/
WP Random Post

Deze plug-in heb ik onlangs ontdekt en ik vind ‘m erg leuk! Ik weet niet of je de I’m feeling lucky functie van Google kent, waarbij je een random website geserveerd krijgt? Dat idee kun je dus ook met deze plug-in, maar dan op je eigen site. Als je het infinity icoontje in het menu van EstrellaWeb al eens geprobeerd hebt, weet je waar ik het over heb. Niet zozeer nuttig, maar gewoon een leuk extraatje voor je blog.

  1. wordpress.org/plugins/wp-random-post/

Heb jij ook nog handige plug-in tips? Deel ze in je reactie!