Zoals ik in één van de eerste Throwback Thursday posts al schreef, is het Back in Time item een aflopende zaak. Inmiddels zijn we bij 2009 aanbeland. Naast het feit dat dit niet meer zo ‘vroeger’ is als mijn eerste stappen op fotografiegebied, maakte ik steeds meer foto’s met de nadruk op natuur. En het is met deze serie juist de bedoeling om een verhaal te vertellen.

Veel sneeuw en kou in de eerste maand van 2009 en helaas was niet alles mooi en leuk. Bij de buren van m’n moeder brak een hevige brand uit, waardoor m’n moeder ook een half jaar niet in haar huis kon, vanwege ernstige rook- en waterschade.

Een paar dagen later ging ik, zoals al eerder afgesproken, met een vriend naar de Winter Efteling. Beetje een tegenvaller was dat wel, want veel attracties waren dicht en het was bloedstollend koud!

Eveneens in januari, was ik uitgenodigd voor een VIP optreden van VanVelzen, waar ik toen fan van was. Inmiddels echt meer. Ik heb geen zin om concerten en optreden af te struinen en vind zijn laatste albums eigenlijk niet zo heel geweldig. Maar dat optreden was leuk, het was in een soort bar in Amsterdam. Gezellige locatie.

Vervolgens een foto van mijn huiskamer. De muren waren geverfd, ik had een nieuwe lamp en last but not least had ik eindelijk laminaat! Vanaf 2004 (toen ik hier introk) had ik vinyl gehad met houtoptiek. Inmiddels zijn de lamp en de gordijnen het enige wat niet is vervangen.

Bas en Micky, friends for life. Zelfs in het alleen voor Bas al wat te kleine mandje (officieel niet eens een hondenmand) lagen ze samen, helemaal opgekruld. En maar dutten. Elk jaar in februari proberen ze hier in Gorinchem, wat dan Bliekenstad heet, altijd carnaval te vieren. Ik zeg proberen, omdat het eigenlijk een slap aftreksel is van het echte werk in Brabant en het hier voornamelijk om je als een idioot gedragen en veel zuipen lijkt te draaien.

Zoals al een aantal jaren, naar de motorbeurs in Utrecht, dit was volgens mij wel het laatste of op een-na-laatste jaar dat ik ben geweest. Het is vaak meer van hetzelfde, de kaarten zijn niet goedkoop en het werd lastig om iemand te vinden die mee wilde.

Alleen verdwaal ik hopeloos in die gigantische hallen. Er was een nieuw model van de Yamaha Vmax uitgebracht waar ik erg van onder de indruk was (en nog steeds ben). Ernaast één van de weinige foto’s uit die tijd die ik écht de moeite waard vind. Gemaakt aan het strandje.

Meer strand, meer water. Bas leek zijn waterangst eindelijk te hebben overwonnen en vond het warempel leuk om een beetje te spelen in de branding. Ik heb van 2009 hele series foto’s dat hij in het water aan het spelen is.

Verder dan een beetje poedelen is hij nog steeds niet gekomen, echt zwemmen durft hij niet. In april had ik lightpainting ontdekt, waarmee je dus letterlijk met licht kan tekenen en dat kunt vastleggen wanneer je je camera op statief zet en een hele lange sluitertijd instelt. Later heb ik het nooit meer gedaan volgens mij.

De woningbouw had me deze manshoge schutting min of meer opgedrongen, terwijl ik net een jaar een hekje en zelf gekozen schutting had. Maar ik heb er toch maar wat van gemaakt, een leuk bankje gekocht, een oude tafel van m’n oma opgeknapt en een houten stoel bij de kringloop gekocht en die in dezelfde kleur geverfd.

Vervolgens een foto van mijn vorige fiets. Wat heb ik veel plezier gehad van dat ding. Ondanks dat ik inmiddels onafscheidelijk ben met mijn blauw/oranje Cube, vind ik het nog altijd leuk om foto’s van m’n ouwe beessie terug te zien, die trouwens een lief nieuw baasje heeft gekregen!

Gewoon een zwart-wit foto van een bootje. Valt niet veel over te vertellen, behalve dan dat ik het wel een sprekende foto vind. Zoals ik in de intro al schreef, zou 90% procent van de foto’s van 2009 en eerder, nu niet eens door de selectie komen en ongenadig in de prullenbak belanden.

Maar het is toch een stukje van mijn geschiedenis, dus weggooien doe ik niet. De schattige pluchen beestjes kon je destijds voor sparen bij HEMA, ik had er twee, heb ze nog steeds. Ik had toen ook nog niet zo lang zo’n opvouwbare fotostudio en heb daar wat dingetjes mee geprobeerd.

Jeetje, wat was ik bruin! Ik word zelden of nooit zo bruin, dus zal wel veel buiten zijn geweest dat jaar. Een zonnebank krijg je mij namelijk met geen tien paarden onder! Mijn haar was toen iets langer dan ik het heb gehad en inmiddels ook deels zwart.

In die tijd was ik nog niet begonnen met mijn wenkbrauwen epileren, omdat ik het gezien mijn slechte ogen niet aandurfde. Ben ik blij dat ik het uiteindelijk wel ben gaan doen, ik vind het echt geen gezicht zo. De foto ernaast is één van de weinige die ik echt mooi vind, gemaakt eind juni.

Bas en Nico. Twee Hollandse namen voor twee Jack Russell terriërtjes. Nico was het nieuwe hondje van de overburen en een ontzettend schatje om te zien. Ondanks dat ze destijds samen heel wat afgespeeld hebben, vindt Nico Bas inmiddels niet meer zo aardig en doet hij alleen maar lelijk. Jammer, want het was zo’n leuk stel!

Ernaast een foto van Dinand Woesthoff. Van oorsprong Gorkumer en opgegroeid in de straat waar ik 20 meter vandaan woon. En nog steeds een lekker ding. Kane trad in 2009 op tijdens het Zomerfeest dus dat was genieten geblazen. Ook van de muziek trouwens. 🙂

In 2009 zat ik echt in mijn rockchick fase. Veel gespjes, ritsjes, leer en gedeeltelijk zwart haar. Ondanks dat deze foto niet 100% scherp is en mijn oog make-up duidelijk niet helemaal op z’n plek zit, vind ik het wel een leuke foto. Ik heb hier mijn geliefde AKG-koptelefoon op m’n oren, die ik trouwens al veel te lang niet meer heb gebruikt (ja, ik heb ‘m nog steeds).

2009 was ook het jaar dat ik, voor 2 weken geleden, voor het laatst de Grote Toren beklommen heb. Je kon erop tijdens het Winterfestijn en dat leek me wel wat. Het was gigantisch koud en helaas heeft zo’n toren ook geen verwarming.

Een extra pittige klim dus en het materiaal wat ik schoot was dan ook nog eens bar slecht. Het sneeuwde en ik had er gewoon de camera (en de skills, let’s be honest) niet naar om in het donker, in de sneeuw en vanaf grote hoogte strakke plaatjes van een verlichte stad te schieten. De foto rechts onder is nog de minst erge.

De laatste twee foto’s. Inmiddels was het eind december en de feestdagen stonden voor de deur. Ik maakte een kerst-fotoserie van Bas waarop hij ontzettend schattig keek en rechts was ik met mijn kerstlook. Nog steeds met een hoog rock gehalte, wilde haren, eyeliner rondom mijn ogen (inmiddels gebruik ik het uitsluitend boven mijn oog) en trouwens nog steeds van die slordige wenkbrauwen en een kleur lipstick die helemaal niet bij mijn huidskleur past.

Wat herinner jij je nog uit 2009?