Deze titel is misleidend. Dat zeg ik er maar bij. Niet goed voor mijn SEO (die is zonder perfecte titel al overenthousiast genoeg), maar ik hou wel van een originele twist, een verrassingseffect. Succes zal je hier niet gaan vinden, geluk evenmin (dat maak je zelf, daar is geen sleutel voor), maar die sleutel? Die verdient vandaag alle aandacht!

Als je slechtziend bent, is het lastig om spullen kwijt te zijn. Vooral kleine dingen zoals bijvoorbeeld oorbellen, sleutels, winkelwagenmuntjes. Negen van de tien keer als er iets zoek is, zijn dat kleine voorwerpen. Nu raak je een bankstel of wasmachine niet zomaar kwijt, maar als ik het over klein heb, bedoel ik écht klein.

Gelukkig vind ik alles terug, zelfs het knopje van m’n traguspiercing van anderhalve millimeter doorsnee. In het donker. Met een flut zaklamp. Onder de bank. But I did it! Er is alleen één ding wat ik al heel lang kwijt ben: Een sleutel.

Na destijds het hele huis op z’n kop gekeerd te hebben en bijna een week non-stop gezocht te hebben, gaf ik het op. Ik dacht er soms nog wel eens aan, maar zoeken deed ik nooit meer. Ik had immers mijn hele huis uitgekamd en niets gevonden.

Hij zou wel uit m’n broekzak in de wc-pot gevallen zijn. En dan raak je vervolgens opnieuw een sleutel kwijt, enkele dagen geleden. Natuurlijk dacht ik na een uur vruchteloos zoeken weer aan die andere sleutel en dat ik deze misschien ook wel echt, écht kwijt zou zijn.

Sleutels

Zoeken heeft weinig met zien te maken, maar vooral met reconstrueren. Gewoon je gangen nagaan, bij mij werkt dat ook met behulp van foto’s en de Moves app, die elke stap die ik zet bijhoud.

Zo kwam het dat ik me opeens herinnerde dat ik in de nacht nadat ik de sleutel voor het laatst zou hebben gehad, zó slecht had geslapen en om 6 uur ‘s morgens in m’n badjas naar buiten ben gegaan om de insectenlamp uit de kussenbox te halen. En daar had ik beet! Naar de slaapkamer, greep naar m’n badjas en voelde in de zakken.

Ik raakte de sleutelring die aan de zoekgeraakte sleutel zat, maar wat ik tevoorschijn haalde was weliswaar een sleutel, maar één zonder ring! Mijn mond viel nog net niet open. Dit was de sleutel die ik al sinds begin maart kwijt was!

De sleutel waar ik dagenlang non-stop naar heb gezocht op de meest gekke plekken, waarvoor ik kasten en meubels van hun plek heb gehaald, praktisch al m’n kleding uit de kast. En dat kreng zit dan gewoon in mijn badjas! Ik voelde nog eens en haalde er ook de sleutel uit die ik dagen eerder was kwijtgeraakt. Hoe bizar is dat!