Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik absoluut niet zonder mijn geliefde iPhone kan en daarmee zelfs nog meer fotografeer dan met mijn spiegelreflex. Zo’n mobieltje kan op het gebied van fotografie natuurlijk niet concurreren met een ‘echte’ camera, maar een spiegelreflex steek je niet zomaar in je broekzak.

Gelukkig valt er op het gebied van iPhoneografie ook wel de nodige eer te behalen. Vind je je kiekjes standaard niet mooi genoeg? Er zijn legio apps om je verse foto’s van een mooi filtertje te voorzien, een HDR uiterlijk, klassiek sepia of stoer zwart-wit. Ook qua hardware is er het één en ander op de markt om nog meer in het oog springende foto’s te maken met je mobiel.

Cliplens voor smartphone

Van MooiMobiel mocht ik de universele 3-in-1 cliplens testen, waarmee je een groothoek, macro en fisheye lensje tot je beschikking hebt. Ik heb bij mijn vorige iPhone ook zo’n setje lensjes gehad, maar omdat deze met magneetringetjes werkten die je op je telefoon plakt, kon ik die bij de 5S niet meer gebruiken.

Gelijk een groot voordeel van zo’n universeel systeem dus, dat past altijd, zelfs op je tablet! De webshop specialiseert zich vooral in betaalbare hoesjes, maar leuke gadgets zoals de cliplens waarover ik vandaag vertel, laders, docks, oordopjes en meer, kun je ook probleemloos én heel goedkoop via deze site bestellen.

Cliplens met accessoires

Je ontvangt de set in een stevig kartonnen doosje en het totaalpakket bestaat uit de klem, drie lensjes die je met schroefdraad aan de clip bevestigt, twee bescherm-dopjes en een stoffen opbergzakje.

De groothoeklens zit overigens op de macrolens geschroefd, dit is eigenlijk altijd zo bij dit soort lensjes. Doordat je de clip over de bovenkant van je telefoon of tablet heen plaatst, heb je dus nooit het probleem dat het niet past. Bij veel telefoonlens-systemen is dat helaas wel het geval, zelfs bij de bekende (en duurbetaalde) Olloclip.

Cliplens voor je mobiel

Maar hoe werkt zoiets? Als je geen ervaring hebt met een dergelijk product, is het fijn om te weten wat je kunt verwachten. Groothoek is een bekende term in de fotografie, wat niets meer en niets minder inhoudt dan dat je letterlijk een grotere hoek krijgt.

Dat heeft overigens niets met hoeken te maken, maar met het beeld wat in je lens past. Voor spiegelreflexcamera’s kun je bijvoorbeeld ook groothoekobjectieven kopen. Simpel gezegd past er meer op de foto.

Macro betekent dat je je voorwerp van héél dicht bij fotografeert en je daarmee details die nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn, heel scherp kunt vastleggen. Met een normale camera kun je voorwerpen nooit van zo dicht bij fotograferen, zonder dat je foto onscherp wordt.

De verschillende lensjes

Met fisheye krijg je de wereld te zien zoals een vis die blijkbaar ook ziet, met een heel korte brandpuntsafstand en een sterke tonvormige vertekening. Heb je jezelf weleens in een kerstbal bekeken? Nou, dat idee dus. Kun je heel grappige en artistieke foto’s mee maken. Onderstaand een collage waarin je vier foto’s ziet.

De eerste is zonder lens, de tweede macro, de derde fisheye en tot slot de groothoeklens, wat bij een dergelijke compositie wat lastig te zien is. Zoals je ziet, krijg je bij het groothoeklensje en met name de fisheye een zogenaamde vignetting te zien. Dat is vooral bij fisheye eigenlijk min of meer standaard. Je ziet het vignette nog beter als de foto in de normale verhouding is genomen, maar ik fotografeer met m’n iPhone bij voorkeur in vierkant formaat.

Voorbeeld

Zelf ben ik vooral fan van het macrolensje. De meest platte lens van de drie, maar zo leuk! Fish eye vind ik persoonlijk iets te lollig (ik ben meer van de serieuze fotografie) en groothoek kan goed van pas komen als ik bijvoorbeeld de inrichting van mijn woonkamer vast wil leggen of een enorm hoog gebouw op de foto wil zetten.

Kleine kanttekening van het clipsysteem is dat het correct plaatsen van de clip enige oefening vereist: Je hebt ‘m er zo op geklemd, maar dan moet je hem nog voor de camera positioneren. Ook moet je de lensjes echt goed vastdraaien, omdat je anders zelfs bij de macro een vignette te zien krijgt.

Slotconclusie is dat je met deze 3-in-1 cliplens een heel leuk verlengstuk (letterlijk) in handen hebt, waar je veel kanten mee uit kunt. De lens kost € 12.95. Momenteel is er overigens een leuke actie, waarbij je 10% korting krijgt als je de Facebookpagina van MooiMobiel een like geeft. Weer mooi meegenomen toch?

Heb jij al eens een lensje voor je mobiel gebruikt?