Soms kom je op de gekste momenten op ideeën voor blogposts. Zo zat ik onlangs aan een stapel wentelteefjes waar ik mijn droge boterhammen in getransformeerd had, toen ik op het idee kwam voor een budget item.

Natuurlijk kun je her en der tips vinden om budget te leven, maar ik wilde juist inspiratie putten uit mijn eigen ervaring en vroeg ook mijn moeder of zij er nog een aantal wist. Het resultaat is een lijstje met tien tips waarmee je geld kunt besparen!

1. Brood recyclen

Heb je wat vaker buiten de deur geluncht waardoor je niet aan je eigen bammetjes toe kwam en is het brood wat je in huis hebt nu droog? Niet weggooien! Je bakt er in een handomdraai heerlijke wentelteefjes van, maar je kunt er ook een tosti van bakken of het als toast met een klontje boter serveren bij een kom soep.

2. Op stoom

Ben je in het bezit van een stoomstrijkijzer? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je daar gekookt water in moet kiepen om kalkaanslag in het waterreservoir te voorkomen. Je kunt natuurlijk voor elke strijkbeurt de waterkoker aanslingeren (en dus energie en water verspillen), maar je kunt ook wat gekookt water in je waterkoker laten staan wat je dus gelijk kunt pakken als het weer eens nodig is om de strijk weg te werken.

3. Preventief koken

Eet je graag pasta of rijst? Dan is het een goed idee om hier een dubbele portie van te koken en het deel wat je niet gebruikt voor de maaltijd, af te laten koelen en vervolgens in de vriezer te stoppen. De volgende keer hoef je je rijst of pasta niet weer opnieuw te koken, maar is het een kwestie van ontdooien, even opwarmen en met je vleessaus en groenten mengen.

4. Gescheiden piepers

Als je alleen woont, zal je regelmatig tegen het probleem aanlopen dat veel artikelen gericht zijn op meerpersoonshuishoudens. Voorbeeld zijn zakjes aardappelschijfjes / blokjes / krieltjes. Een handige tip is om de aardappels voor het invriezen in twee delen te duwen en het zakje dubbelgevouwen in de vriezer te leggen. Als je zin hebt in gebakken aardappels, kun je de ene helft van het zakje eraf knippen en de andere helft voor een andere keer gebruiken.

5. Tasje erbij?

Het recyclen van plastic gebeurt niet alleen in fabrieken, je kunt er thuis ook een beginnetje mee maken. Plastic tassen die je in winkels krijgt, kun je bewaren en hergebruiken. Zelf gebruik ik ze bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal voor pakketjes en als ik eens iets mee moet nemen wat groter is dan m’n schoudertas, komen ze ook van pas. Zelfs boterhamzakjes kun je in sommige gevallen hergebruiken. Zo gebruik ik al tijden hetzelfde boterhamzakje voor de hondenbrokken van Bas als we van huis zijn. Er zijn legio opties voor te bedenken.

6. Plastic scheiden

Plastic is één van de grootste bedreigingen voor ons milieu en daarnaast ook voor je eigen portemonnee. In veel gemeentes moet je je afval betalen per kilo en een heel groot gedeelte van ons afval bestaat uit plastic. Als je dit gaat scheiden, help je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook nog eens flink wat geld op jaarbasis!

7. Op z’n kop

Is je pak yoghurt of vla bijna leeg? Niet gelijk weggooien, maar een paar uur (of een nachtje) op z’n kop in de koelkast zetten en je zult zien dat je er nog zeker een half schaaltje mee kunt vullen.

Dit werkt overigens alleen bij pakken met een schroefdop en niet met de ouderwetse pakken die je aan de zijkant openscheurt. Dit trucje kun je ook bij shampooflessen en andere flacons met een wat minder vloeibare substantie uithalen. Werkt gegarandeerd en vaak komt er nog meer uit dan je had gedacht.

8. Kaasconversie

Het laatste kontje kaas is meestal niet meer zo lekker en er zijn ook geen plakjes meer vanaf te krijgen. Snij de korst eraf en rasp de kaas. Doe de geraspte kaas in een zakje in de diepvries. Makkelijk bij de hand als je het voor een gerecht nodig hebt of strooi wat over een uitsmijter.

9. In the mix

Koop een simpele bodycrème, roer er wat druppels geurende olie doorheen en maak zo jouw persoonlijke crème. Het mengen kun je het best doen op het moment dat je het wilt gaan gebruiken, zodat je meteen de restanten op je huid kunt smeren.

10. Water sparen

Water drinken is voor veel dingen goed: Voor je lichaam, want het is gezond, helpt je wanneer je aan het lijnen bent en houdt de vochthuishouding in balans. Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee, omdat het flessen/pakken frisdrank scheelt.

Ook voor het milieu doe je een duit in het zakje, als je tenminste niet elke dag een nieuw flesje koopt en het lege plastic achteloos weggooit. De beste oplossing is om water te drinken uit een ‘houdbare’ fles. Zelf zweer ik bijvoorbeeld bij de Dopper, maar je kunt natuurlijk ook de eerste de beste fleurige drinkfles van bijvoorbeeld HEMA of Blokker kopen. Het gaat om het idee.

Wat is jouw ideale bespaartip?