Eindelijk weer een app-review, dit keer van één van mijn favoriete fotobewerking-apps, namelijk Afterlight! Een handige, gebruiksvriendelijke allround app om je foto’s mee te optimaliseren en bewerken, van een filter te voorzien, bij te snijden of een kadertje te geven. Vandaag neem ik je mee in deze foto-app!

Het eerste wat opvalt wanneer je Afterlight opstart, is de clean look. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik kan echt warmlopen voor dit soort apps met een heldere en strakke uitstraling, zonder al te veel toeters en bellen.

Bij het eerste gebruik komt er een pijltje bij de icoontjes midden- en rechtsonder te staan. Je kunt Afterlight daarmee volgen op Instagram en de instellingen openen. Maar we gaan eerst een foto bewerken! In de preview rechtsboven, opende ik een foto die ik afgelopen juli maakte.

In het hoofdscherm kun je kiezen om een foto te maken of te kiezen uit je albums. Wanneer je een foto gekozen hebt, krijg je een preview en vervolgens kom je in het bewerkingsvenster terecht. Dat ziet eruit als op de afbeelding linksboven. Hierbij kun je verschillende onderdelen kiezen en per onderdeel zijn verschillende opties beschikbaar. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Allereerst heb je onder het tweede icoontje een set standaard bewerkingstools. Hiermee kun je bijvoorbeeld de helderheid, verzadiging, contrasten, temperatuur en scherpte van je foto’ instellen. Er zijn maar liefst vijftien bewerkingstools beschikbaar, dus je kunt je foto naar hartenlust aanpassen naar je wensen.

Onder de gekleurde cirkel zijn diverse filters beschikbaar. Deze zijn onderverdeeld in filter packs en als je er meer wilt, moet je die aanschaffen via in-app aankopen. Deze packs kosten 89 cent per stuk.

Niet duur, maar verwacht geen ladingen filters. Ik heb zelf alle filterpacks en dat zijn er in totaal 3, met zo’n 15 filters per pack. Desondanks draait de app niet alleen om filters en is ook heel goed bruikbaar zonder dat je allerlei in-app aankopen doet.

Een nieuwe functie waar ik erg enthousiast over ben en die ik in nog geen enkele andere foto-app ben tegengekomen, is de mogelijkheid om je eigen filters samen te stellen. Zo kun je je favoriete optimalisatie, die dromerige stijl of strakke-zwart-wit look opslaan en toepassen op nieuwe foto’s. Een nieuwe filter aanmaken doe je door op de + te klikken.

Vervolgens wordt de ‘opname’ gestart en maak je alle bewerkingen die je wilt opslaan in je nieuwe filter. Als je klaar bent, klik je ‘done’. Geef je filter een naam en klaar ben je! Je kunt je nieuwe preset ook per mail versturen naar iemand die de app ook heeft, of ‘m bewaren als back-up.

Het onderdeel wat je vindt onder het filmstrip-icoontje vind je vast ook leuk als je wel van wat creatieve bewerkingen houdt. Hier vind je diverse lichteffecten, texturen en andere overlays die je foto een apart effect geven. Ook hierbij komt het fenomeen in-app aankomen helaas weer om de hoek kijken. Dat is dan ook meteen het enige nadeel van Afterlight.

Onder het icoontje wat als tweede van rechts zit, vind je een aantal bewerkingstools om je afbeelding bij te snijden, horizontaal of verticaal te draaien, roteren en ook de wat verstopte maar erg leuke functie om afbeeldingen te layeren. Een tijdje geleden schreef ik nog over de app Diana Photo, daarmee kun je dat ook doen, Afterlight kan dit dus ook.

Onder het meest rechtse icoon vind je een aantal frames en andere uitsneden voor je foto. Zelf vind ik dit onderdeel niet zo heel interessant dus ik gebruik het nooit, maar de mogelijkheid om je foto in een vorm te gieten is in elk geval aanwezig.

Ook hier zijn weer enkele packs beschikbaar als in-app aankoop. Met het allereerste icoontje in het menu kun je je foto overigens terugzetten naar origineel, wanneer je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je bewerkingen en opnieuw wilt beginnen.

Tot slot de instellingen: Niet heel uitgebreid, toch handig om even door te nemen. Als je graag je foto’s vanuit de app wil schieten, kun je ‘m laten starten in camera-modus. Je kunt beslissen of je wilt dat EXIF- en locatie gegevens worden opgeslagen, of je afbeeldingen met volledige resolutie wilt gebruiken en nog een aantal opties. De afbeelding rechtsboven zegt eigenlijk al genoeg, meer uitleg is dus niet nodig.

Ondanks het nadeel van in-app aankopen terwijl de app zelf ook al geld kost, een mooi vormgegeven en prettig werkende all-round app waar je je foto’s net dat beetje fraaier mee kunt maken. Nadat de app eerst alleen beschikbaar was voor iPhone en iPad, zijn er sinds augustus ook versies beschikbaar voor Android en Windows Phone.

Links