Een blogpost waarvan de titel al héél lang in mijn to-blog-about lijstje stond, maar ik kwam er op de één of andere manier steeds maar niet aan toe om dit te schrijven. Misschien omdat ik niet precies wist wat ik ermee wilde vertellen, hoe ik het in het vat wilde gieten. Maar één van de leuke dingen van schrijven is dat, als je eenmaal begint, de rest vanzelf komt.
Wat de bedoeling is van deze blogpost? Ik wil graag wat tips om bewuster te eten geven, die ik put uit mijn eigen ervaring. Nou ben ik geen deskundige als het aankomt op wat je wel en vooral niet moet doen op het gebied van eten en je hoeft ook niet te verwachten dat ik nu aankom met iets als super foods of low carb toestanden. Normale tips om net wat efficiënter met je eten en je voedingspatroon om te gaan. Aan jou de keus of je het interessant vindt en er iets mee kunt!
Vulling versus ontbijt
De dag begint voor mij met water. Iets wat ik van mezelf al een hele prestatie vind, aangezien ik tot voor een jaar terug niet eens een glas water weg kreeg op de nuchtere maag, laat staan een halve liter. Zodra ik mijn ochtendroutine heb afgerond, ga ik altijd met Bas wandelen.
De ochtendwandeling is daarbij de meest lange wandeling van één tot anderhalf uur, waarin we doorgaans in een pittig tempo doorlopen. En wat gebeurt er als je je lekker inspant? Juist, dan krijg je trek. Het gebeurde dus meer dan eens dat ik, na mijn bakje yoghurt vóór de wandeling, bij thuiskomst toch weer trek had gekregen.
Ik mocht van mezelf dan niet weer opnieuw eten, met als resultaat een hongerig gevoel tot aan de lunch. Niet fijn! Tegenwoordig pak ik dat anders aan. Voor het wandelen drink ik een halve liter water, want vocht zorgt evengoed voor vulling en neemt een eventueel hongergevoel ook weg.
Vervolgens dus aan de wandel om daarna met extra veel smaak (en trek) alsnog aan mijn welverdiende ontbijtje te beginnen. Sowieso heb ik ooit ergens gelezen dat het zelfs goed is om voor het ontbijt al een lekkere wandeling te maken.
Alleen voor beschuit kom ik eruit
Ik eet elke morgen een bakje magere yoghurt, vaak met fruit erin, maar ik ben ook een liefhebber van cruesli. Muesli vind ik net konijnenvoer, dus hoe gezond(er) het ook is, ik begin er niet aan. Desondanks heb ik een alternatief gevonden. Beschuit!
Rare combinatie misschien, maar het is erg lekker om een knapperig beschuitje in stukjes door je yoghurt te roeren. Voordeel van beschuit is dat het minder calorieën, vet en vooral veel minder suiker bevat dan cruesli. Kies wel volkorenbeschuit, dat geeft eerder een vol gevoel.
Versnipperde lunch
Ik moet toegeven dat ik de lunch nogal eens oversla. Vooral als ik later wakker ben en voor mijn gevoel pas net ontbeten heb. Een maaltijd overslaan is natuurlijk nooit goed (al is het ontbijt wel de belangrijkste maaltijd van de dag), maar ik kies er dan vaak als alternatief voor om mijn lunch eigenlijk als het ware te verspreiden over meerdere momenten. Ik eet liever meerdere keren per dag een klein beetje, dan in één keer een grote maaltijd. In alle dieetboeken zal je deze tip ook terugvinden, dus gelukkig klets ik niet helemaal uit mijn nek!
Vers gaat voor
Ik heb sinds een half jaartje het koken weer opgepakt, nadat ik het jarenlang nauwelijks deed omdat ik er geen voldoening uit haalde en het eten me nooit echt smaakte. De grote verandering in dit patroon is teweeg gebracht door slechts één ding: Verse groente! Voorheen gooide ik iets uit een blik of potje in een pan, warmde het op, bakte er een paar aardappeltjes (ook uit een verpakking) en een balletje bij en dan was ik wel klaar.
Het verschil tussen vers en uit blik, pak of pot is enorm groot. Het mooiste van alles is dat verse groenten ook nog eens veel gezonder zijn, geen enge E-nummers bevatten maar wel nog een flinke dosis vitaminen in huis hebben, ten opzichte van al het voorverpakte spul. Geloof je nu echt dat er ook nog maar iets van vitaminen bewaard is gebleven in die diepgevroren spinazie die ook nog eens een paar weken onderweg is geweest van land tot je bord? Dat dus.
Verlaat toetje
Heb je weleens gemerkt dat het gevoel van vol zitten soms pas komt als je eigenlijk al té vol zit? Je hersenen werken op dat moment helaas niet altijd even vlot als de snelheid waarmee je je eten naar binnen werkt. Daarom is het sowieso aan te raden om rustig te eten, goed op elke hap te kauwen en je bewust te zijn van je eten. Een tip om te lezen is deze interessante tekst, met leuke weetjes over hoe dat nou precies werkt in je lijf en je hoofd.
Als je je avondmaal naar binnen gewerkt hebt, volgt er meestal nog een toetje. Maar eerlijk is eerlijk: Eigenlijk heb je inmiddels waarschijnlijk toch al wel een gevulde maag en eet je dat toetje alleen maar omdat het zo lekker is om iets zoets na de hartige maaltijd te nemen.
Wat nu als je dat toetje bewaart voor een paar uur later? Neem eens een bakje vla (of iets anders) tijdens het acht-uur journaal. Niet alleen is dat meer bevorderlijk voor je nachtrust dan koffie, ook is je avondmaaltijd inmiddels voldoende gezakt en verteerd om er echt van te kunnen genieten! Wie wat bewaart die heeft wat, zeg maar…
Waterlanders
Wij Nederlanders zijn gewend aan water. Veel water om ons heen en altijd voldoende schoon water om te drinken, vandaar mijn term waterlanders. Ik heb in een wetenschappelijk artikel weleens gelezen dat Nederland koploper schijnt te zijn als het aankomt op schoon drinkwater.
In veel landen, zelfs niet eens zo heel ver bij ons vandaan, moet je water in flessen kopen, omdat het water wat uit de kraan komt, eigenlijk niet zo heel gezond is. Sowieso is het dus goed om daar eens wat meer bij stil te staan en eens wat minder water te verspillen.
Water drinken is gezonder voor je dan je misschien zou denken. Het reinigt je lichaam van binnen, zorgt ervoor dat afvalstoffen en afgebroken vetten sneller worden afgevoerd (ook handig bij het afvallen), je krijgt er een gezonde huid van zo kan ik er nog wel een paar opnoemen.
Als je je bedenkt dat ons lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat, (bloed bevat 83% water, spieren 75%, hersens 74% en botten 22%) is het niet meer dan logisch dat die vochthuishouding op peil gehouden moet worden.
Tot slot heeft het drinken van water nog een groot voordeel en dat is dat je er een voller gevoel van krijgt. Zoals je in het eerder genoemde artikel kunt lezen, geeft een glas water minder verzadiging dan dat je iets eet, maar het maakt wel verschil. Voldoende water drinken heeft dus alleen maar voordelen.
Overigens is een veelgemaakte fout dat iedereen anderhalf tot twee liter per water moet drinken. Door een gemakkelijke som kun je uitrekenen hoeveel water jij nodig hebt. Daarvoor vermenigvuldig je je lichaamsgewicht met 0,03. Easy as that!
Zoete verleiding
Als je net als ik gek bent op zoete verleidingen zoals koek en snoep, is er een duidelijk regime nodig om te voorkomen dat de boel uit de hand loopt en overgewicht ontstaat. Zelfs als je niet per se wilt afvallen maar gewoon wat gezonder wilt (blijven) eten, is het belangrijk om de consumptie van zoete lekkernijen (of snacks, als je daar meer van houdt) binnen de perken te houden. Maar om jezelf nu alles te verbieden, dat werkt niet. Vroeg of laat ga je voor de bijl.
Wat ik doe is mezelf beloven dat ik in het weekend iets lekkers mag. Op die manier heb je iets (lekkers) om naar uit te kijken en geeft het je ook nog eens een goed gevoel als je inderdaad de hele week allerlei zoete of hartige verleidingen hebt weten te weerstaan en geniet je dus des te meer van je weekend-traktatie!
Wat is jouw bewust-eten tip?
Handig hè, die doppers! Ik heb de mijn alleen weten te verpesten in de vaatwasser, beetje jammer. Wat ik in de zomer graag drink is vlierbessensiroop (inieminie-beetje) gemengd met spa rood. Toch verfrissend en niet zo heel erg ongezond gelukkig.
Handige tips én boeiend om te lezen. Een handige bewust-eten tip heb ik niet echt, ben er zelf nog volop mee bezig. Vooral mezelf ‘iets’ lekkers toelaten in de zoveel lukt me niet, dan wil ik meteen alle slechte (lees: zoete) dingen in huis naar binnen spelen omdat ik mijn dieet dan toch alweer verpest heb. Zo vermoeiend.
Dankje! Tja ik verzin ook maar wat, maar ik leef deze tips zelf inmiddels graag na. Het geeft me gewoon een beter gevoel om meer bewust met mijn eten om te gaan, zonder allerlei gekke fratsen uit te halen zoals superfoods of 30 dagen geen koolhydraten ofzo. Dat soort dingen gaan vroeg of laat toch mis, omdat het zo afwijkend is van je normale eetpatroon. Dus is het dan juist een kwestie van enkel bewuster en meer weloverwogen omgaan met je normale eetpatroon en indien nodig hier en daar wat aanpassen.
Ik probeer al sinds februari 2 tot 3 kilo kwijt te raken en ondanks dat de beweging die ik per dag krijg doorgaans bovengemiddeld is, lukt het gewoon niet. Ik kan fietsen tot ik erbij neerval, maar afvallen ho maar, dus moet ik het ergens anders zoeken. Die zoetigheid is voor mij inderdaad ook de bottleneck, ik kan het vaak moeilijk weerstaan en moet eerlijk toegeven dat ik soms ook door de weeks weleens zondigde, want dan lag er iets in het aanbiedingenschap wat mijn favoriete smaak was, ik voelde me vervelend dus had ik wel iets lekkers verdiend en zo was er overal wel een excuus voor. Als ik een zakje snoep heb, gaat dat ook meteen op, echt heel erg.
Gek is het eigenlijk hoe vanzelfsprekend de tips zijn maar hoe moeilijk het dan toch blijkt om die gang er in te zetten. Ik heb vreselijk veel moeite met waterdrinken. Ik drink het nu met bubbels en citroensap omdat ik dat veel makkelijker weg krijg.
Ja dat klopt inderdaad. Wat ik heb gemerkt is dat je aan bepaalde dingen vanzelf gaat wennen als je er eenmaal mee begint en het volhoudt. Water drinken kon ik ook nooit, ik had zelfs een hekel aan water drinken. Maar één glas drinken (melk of een sapje, nooit water) per dag is gewoon te weinig en dus ben ik mezelf gaan dwingen om meer te drinken. Niet omdat ik dorst heb (dat heb ik zelfs niet wanneer het 30 graden is) maar gewoon omdat het een deel van mijn dagritme moet worden. Ondanks dat ik niet elke dag de aanbevolen hoeveelheid haal, is het wel iets waar ik min of meer gewend aan ben geraakt. Het hebben van een fijne drinkfles heeft me daarbij overigens wel geholpen. Als je met een glas werkt, moet dat toch om de haverklap weer bijgevuld en daar word je snel lui in. Wanneer een fles leeg is, heb je toch al gauw een halve liter op.
wat een fijne tips zeg.! xx
Ik heb sinds enige tijd de verse groenten ook herontdekt. Ik kwam tot de conclusie dat ik vooral fijn kook als ik gewoon een recept kan volgen, die verder niets van mijn creativiteit vraagt. Heel fijn dat het tevens ook gezond is allemaal…
Tja vers smaakt gewoon lekkerder. Zelf volg ik nooit recepten, ik heb niet eens kookboeken (vroeger wel gehad, maar die allemaal aan m’n moeder gegeven). Ik kook op gevoel, maar ik kan dan ook geen ingewikkelde gerechten maken. Pas las ik iets over wraps met gehakt en nog allerlei dingen erbij en dan weet ik het al niet meer. Gewoon Hollandse kost, een aardappeltje, verse groente en een gehaktballetje of biefstuk (dat is het engie vlees wat ik lust), dan ben ik tevreden. Eigenlijk geniet ik ook het meest van eenvoudig eten.
Dit vind ik een heel erg handig artikel bedankt voor de tips x
Dat vind ik leuk om te horen!
Super goede tips!
Leuke website en mooie foto’s! Ben je gaan volgen! Handige tips trouwens, ik lustte eerst geen water, nu drink ik het onwijs veel. Merk alleen niet alle voordelen ervan. :p
Dankje & welkom! Ik dronk eerst ook nauwelijks water omdat ik het gewoon écht niet lekker vond. Maar als je het jezelf aanwent dan wordt ‘t vanzelf een routine en weet je niet beter meer.
Handige tips, ik vind het heel slim om het toetje voor later te bewaren!
Dank je! En ja dat heb ik een paar maanden geleden uitgevonden. Werkt goed!
Super interessant artikel het meeste wist ik al, maar het lukt me niet om er aan te voldoen. Zo krijg ik dagelijks echt te weinig vocht binnen, ik drink namelijk zo’n 1 a 2 glazen (water of sap) per dag. En met het sommetje kom ik uit op 2 liter water per dag, oei..
Thanks! Ik dronk tot voor pak ‘m beet een jaar terug ook hooguit 2 glazen drinken per dag en dat was meestal dan ook nog geen water. Ik ben een half jaar geleden begonnen met drinken van meer water. Ik heb een leuke drinkfles gekocht (m’n trouwe Dopper) en sindsdien gaat ‘t echt beter. Ik haal niet elke dag voldoende, maar een liter lukt zeker wel en dat is al beter dan dat beetje wat ik eerst dronk…