Sinds lange tijd weer eens een tag en al zeg ik het zelf, een behoorlijk leuke! Ik kwam deze vragenlijst met een aantal oer-Hollandse vragen tegen op de blog Life by Rosie en was direct enthousiast om hem zelf ook in te gaan vullen!

Eén of meer koekjes bij de thee?

Mijn eerste gedachte is meer. Ik ben in the heart een echt koekjesmonster. Geef me een zak stroopwafels en hij is binnen twee dagen op. Echt waar. Dat is natuurlijk allemaal niet zo heel goed voor mijn tanden en nog minder voor mijn heupen, dus hou ik het altijd braaf bij één koekje en koop ik bij voorbaat eigenlijk zelden of nooit koek, omdat ik niet zo vaak visite heb en de verleiding dan gewoon té groot wordt om toch zelf alles op te eten. Want het is zo lekker allemaal! Ik kan dan ook eigenlijk geen koekje bedenken wat ik niet lekker vind!

Wat is je favoriete stamppot?

Tja, het is niet helemaal een stamppot, maar toch ook wel weer een beetje. Het is een ovenschotel met zuurkool, aardappelpuree, gehakt en banaan. Daar mag je me echt ‘s nachts voor wakker maken! Verder ben ik niet zo van de stamppotten. Andieviestamp (zoals we dat hier in de omtrek noemen) met spekjes gaat er wel in, maar boerenkool maak je me niet echt blij mee en hutspot vind ik maar zozo.

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Ik denk dat dat Sinterklaas wordt. Koninginnedag, of tegenwoordig Koningsdag, heb ik nooit zoveel mee gehad. Sinterklaas vieren we eigenlijk niet meer, maar dat was voor mij als kind altijd het hoogtepunt van het jaar.

Van huis uit vierden we dat meestal bij opa en oma en daar gingen we dan met een grote zak vol cadeautjes naartoe. Het was altijd een feestje, zeker als één van mijn cadeautjes dan ook nog verstopt was en ik deze aan de hand van aanwijzingen op briefjes moest zien te vinden. Dat vond ik echt geweldig!

Sinterklaas vieren

Wat is volgens jou het leukste plekje van Nederland?

Den Bosch! Sorry dat ik nu mijn eigen woonplaats even afval, maar hé, als je ooit in deze heerlijke stad vol zoete verleidingen, gezellige Brabanders en leuke winkeltjes bent geweest, dan wil je écht niet anders meer.

Ik als Brabo kan mijn roots natuurlijk al helemaal niet afvallen. Het is gewoon een feit: ik ben verliefd op Den Bosch, zeker nadat ik er onlangs weer geweest ben, heb ik Oeteldonk weer helemaal in mijn hartje gesloten.

Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Hoe kan het ook uitblijven: Mijn favoriete accent is uiteraard Brabants, al heb je dat in heel wat varianten. Het Brabants wat ze hier in de buurt spreken is bijvoorbeeld weer heel anders dan het Brabants met de zachte G zoals de meeste mensen dat kennen.

Ik herken ook redelijk wat accenten, ik hoor bijvoorbeeld direct of iemand bijvoorbeeld uit (de buurt van) Breda, Den Bosch of Tilburg komt. Ook de accenten uit de dorpjes in de regio waar ik opgegroeid ben, kan ik met gemak uit elkaar houden. Een stukske nadoen? Da wordt ‘n bietje lastig op schrift. Maar agge efkes goed leest, kunde zien da dit Brabants is. Witte wel?

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Mijn eerste ingeving is houdoe (nu we toch op de Brabo-tour zijn). Maar dat is meer typisch Brabants dan typisch Nederlands. Nog een lastige vraag dus, maar wel een leuke. Een ander alternatief waar ik dan voor kies is stroopwafel. O ja, en kloteweer.

Typografie ‘You had me at houdoe’

Welk typisch Nederlands gebruik vind je het leukst?

Ik zou haast op de proppen komen met Sinterklaas, maar nadat de stroopwafel al twee keer langs is gekomen (valt het op?), vind ik het dan een beetje te veel van het goede om die ouwe ook nog een keer de revue te laten passeren.

Als alternatief kies ik voor het WK. Ik ben geen voetbalfan, maar de sfeer die er hangt met zo’n WK, die eensgezindheid en saamhorigheid, daar geniet ik toch stiekem wel van. Reken maar dat ik elke wedstrijd kijk. Dat is voor mij echt Nederlands!

Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?

Zo het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Tja, dat is eigenlijk gewoon het eerste wat in me opkomt, niet per se favoriet. Er zijn zoveel gezegden en er zijn er heel veel die me aanspreken, dus het is ontzettend lastig om dan echt een favoriet te kiezen. Maar dit gezegde past ergens wel bij mij. Ik hou echt van mijn huis, van thuis zijn. Hoe leuk het ergens anders ook was.

Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

Dáár hoef ik dus geen seconde over na te denken. Dat is onbetwist HEMA. Deze keten straalt voor mij gewoon zoveel Hollandsheid uit dat je er gewoon niet omheen kunt. Sowieso ben ik wel een HEMA-fan, ik kom er vaak, vind het leuk om nieuwe leuke spulletjes te ontdekken en zelfs gewoon om er even doorheen te lopen, al heb ik niets nodig.

Leuke spulletjes bij HEMA

Wie vind jij de leukste BN-er?

Hmm, lastig, maar ik denk dat ik voor Johnny de Mol kies. De tv-programma’s die hij maakt, vind ik goed en het contrast tussen zo’n stoer uitziende kerel en vaak toch vrij gevoelige en serieuze onderwerpen die ook vaak met kinderen te maken hebben, vind ik mooi. Hij legt er echt zijn gevoel in, leeft mee met mensen en dat siert hem. Typisch Hollands vind ik hem niet, dan zou ik eerder voor z’n zus Linda gaan. Maar die vind ik tegenwoordig een beetje te veel opgespoten.

Wat vind jij het mooiste Nederlandstalige liedje?

Eén? Weet je wel wat je van me vraagt? Ik ben absoluut niet iemand die van de zogenaamde volksmuziek houdt. Sterker nog, daar blijf ik liever heel ver vandaan. Maar muziek van bijvoorbeeld Bløf, Guus Meeuwis een aantal nummers van Marco Borsato, kan ik toch echt wel van genieten. De song waar ik nu voor kies, is er één die voor mij veel betekent, ik denk dat je wel kan raden waarom, ik heb hem al eens vaker in een blogpost vermeld.

Haring, ja/nee?

Nééééé! (kort antwoord hè?)