Vandaag is het tijd voor weer een nieuwe vraag van de 30 dagen blog challenge. Dit keer gelukkig niet zo’n zwaar onderwerp als de vorige keer (wat ik zou doen als vandaag mijn laatste dag was), maar iets luchtigs en vrolijks, namelijk: Waar word ik blij van! Natuurlijk kun je zo nu en dan mijn glimlachmomentjes lezen, het antwoord op deze vraag is wat meer algemene zin.

Waar ik blij van word? Dat zijn veel dingen. Toevallig had ik onlangs nog een gesprek met iemand en dat ging op een gegeven moment ook over geluk, blij zijn. Blij zijn met je leven, wat je hebt. De vrouw waar ik mee praatte zei dat ze eerlijk moest toegeven dat ze meestal denkt als in “Als ik dit of dat gedaan / bereikt / afgewerkt heb, dan wordt het echt beter, leuker, fijner.

En dat het er in de praktijk op neerkomt dat het zo gewoon niet werkt, dat je geluk moet maken en niet moet afwachten. Want het kan zomaar afgelopen zijn en dan? Terugkijken op een leven lang wachten? Mij niet gezien!

Quote aan de muur

Ik word dus blij van heel veel dingen. Mezelf iets lekkers gunnen, een stevige wandeling door het bos of een andere mooie omgeving, iets kunnen betekenen voor iemand waar ik om geef, een aantal weken of in het uiterste geval zelfs maanden zonder die klote-angst kunnen leven.

Iets kopen wat ik al heel lang heel graag wilde, knus op de bank hangen met een deken, een boek en een huisdier (of twee) op schoot, onverwachtse uitjes, HEMA, oprechte mensen, Brabant, nieuwe muziek ontdekken, breisels, prachtige foto’s op Instagram, mijn thuis, aan R. denken ondanks dat ik hem mis, warme chocolademelk en zoveel meer van die kleine dingen.

Als ik denk aan wat mij blij maakt, kan ik zo gauw eigenlijk geen grote dingen bedenken. Ik ben iemand die meer waarde hecht aan kleine dingen dan aan grote. Ik word niet per definitie blij van dingen waar veel mensen denken hun geluk aan te moeten ontlenen. Zaken zoals geld, een baan, een relatie, een eigen huis. Het zegt me eigenlijk weinig.

Juist die kleine lichtpuntjes in je leven lijken misschien klein, maar ze vormen uiteindelijk wel de rode draad door je leven. Die lamp in huis die zoveel licht geeft, had ook geen nut zonder de talloze energiestroompjes (fotonen) die ervoor zorgen dat je het licht ook daadwerkelijk ziet. Zo werkt het ook met dingen die je een fijn gevoel geven en je gelukkig maken.

Waar word jij blij van?