Je kunt geen tijdschrift openslaan, televisie aanzetten of kledingzaak binnenlopen zonder geconfronteerd te worden met foto’s of commercials van perfect gestijlde modellen met jaloersmakende outfits en accessoires. Maar als je eens goed om je heen kijkt, kom je ook op straat genoeg inspirerende outfits, mooie kledingstijlen en bijzondere mensen tegen!

Al weken liep ik met ‘t idee om eens streetstyle fotografie te doen. Eén probleempje: Ik vind het eng om mensen aan te spreken en heb al gauw het gevoel dat ik mezelf voor schut zet. Daarnaast ben ik natuurlijk ook slechtziend, wat het ook niet echt gemakkelijker maakt.

Maar het bloed kruipt soms waar het niet gaan kan, dus trok ik vrijdag met camera de stad in. Ik moest en zou die angst overwinnen. En het is gelukt! Ik heb 7 kilometer aan rondjes gelopen door het winkelcentrum, diverse mensen aangesproken en de meesten ook mogen fotograferen.

En wat was het leuk! Niet alleen heb ik leuke gesprekjes gehad, maar geeft het sowieso ook een geweldig gevoel om iemand een welgemeend compliment te kunnen geven. Er was bijvoorbeeld een vrouw die weliswaar niet op de foto wilde, maar die me wel bedankte voor het compliment. Dat vind ik heerlijk! Het levert mij geen foto op, maar ik heb haar toch iets mee kunnen geven, misschien zelfs een goede dag kunnen bezorgen. Dat gevoel is onbetaalbaar!

Ook mogelijke problemen die ik had verwacht, bleven uit. Ik kreeg geen vragen waarom ik zo dicht op het schermpje van m’n camera keek of opmerkingen dat het raar was dat ik een foto van iemand wilde maken.

En doordat ik mensen een visitekaartje meegaf en iets vertelde over mijn blog, wist iedereen direct waar ze de foto’s konden terugzien. Grappig was dat ik al vrij snel kon inschatten wie wel of niet op de foto zou willen. En ondanks dat ik zowel mannen als vrouwen had willen fotograferen, wilde tot nu toe geen enkele man op de foto. :-)

Wat betreft het fotograferen: Meestal leg ik voornamelijk natuur en landschappen vast. Ik vind podiumfotografie wel erg leuk en heb onlangs de catwalk-show bij het Miss Etam Fashionfeestje gefotografeerd, maar dat is anders dan mensen die niet gewend zijn om te poseren of in het middelpunt van de aandacht te staan.

Dat vereist een wat andere aanpak. Sowieso was het even aftasten of de diafragma- en sluitertijd instellingen waarvan ik inschatte dat ze geschikt zouden zijn, in de praktijk ook goed zouden werken. Uiteindelijk kun je dat pas echt goed beoordelen wanneer je de foto’s eenmaal groot op je beeldscherm hebt staan.

Om een lang verhaal kort te maken, viel het dus 100% mee en heb ik er enorm van genoten. Ik vind het nog steeds wel eng, maar het went vanzelf als ik het een paar keer gedaan heb en ik ben ook zeker van plan dit vaker te gaan doen. De volgende keer minder inleiding en meer foto’s, maar ik was best trots dat ik dit uiteindelijk heb durven doen, dat ik daar graag iets over wilde vertellen. Nu snel door naar de foto’s!

De eerste die ik fotografeerde was deze mooie dame met roze jas. Ondanks dat ik zelf niet van roze houd, viel ze me direct op. De ronde kraag en de grote knopen geven de jas een heel stijlvol uiterlijk, evenals het ingeweven patroontje. Sowieso kleurt hij prachtig bij haar huidskleur en haren. Ze vertelde dat ze bij Steps werkt en daar komt de jas ook vandaan.

Deze twee dames waren niet te missen met de vrolijke rode kleurtjes! Omdat ik zelf ook erg van rood houd, vielen ze me direct op. Ik vind het ook juist leuk om mensen van alle leeftijden te fotograferen.

De nette grijze pantalon van de dame rechts vind ik mooi bij het rood van haar jas kleuren en de andere vrouw heeft haar rode jas gecombineerd met een warme, grof-gebreide sjaal met vrolijke kleurtjes erdoorheen geweven.

Een redhead met een rode jas, wat wil je nog meer! Ik vind haar jas geweldig! Let ook op de details: Stiknaden op de mouw zoals je vaak bij bikerjasjes ziet, ritszakken en een soort riempje in de taille. Like! Haar vriendin loopt er ook lekker warm bij, met een lichtbruin gewatteerd jack die mooi bij haar blonde lokken kleurt en ook goed bij haar stoere sneakers past.

Moeder en dochter samen op pad. Ondanks dat ze een beetje verlegen waren voor de lens, mogen ze er zeker zijn. De stijl van de dochter is waar ik zelf ook erg van houd: Een lekkere wijnrode trui, stoere jeans, bikerboots en een jack van leer gemixt met wol. De gedekte kleuren van de outfit van haar moeder spreken me ook erg aan. Rustig en mooi op elkaar afgestemd. De wijnrode wax-jeans vind ik ook erg leuk en geeft het geheel toch ook een stoer tintje.

Het eerste wat me aan haar opviel was die trui. Ik ben zó gek op dit soort gemêleerde truitjes! Het tweede wat me opviel was dat ik haar wel wat op Gigi Ravelli (Lorena uit GTST) vind lijken. Deze outfit zou ik omschrijven als casual met een stoer tintje. Het zwart en crèmekleurige past erg mooi bij elkaar en staat haar heel goed. De accessoires vind ik ook erg leuk gekozen!

“Maar ik heb niks bijzonders aan!” zei ze, toen ik vroeg of ik een foto van haar mocht maken omdat ik haar outfit zo leuk vond. Daar zijn de meningen dus over verdeeld, want ik vind haar stijl erg leuk!

De wollen trenchcoat met leren details vind ik super en dat leer komt vervolgens ook terug in de zwarte Converse All Stars. En die tas, gaaf! Die is volgens mij gemaakt van een oude postzak. Als je goed kijkt zie je dat er PTT Post op staat. Heel origineel dus! Het molentje met ansichtkaarten rechts op de foto past mooi in het totaalplaatje. :-)

Tot zover dus mijn eerste streetstyle-reportage! Uiteraard wil ik alle gefotografeerde dames hartelijk bedanken voor hun medewerking. Je kunt de foto’s gewoon opslaan vanaf deze pagina. Van de kleinere afbeeldingen kun je ook een vergroting bekijken wanneer je ze aanklikt. Je kunt me natuurlijk ook altijd een e-mail sturen via het contactformulier.