Roxanne merkte onlangs al op dat ze het leuk vond om te zien dat ik de laatste tijd zoveel met eten bezig lijkt te zijn. En tja, het lijkt er haast wel op he! Ondanks dat ik nog steeds niet elke dag kook, begin ik het wel steeds leuker te vinden. Het koken zelf vind ik nog altijd vreselijk, maar de belofte van lekker eten doet wonderen…

Op de één of andere manier valt mijn oog ook steeds op lekkere receptjes op blogs. Daarnaast ben ik de laatste tijd ook bewuster met mijn eten bezig, waardoor je dus meer over eten nadenkt en erbij stilstaat wát je eet dan normaal het geval is. Vandaag dus 20 vragen (en dus ook vanzelfsprekend 20 antwoorden) die met eten te maken hebben. Lees je weer mee?

Wat is je favoriete ontbijt?

Mijn favoriete ontbijt is iets anders dan het ontbijt wat ik praktisch elke dag naar binnen werk. Ik ben gek op een uitgebreid ontbijt met allerlei lekkere broodjes, sapjes, tig soorten broodbeleg en papjes zoals je die in hotels vaak kunt nuttigen.

Ook het bijbehorende gevoel, lekker op je gemak ervoor gaan zitten, dat vind ik heerlijk. Zelf ontbijt ik nooit uitgebreid. Ik gun mezelf de tijd er niet voor en op de één of andere manier heb ik meestal ook absoluut geen trek ‘s morgens, dus werk ik mijn bakje yoghurt met muesli naar binnen omdat het nu eenmaal moet.

Starbucks beker

Hoe drink je je koffie?

Bij de ijssalon in Woudrichem natuurlijk! Latte macchiato it is. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n koffieliefhebber, maar de zogenaamde snoepkoffie zoals ik het noem, dat gaat er wel in. Ook de Pumpkin Spiced Latte die ik onlangs in Den Bosch dronk tijdens m’n eerste Starbucks-bezoekje ooit, vond ik heerlijk.

Thuis drink ik alleen koffie als ik visite heb en aangezien dat niet zo vaak gebeurt, is dat dus hooguit één keer in de maand. Ik ben pas in 2003 begonnen met koffie drinken, daarvoor lustte ik het niet. Een echte koffieleut zal ik dus nooit worden, maar ik drink mijn koffie normaal met een beetje suiker (meestal een zoetje) en een flinke plons melk.

Wat zit er op je lievelingsbroodje?

Als ik ergens een broodje bestel, is dat negen van de tien keer met filet americain, een beetje ijsbergsla en soms een eitje. Dat vind ik echt lekker. Ik ben erg kieskeurig als het op broodbeleg aankomt, in elk geval wel op het gebied van vleeswaren.

Dat wil zeggen: de meeste lust ik niet en vis of kip hoef je al helemaal niet mee aan te komen. Aangezien ze bij de meeste eettentjes nu eenmaal geen boterhammen met jam serveren, kies ik deels noodgedwongen en deels omdat ik het gewoon nog altijd lekker vind, bijna altijd daarvoor.

Soep of salade?

Ik denk salade. Soep vind ik lekker, maar dat is toch iets wat ik niet snel eet. Op de één of andere manier vergeet ik het gewoon. Als ik eten kook, maak ik nooit ook nog een voorgerecht erbij en soep is over het algemeen juist zo’n voorgerecht-dingetje. Maaltijdsoep eet ik ook zelden. Salades kauw ik zelfs in de winter nog regelmatig weg, dus dan kies ik toch daarvoor. Al heb ik ook daarbij weer vaak het probleem dat er vlees, vis of gevogelte doorheen zit.

Nooit meer zoet of nooit meer hartig?

Dan kies ik toch voor nooit meer hartig. Ik ben een zoetekauw en ik lust heel veel hartige dingen niet, dus dan is de keuze snel gemaakt. Ik zou het mezelf wel heel erg moeilijk maken als ik enerzijds dingen zou moeten gaan eten die ik niet lust en de dingen die ik wél lust niet meer zou mogen. Het leven moet wel een beetje leuk blijven en daar valt eten ook onder!

Pizza!

Welke keuken is je favoriet?

Ach, die keuken die ik pas in één of ander interieurblad zag, vond ik wel mooi. Maar ik neem aan dat dat niet wordt bedoeld met deze vraag. :-) Zoals ik al schreef, ben ik niet de makkelijkste eter. Italiaans eten is het enige wat ik negen van de tien keer wel lekker vind. Pasta ben ik bijvoorbeeld gek op en een pizza gaat er zo heel af en toe ook wel in. Lekker oppervlakkig.

Wat is je favoriete foodfilm?

Niet dat ik zomaar een lijstje met films die om eten draaien kan opnoemen, maar de eerste die in me opkomt is Eat, Pray, Love met Julia Roberts. Gewoon een superleuke feelgood film waar je ook nog eens ontzettende trek van krijgt!

Wat is je meest ultieme guilty pleasure?

Zoetigheid! in de breedste zin van het woord. Ik ben niet iemand die zo nu en dan echt smacht naar een reep chocolade of een stuk gebak, maar ik heb soms zo’n zin in zoetigheid dat ik de verleiding haast niet kan weerstaan om iets te nemen of kopen.

Chocoladekoekjes van Bolletje, schepsnoep, Milka, zandkoekjes, hartjes, pepernoten (overigens niet te verwarren met kruidnoten), stroopwafels en winegums. Andere guilty pleasures waar ik ook een zwak voor heb zijn roombroodjes, worstenbroodjes, gesmolten kaas (op brood) en chocolademelk.

Thuis koken of uit eten gaan?

Oei, da’s een lastige! Ik ben nog steeds geen fan van koken, maar uit eten gaan doe je me ook niet altijd een plezier mee. Wederom omdat ik zo’n lastige eter ben. Desondanks kies ik toch voor de tweede optie.

Er zijn gelukkig voldoende restaurants die een lekker mals biefstukje op de kaart hebben staan (één van de weinige vleessoorten die ik lust) en ik vind het altijd wel iets speciaals hebben om echt uit eten te gaan. Zelfs als ik zomers gewoon in m’n eentje ergens op een terrasje neerstrijk en iets te eten bestel, geeft dat nog een gevoel van ‘uit’ zijn.

Lekker eten!

Wat is je lievelingsrestaurant?

Kinderachtig misschien, maar ik kies toch voor de Pannenkoekenbakker in Woudrichem. Altijd smullen! Een andere grote favoriet zit eveneens in Woudrichem en dat is het Oude Raedthuys. Kan je ontzettend lekker eten. Niet goedkoop, maar wel hele goede kwaliteit. Als ik met Bas in Woudrichem ben, wil ik daar zomers nog weleens op het terras een lekker hapje bestellen.

Boodschappen doe ik bij

De Aldi! Hier in de binnenstad van Gorinchem zit maar één ‘gewone’ supermarkt en dat is er één die behoorlijk duur is, niet zo heel schoon en ook vaak spullen over de datum heeft. Winkels als Albert Heijn, Plus en Jumbo zitten weer in een andere wijk en ik heb geen zin om een eind met m’n fietskar te moeten rijden om boodschappen te doen. Aldi zit wel in de binnenstad en ze zijn lekker betaalbaar. We hebben er inmiddels wel een Spar bij gekregen die begin december opent, dus best kans dat ik daar ook weleens wat boodschappen ga doen.

Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is

Ik kan geen gerecht of iets anders bedenken wat zo met kop en schouders boven al het andere uitstak, dat ik dat kan bestempelen als het lekkerste ooit. Natuurlijk proef ik regelmatig dingen die net iets specialer zijn.

Zo kan ik nog altijd intens genieten van mijn favoriete zuurkool-met-banaan schotel, heb ik zaterdag bij La Place de meest heerlijke chocolademelk ooit geproefd, waren de Belgische roombroodjes die ik een tijdje geleden heb gegeten wel héél erg smakelijk en gaat er natuurlijk niets boven de Bossche bollen van Jan de Groot!

Wat is je favo cocktail?

Cocktail? Daar doe ik niet aan hoor. Ik ben niet zo hipster dat ik in uitgaansgelegenheden met een cocktail in m’n hand rondloop. Sowieso ga ik nooit meer uit. Te oud voor. Cocktails is ook niet zo mijn ding. Ik heb er ooit één op en die vond ik veel te straf. Ik hou sowieso niet zo van sterke drank. Doe mij maar gewoon een biertje. Ik ben een Brabander, wij doen niet zo ingewikkeld. :-)

Zelf gemaakte smoothie

Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?

Zoals je weet ben ik niet zo’n keukenprinses, dus als ik de basisbehoeften heb om een normale maaltijd in elkaar te flansen, dan ben ik wel tevreden. Zonder magnetron zou ik overigens niet kunnen leven en ondanks dat ik hem inmiddels alweer een tijd niet gebruikt heb, zou ik mijn blender ook niet graag missen. Vooral in de zomer maak ik de ene smoothie na de andere.

Mijn favo snack is

Van de friettent heb ik het liefst een portie bitterballen of een kaaskroket. Dat hebben ze niet overal en ziet er niet eens uit als een kroket, maar meer als een bamischijf. Echt lekker! Eens in de zoveel tijd ga ik ook voor een berenklauw met pindasaus, maar daar ben ik erg kieskeurig op en ik vind ze zeker niet altijd lekker. Sowieso ga ik hooguit eens per maand naar de friettent.

Wat zit er op jouw pizza?

Altijd hetzelfde! Wederom het probleem dat ik niet veel lust. Salami vind ik wel lekker, maar als die eenmaal op een pizza is meegebakken is ie heel vet en dat vind ik dan ook weer vies. Ik heb m’n pizza dus altijd bij dezelfde pizzaboer en dan ook nog altijd dezelfde pizza.

Hij heet tutti frutti en er zit gesmolten kaas en tomatensaus op en stukjes fruit (banaan, kiwi, ananas). Heel simpel eigenlijk, maar ik vind het lekker. Heel soms bestel ik bij een andere zaak een pizza met champignons, dat vind ik ook wel lekker, maar de tutti frutti wint het nog altijd.

Wat lust je echt niet?

Ha! Nou dat is best veel! Bijna alle soorten vlees lust ik niet. Vis en gevogelte moet ik helemaal niks van hebben. Qua groenten en fruit lust ik wel praktisch alles, maar het is echt dat vlees waardoor ik ‘t vaak moeilijk vind om iets te kiezen in een restaurant. Ik heb vroeger altijd moeten eten wat de pot schaftte en dus ook alle soorten vlees gegeten, maar ik vind het gewoon ontzettend smerig. Dat went echt niet.

Worstenbroodje

Mijn favoriete foodblog is…

Ik volg eigenlijk geen foodblogs, omdat ik dus niet echt interesse heb in koken en recepten en zo. Maar de blog van Roxanne komt dan toch het dichtst in de buurt met regelmatig receptjes die me ook nog eens negen van de tien keer lekker lijken. En dat is best bijzonder als je zo’n lastpost met eten bent als ik!

Het gekste dat ik ooit gegeten heb is

Daar heb ik echt over na moeten denken! Aangezien ik niet zoveel lust, eet ik dus ook niet zo snel aparte dingen. Eén van de gekste dingen vond ik kaviaar. Kan nog steeds niet begrijpen dat mensen daar zoveel geld voor neertellen en het exclusief vinden. Het zijn kleine bolletjes die zó zout zijn, dat je praktisch dezelfde ‘smaaksensatie’ krijgt als je een hap zout doorslikt. Aldus mijn niet-culinair onderbouwde mening. :-)

Iets wat niet helemaal onder eten valt maar wel bijzonder was, is dat ik kokosnotenmelk heb gedronken uit een verse kokosnoot die net van de boom kwam. Dat was toen ik samen met mijn ouders op de Malediven ben geweest. Héél lang geleden. Zo’n mannetje klom lenig als een aap de boom in, trok er een kokosnoot uit, joeg er een gat in en drinken maar!

Wat staat er op je food bucket list?

Niks! Er zijn geen dingen die ik echt nog eens gegeten (of gedronken) wil hebben. Ik hou van normaal eten, Hollandse kost, geen gekke fratsen. Gewoon een balletje gehakt in de jus, kruimige aardappeltjes, sperzieboontjes of een bloemkooltje en op z’n tijd een mals gebakken biefstukje, een salade of stevige winterkost in de koudere maanden. Daar maak je me blij mee en ik heb dus geen verlangen om bepaalde dingen nog eens te proeven.