De vraag van vandaag is alweer een behoorlijk serieuze en één waar ik echt even over na heb moeten denken, maar aan de andere kant is dat juist wel de uitdaging van zoiets. Als je nergens over na hoeft te denken, worden dingen al snel te makkelijk en is het ook minder leuk of interessant om over te vertellen en dat op te schrijven.

De vraag van vandaag is, wat een keerpunt is of was in m’n leven. Eigenlijk heb ik uit ervaring geleerd dat je meestal achteraf pas beseft dat een periode of gebeurtenis een keerpunt vormde. Zo was er vijf jaar geleden een belangrijk keerpunt waarin ik eindelijk mezelf heb ontdekt.

Ik was jarenlang nogal aan het aftasten. Wat past bij mij? Wie ben ik nu eigenlijk? Vinden mensen mij wel de moeite waard om te kennen? Moet ik me anders voordoen of ben ik zo ook goed genoeg? Vanaf dat moment ben ik echt in een rustiger vaarwater terecht gekomen.

Ondanks dat het niet met zekerheid is te zeggen, heb ik sterk het vermoeden dat ik momenteel ook op zo’n keerpunt zit. Afgelopen jaar was niet het meest geweldig jaar voor mij. Er zijn veel dingen gebeurd die een grote impact op me hebben gehad en een aantal ervan, heb ik ook nog niet volledig kunnen verwerken.

Ik ben vooral de afgelopen twee maanden mezelf ontzettend hard tegengekomen. Ik dacht dat ik alles aankon, dat ik nooit zou breken, overal overheen kon stappen zonder dat er later nog consequenties aan kleefden en dat blijkt niet het geval.

Enerzijds is dat een keiharde confrontatie en voelt het, vooral op slechte momenten, ook alsof ik keihard gefaald heb. Aan de andere kant zet het me ook aan het denken. Ik leer mezelf beter kennen en inschatten. Ik ben misschien niet zo ‘elastisch’ als ik dacht, maar aan de andere kant is de rek er ook nog niet uit. Ik ben niet onbreekbaar, maar wel sterk genoeg.

De kwaliteit van mijn geest en mijn emotionele uithoudingsvermogen wordt voor mijn gevoel de laatste tijd flink op de proef gesteld en ik kan daar alleen maar sterker uit komen. Deze periode zal me inzichten geven die ik in de toekomst kan gebruiken. Ik weet niet precies welke kant het uiteindelijk op zal gaan, maar het voelt alsof mijn leven onderhevig is aan verandering.

Het klinkt misschien alsof ik nu mijn eigen toekomst voorspel, dat is in geen geval aan de orde, het is meer een gevoel dat dingen gaan veranderen. Ik heb het sowieso al eerder meegemaakt dat ik uit lastige periodes veel leerstof haalde voor de toekomst.

Wat was voor jou een keerpunt?