Ik had vorige week op Facebook gelezen dat het Gorcums Winterfestijn geopend zou worden door de burgemeester en er vervolgens een groep kunstschaatsers van Kunstrijvereniging De Drechtsteden hun kunsten zouden vertonen op het ijs. Ondanks dat ik geen schaatsliefhebber ben, vind ik kunstschaatsen altijd wel mooi, een soort ballet meets acrobatiek op het ijs.

Helaas waren de omstandigheden niet ideaal om te fotograferen. Ondanks dat de ijsbaan wel verlicht werd, was het die dag grijs en donker weer en om de beweging van de schaatsers te ‘bevriezen’ moest ik kiezen voor een kortere sluitertijd die de opnamen donkerder maakt.

Om dat te compenseren kan ik een hogere ISO kiezen, maar ik ga liever niet boven de 400 omdat ik een ontzettende hekel heb aan ruis en je dan toch bepaalde kleine details gaat verliezen. Last but not least zijn actie-opnamen met mijn 5% zicht gewoon bijna niet te doen. Je moet dan zó snel volgen met de camera en op het juiste moment afdrukken, dat is écht lastig!

Ondanks dat ik de meeste foto’s die zijn overgebleven na selectie niet bijzonder vond, sprong deze er wel bovenuit. Het is zeker niet mijn beste werk en ik vind hem ook niet perfect (het is bijvoorbeeld jammer dat haar been er niet volledig op staat), maar toch. Het felrode kerstpakje, de sierlijke beweging en een prachtig opgemaakt gezichtje. Het plaatje klopt!

Schaatsen op het Winterfestijn