De laatste dag van 2014 is inmiddels aangebroken. Gewoon op een woensdag. Ze zeggen van deze dag weleens ‘de week doorzagen’, maar in dit geval is het zelfs een heel jaar doorzagen, of afzagen, net wat je ‘t wilt noemen. Na mijn blogjaar 2014 en jaar in foto’s, neem ik je ook vandaag mee terug in de tijd, voor het grote jaaroverzicht van 2014.

2014 was niet helemaal mijn jaar. Er waren veel tegenslagen. Grote en kleine. Gebeurtenissen waar ik allang overheen gegroeid of gestapt ben, maar ook een aantal dingen die nog elke dag deel uitmaken van mijn leven. Desondanks waren er gelukkig ook genoeg leuke dingen en ik vind het belangrijk om daar ook oog voor te blijven houden. Veel leesplezier!

januari

De eerste maand van 2014 stond in het teken van wat ik mijn stratenprojectje noemde en waarmee ik in december 2013 al een start had gemaakt. Ik legde elke steeg en straat van de Gorkumse binnenstad vast, legde vele kilometers af (zelfs op m’n verjaardag ging ik door) en het resultaat was te zien op de website Zet Gorkum op de Kaart, waarmee ik ook diverse kranten haalde.

Ook kocht ik na ruim anderhalf jaar sparen eindelijk de vurig gewenste iPad, die ik twee dagen later weer terugbracht omdat ik stapelgek werd van de hoofdpijn. De teleurstelling wierp helaas wel een schaduw over het korte maar hevige succes van het stratenfoto-project, maar ik hield op deze manier wél weer geld over voor een ander spaardoel.

februari

Er werd gesproken van een vroeg voorjaar en februari was een heerlijke maand. Ik begon dit jaar dan ook al vroeg met fietsen en in tegenstelling tot het vaste rondje wat ik voorgaande jaren deed, ontdekte ik nu het rijden van lange einden en ontdekken van nieuwe plaatsen.

Verder maakte ik met Bas een uitstapje naar Leerdam, werd ik geïnterviewd voor Moet je Horen (een luistertijdschrift), schreef ik voor het eerst openlijk over mijn ziektefobie en kreeg ik een roos op Valentijnsdag. Februari was rustig.

maart

Het hoogtepunt van maart en sowieso één van de leukste dingen van het afgelopen jaar, was de aanschaf van mijn nieuwe mountainbike. De oude was 9 jaar oud en behoorlijk versleten. Nu er een dure reparatie verricht zou moeten, hakte ik de knoop door om met het spaargeld wat ik nog had, een nieuwe bike aan te schaffen.

Nu zou ik nog fijnere ritten maken! Verder ging ik met m’n moeder naar een voorjaarsbraderie, met een vriend naar Fort Altena, met m’n vader eten bij het Oude Raedthuys en een dagje naar oma. In deze maand begonnen ook de rugproblemen waar ik tot november last van heb gehad.

Mijn fiets op het strand

april

Inmiddels was het voorjaar echt aangebroken, puur genieten! Het voorjaar is echt mijn favoriete seizoen. Ik maakte m’n achtertuintje mooi, trok erop uit met de fiets, sloeg aan het klussen en hield een fotoshoot met mijn nieuwe fiets.

Tot slot trok ik de stad in op de eerste Koningsdag, ging ik shoppen in Dordrecht, motorrijden met Martin en maakte ik een afspraak om toch maar eens door een fysiotherapeut naar mijn rug te laten kijken.

mei

Ook in mei werd er volop gefietst, rugpijn of niet. Ik was ook ‘aangenomen’ bij de fysio en ging elke week naar Andel om m’n rug te laten kraken. Hoogtepuntje van mei was de aanschaf van mijn iPhone 5S, die ik nu eerder kon kopen dankzij het retourneren van de in januari aangeschafte iPad.

Verder ging ik creatief aan de slag met een capuchonvest, bezocht ik de Open Havendag en het Festivalweekend in Woudrichem en won ik kaartjes voor een optreden van Di-rect in Hilversum. Ook was het in deze maand traditioneel tijd voor een dagje verkeer regelen, ging ik een paar keer motorrijden en naar de film.

Molen aan het water

juni

De maand begon goed. Mijn rugklachten waren inmiddels praktisch verdwenen en dus kon ik volop buiten genieten van het mooie weer en foto’s maken met mijn nieuwe telefoontje. Eind mei was ik een beetje ziek geweest, maar ook dat was weer over. Ik legde wederom de nodige kilometers af op de fiets en mijn wens om eens over de brug bij Zaltbommel te fietsen kwam eindelijk uit. Een rondje van 65 kilometer!

Verder ging ik een middag naar Sliedrecht, keek ik WK voetbalwedstrijden en sloeg ik weer eens aan het koken. Tot slot ging op 21 juni even het licht uit toen ik samen met Martin een ernstig motorongeluk kreeg op de A27 bij Oosterhout. Wat aanvankelijk begon als een zorgeloze zomer, veranderde daar ter plekke.

juli

Juli zag er anders uit dan ik ervan had verwacht. Omdat ik een hersenschudding had, moest ik veel rust houden en wandelingen of fietstochten zaten er even niet in. Sowieso was ik angstig geworden in het verkeer, dus stapte ik de eerste weken niet eens vrijwillig op de fiets. De rugklachten waren ook terug, dus begonnen de fysio-sessies van voor af aan. Omdat ik veel thuis zat, had ik wel eindelijk tijd om een videoprojectje af te maken.

Op 17 juli kreeg ik een nieuwe grote tegenslag te verwerken, namelijk het nieuws dat R. uit Gorinchem en daarmee uit mijn leven zou verdwijnen. Op 22 juni liet ik mijn ster-tattoo zetten die symbool staat voor hem en wat ik voor hem voel. Op diezelfde 17 juni was er ook die vreselijke vliegramp, die op mij ook grote indruk maakte en waarover ik iets schreef.

Tattoo & typografie

augustus

Ik nam op 9 augustus afscheid van R. (met een cadeautje en een hug) en ik heb het daar heel erg moeilijk mee gehad. Verder vierde ik met Bas zijn verjaardag bij de Pannenkoekenbakker in Woudrichem, gingen we een dagje naar het prachtige Hoorn en zat ik een maand na het ongeluk alweer op de motor (een speciale ride-out voor de vliegramp-slachtoffers).

Qua gezondheid ging het langzaamaan iets beter, alleen mijn rug bleef problemen geven. Tot slot ontwierp ik een nieuw logo voor EstrellaWeb, begon ik met mijn glimlachmomentjes, heb ik flink geshopt (troost-therapie) en ging ik naar Den Haag om mijn iPhone te laten repareren.

september

Ik leek weer in een wat rustiger vaarwater te komen nu de ergste klachten door het ongeluk achter de rug waren en ik, zij het met de nodige moeite, begon te wennen aan het idee dat ik R. nooit meer zou zien.

Ik werd uitgenodigd voor de Oogverblindend Mooi stylingdag in Zeist en het Fashionfeestje in Zoetermeer. ging torenklimmen, bezocht de Botenbeurs, wandelde en fietste in het Lingebos en keerde na jaren eindelijk weer eens terug in Den Bosch, wat gelijk voor herhaling vatbaar was!

De Draak in Den Bosch

oktober

Ook in oktober was ik weer in het bos te vinden, uiteraard samen met Bas. Dierendag kwam uiteraard voorbij, dus tijd voor een pannenkoek. Verder was het over het algemeen een rustige maand.

Fietsen deed ik niet zoveel (op een paar uitschieters na), wandelen des te meer. Verder publiceerde ik mijn eerste recept, zette ik de mooiste hoekjes van mijn achtertuin op de foto, ging ik opnieuw naar Den Bosch, met een vriend lekker wandelen op het strand van Hoek van Holland en bezocht ik opnieuw het prachtige Landgoed Mariënwaerdt.

november

Eind oktober kreeg ik griep en een pittige keelontsteking en het heeft al met al nog vrij lang geduurd voordat ik daar weer van verlost was. Sowieso heb ik in deze maand heel veel last van mijn ziektevrees gehad, eigenlijk zelfs een stuk erger dan het eerder geweest is. Het resultaat? Veel doktersbezoekjes en afleiding zoeken in van alles en nog wat.

En lief zijn voor mezelf, niet te vergeten. Gelukkig was niet alles kommer en kwel. Ik vierde m’n 12.5-jarig blogjubileum, deed voor ‘t eerst streetstyle fotografie, fotografeerde de zonsopkomst en stond veel stil bij fijne dingen en momenten. Tot slot fietste én liep ik naar Arkel, ging ik met m’n moeder wandelen in een natuurgebied bij Avelingen, fietste ik twee uur om de zonsondergang te fotograferen in de polder en ging ik met Bas naar de kinderboerderij.

december

Op 5 december vierden we Sinterklaas bij oma, ik ging kerstversiering spotten bij Kolbach met een vriend, fotografeerde mijn eigen kerstboom en was nog steeds dag in, dag uit bezig met afleiding zoeken omdat m’n gedachten alleen uit angst en onrust leken te bestaan.

Verder bestelde ik een nieuwe Instagram-poster, bleek ik na een bezoekje aan de KNO-arts toch gehoorbeschadiging te hebben opgelopen door het motorongeluk, ging ik met m’n vader high-tea doen in Den Bosch en met m’n moeder, oma en oom uit eten op eerste Kerstdag. Tot slot kon ik het jaar positief afsluiten dankzij een geruststellende uitslag van iets waar ik me al twee maanden zorgen om maakte.

Peterbrug in de sneeuw

Wat was jouw hoogtepunt van 2014?