Ik ben vast niet de enige slechtziende die de feestdagen met gemengde gevoelens tegemoet gaat. Niet alleen heb je je inmiddels minstens drie keer gebrand aan zo’n rottig gourmetpannetje en is je prachtige glitterjurkje of je satijnen stropdas al bijna in de fik gevlogen, doordat je die ene kaars even over het hoofd had gezien.

Maar dat vuurwerk, dat is het toppunt van horror. Rotjes die je om de oren vliegen, knallende potten die jij aanziet voor onschuldig straatvuil. Van slechtziend naar blind gaan (of nog erger) is niet echt een optie die je in gedachten had, zo op de laatste dag van het jaar.

Zelf ben ik al sinds ik het me kan herinneren bang voor vuurwerk. Zelfs een sterretje durfde ik nog niet aan te steken. Waar ik gerust een huis vol brandende kaarsjes zet (wel waxinelichtjes of stompkaarsen), sta ik doodsangsten uit als ik op oudejaarsdag de stad in moet voor een pondje oliebollen of een andere broodnodige boodschap.

De plekken in de stad waar het hardst geknald word, loop ik sowieso al met een boog ter grootte van vijf kilometer omheen, maar ook als ‘s avonds het geweld losbarst, blijf ik lekker binnen met ramen en deuren gesloten.

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb geen uitgesproken hekel aan vuurwerk. Siervuurwerk vind ik schitterend om te zien, maar wél op veilige afstand. Wat ik versta onder een veilige afstand? Nou, de overkant van de rivier of zo?

Het handige van vuurwerk is dat je het op kilometers afstand nog kan zien, dus waarom moet het allemaal zo dichtbij. De enige reden dat ik er bang van ben is, omdat ik het gewoon niet zie. Ik zie het niet aankomen als iemand als grapje een rotje in mijn richting gooit en die potjes op straat die net op ontploffen staan, die zie ik negen van de tien keer óók niet.

Ik prijs me gelukkig dat er met mij nog nooit ongelukken zijn gebeurd met vuurwerk, maar als je 5% ziet, is rondwandelen door een stad of dorp waar aan de lopende band vuurwerk wordt afgestoken, als lopen in een mijnenveld. Doe ik dus liever niet!

Dus blijf ik op oudejaarsavond veilig binnen. De laatste jaren ga ik sowieso het huis niet uit om familie of vrienden te bezoeken, omdat de deeltaxi al om 9 uur stopt met rijden en ik daardoor dus verplicht zou zijn om ergens te blijven slapen, wat niet echt handig is gezien mijn beestjes.

Dus blijf ik meestal noodgedwongen alleen thuis, eet ik een oliebolletje en hang ik urenlang voor de tv, waar trouwens om 12 uur óók schitterend vuurwerk te zien is. Dat is nu pas wat je noemt het toppunt van veilig!

Ben jij ook slechtziend? Wat vind jij van vuurwerk?