Ik kan me geen betere tijd bedenken om een tag over positiviteit in te vullen, dan in een periode dat ik ontzettend slecht in m’n vel zit. Heel tegenstrijdig en tegendraads misschien, maar zo ben ik nu eenmaal.

Deze tag zag ik al op diverse andere blogs voorbij komen en is, als ik me niet vergis, uiteindelijk afkomstig van de blog By Dagmar Valerie. Het leek me leuk om deze tag ook eens in te vullen en vandaag kun je dus mijn versie lezen.

Wat is je favoriete quote en waarom?

Er zijn heel veel citaten die ik heel goed en ook toepasselijk vind, maar mijn levensmotto komt uiteindelijk toch vooral neer op de quote “Happiness is not a destination, it’s a way of life”, die inmiddels niet alleen op een groot houten bord aan mijn muur prijkt, maar ook op het prachtige leren wrap-armbandje wat ik vorige week van m’n moeder kreeg voor Sinterklaas.

Armband met inscriptie

Welke droom zou je in je leven willen realiseren?

Gelukkig blijven. Hoe simpel kan het zijn. Ik liet al eens eerder weten dat ik niet iemand ben van de hogere doelen. Tegenwoordig worden mensen die geen ambities hebben al snel afgedaan als saai, dom en ongemotiveerd, maar waarom moet je per se ambities hebben? Gelukkig zijn (en gezond blijven) is mijn ambitie.

Hoe ‘groot’ dat eigenlijk echt is, ontdek je pas als je in een periode van je leven belandt waarin het geluk opeens mijlenver van je verwijderd lijkt te zijn en je dag in, dag uit, heel hard je best moet doen om dat toch weer te pakken te krijgen.

Gelukkig zijn en blijven is dus mijn enige droom en daarmee basta. Voor mij geen hoogdravend gedoe over landen, banen, bedragen of andere dingen die me totaal niet interesseren.

Wat betekent geluk voor jou?

Geluk betekent voor mij genieten van kleine dingen. Voorspelbaar of onvoorspelbaar. Meegaan met wat het leven me geeft en dat met beide handen aanpakken. Dat klinkt misschien zweverig, zo is het zéker niet bedoeld. Als er iemand met beide benen op de grond staat en blijft staan, ben ik dat wel. Ik ben van mening dat veel mensen het geluk mijlenver boven zich uit zoeken. Soms letterlijk, vooral vaak figuurlijk.

Die hogere doelen worden niets voor niets ‘hoger’ genoemd en zijn vaak onhaalbaar en onbereikbaar. Wat dat oplevert? Teleurstelling en ongeluk. Had ik maar dit, was ik maar zo. Niet doen! Het kan zo eenvoudig zijn, je moet er wel voor openstaan.

Ik las onlangs ergens een citaat dat geluk geen snelweg is, maar eerder een onopvallend bospaadje. Je moet je ogen ervoor openhouden en je niet blind staren op die mooi aangelegde snelweg. Because one day you might realise you lost the moon while counting the stars.

Landgoed Marienwaerdt

Wie kan jou ontzettend opvrolijken?

Het hangt van de situatie af. Ik kan met Martin altijd wel lachen en met een andere vriend kan ik behalve praten over serieuze onderwerpen, ook ontzettend veel lol beleven. Eigenlijk kunnen meerdere mensen me opvrolijken.

Mijn moeder die me meesleept naar een tuincentrum om een kerstboom te scoren, oma die uitroept dat ik ‘wel een filmster’ lijk, wanneer ze de foto ziet die ik voor haar heb laten afdrukken en tot voor augustus, was het altijd R die me opvrolijkte.

Hij was echt de katalysator als het ging om me beter of vrolijk voelen. Hij gaf me zoveel rust in mijn hoofd en tegelijkertijd energie. Het helpt vaak zelfs als ik naar een foto van hem kijk als ik me klote voel. Soms zou ik willen dat hij dat wist, maar dat klinkt vast veel te sentimenteel als ik het hem zou vertellen.

Waarvoor mag iemand je ‘s nachts wakker maken?

Voor wat of voor wie? :-) Ik hou van mijn bed en ik hou nog meer van slapen, dus ik ben eigenlijk niet voor zoveel dingen te porren als ik eenmaal in dromenland ben. Eten in elk geval niet, want ‘s morgens is mijn eetlust meestal ver te zoeken en dat geldt ook voor ‘s nachts.

Een onverwachts uitstapje kun je me nog wel m’n bed voor uit trommelen. Als je me ‘s nachts wakker maakt met de mededeling dat we een weekendje naar Londen gaan of een ritje naar Duitsland, reken maar dat ik binnen 5 minuten aangekleed ben. Verder zou ik het zo gauw niet weten.

Dekbed met sterrenprint

Waardoor kreeg je voor het laatst een lachbui?

Weet ik niet! Ik lach echt te weinig. Ik ben absoluut geen zuurpruim, maar ik uit mijn emoties nu eenmaal niet gemakkelijk en lachen hoort daar ook bij. Het is niet dat ik me ervoor schaam of zo (dat zou wat zijn) maar écht lachen, dat doe ik zelden. Een film, boek of een grap moet wel zó belachelijk goed zijn wil ik erom lachen en een lachbui krijg ik hooguit één keer per jaar.

Ik vind de meeste humor ook eerder flauw, overdreven of grof dan leuk en vind iets ook niet zo snel grappig. Ik ben gewoon meer van het ‘intern genieten’. Ik kan ergens heel veel plezier aan ontlenen zonder dat ik dat echt uit.

Zo ben ik nu eenmaal. 85% van mijn gevoelsleven en emoties speelt zich van binnen af. Ik heb overigens wel een keer de slappe lach gekregen om dit filmpje, maar of dat de laatste keer was, dat weet ik niet.

Op welke prestatie ben je ontzettend trots?

Eigenlijk vind ik dat ik nog nooit echt iets gepresteerd heb. Goed, ik heb een blog die al 12.5 jaar draait, ik schijn leuk te kunnen fotograferen (zeker voor iemand die 5% ziet) en ondanks die visuele beperking kan ik toch volledig zelfstandig leven zonder enige vorm van aanpassing.

Ergens voel ik voor die dingen wel een soort trots, maar ik zie het niet als prestatie. Trots vind ik wat ijdel, soms neigen naar arrogantie en daarom hou ik dat liever binnen de perken. Maar zelfs als ik dat buiten beschouwing laat, kan ik geen prestatie bedenken waarop ik écht trots ben.

Welke boodschap zou je graag aan anderen willen meegeven?

Zie je eigen onopvallende bospaadje te vinden. Geluk of gelukkig zijn hoeft niet te betekenen dat je grote doelen moet najagen. Als dat jou werkelijk gelukkig maakt moet je het zeker doen, maar laat je niet (ver)leiden door de maatstaven van je omgeving of de maatschappij waarin je leeft.

Dat als zij gelukkig worden van een eigen huis of kledingstuk van een bekende ontwerper, dat jij dat dan ook maar moet omdat je denkt daar ook gelukkig van te worden. Creëer je eigen geluk, op wat voor manier je daar ook invulling aan wilt geven, wacht niet af, leef in het heden en hou je ogen open voor mooie dingen (en bospaadjes)!