In augustus 2014 (was ik toen al bezig met deze challenge?) schreef ik over mijn drie gezondste gewoontes. Inmiddels zijn we bij vraag nummer tig aanbeland en is het de bedoeling om juist mijn drie minst gezonde gewoontes te noemen. Ondanks dat ik mezelf zeker niet beschouw als een fit-freak of gezond-guru, is dat eigenlijk nog best lastig!

Ik rook niet, ik gebruik geen drugs en drinken doe ik zéér met mate. Als ik één glas alcohol per maand drink, dan is dat al veel. Ik beweeg voldoende, eet doorgaans gezond en ik heb geen gewoontes die écht heel erg ongezond te noemen zijn, toch zullen ze er vast wel zijn!

Snoepen

Ik ben een ontzettende zoetekauw en ik lust bijna alle soorten snoepjes. Ik kom dan ook makkelijk in de verleiding om iets te snoepen te kopen als ik in de wachtrij sta voor de kassa, want het is over het algemeen ook nog eens hartstikke goedkoop. Ik ben hierin overigens wel streng voor mezelf. Ik mag doorgaans eigenlijk alleen in het weekend iets snoepen.

Dat lukt niet altijd, maar het is ook niet zo dat ik elke dag allerlei zoetigheid naar binnen werk. Dingen als chips of andere snacks kan ik juist weer heel makkelijk laten liggen. Leg een zak chips neer en hij ligt er een maand later nog. Ik vind ze lekker, maar word daardoor niet snel verleid.

Wraps met paprika en gehakt

Onregelmatig eten

De laatste tijd gaat het al een stuk beter, maar ik ben wel iemand die makkelijk vervalt in een te onregelmatig patroon. Dat komt denk ik omdat mijn leven ook weinig regelmaat heeft, wat ik juist prettig vind.

Ik hou er niet van als dingen op vaste tijden moeten, maar het gebeurde regelmatig dat ik de lunch oversloeg, vervolgens om een uur of vier at en daarna niet meer. Te veel eten is niet goed, maar te weinig ook niet. Ik heb zelfs een periode gehad dat ik m’n ontbijt oversloeg, maar daar ben ik inmiddels heel principieel in geworden.

Te weinig drinken

De laatste tijd is het drinken van water weer flink terug gelopen. Mijn Dopper fles staat al een paar maanden meer leeg dan vol op het aanrecht. Tot begin november ging het nog hartstikke goed, maar doordat ik vervolgens zo slecht in m’n vel zat, had ik geen zin om me nog bezig te houden met of ik wel genoeg water dronk.

Nu ik me inmiddels weer wat beter voel, probeer ik het weer op te pakken, maar het is wel weer even wennen! Sowieso heb ik altijd al moeite gehad met voldoende drinken. Eén glas melk en dat was het wel zo’n beetje.

Wat is jouw meest ongezonde gewoonte?