Het is weer eens tijd voor een tag! Deze vond ik op de blog van Vera Camilla en officieel komt ie van het YouTubekanaal van TalkBeckyTalk, die ik overigens niet ken, want ik kijk zelden of nooit op YouTube en ik heb een hekel aan vlogs.

Maar dat terzijde. Het nieuwe jaar is inmiddels alweer een aantal dagen oud en alle jaaroverzichten van 2014 hebben we ook al wel weer gezien, toch blik ik nog één keer terug, aan de hand van een aantal vragen.

Wat is het leukste dat je afgelopen jaar hebt gedaan?

Even 365 dagen scannen. Eén van de leukste dingen die ik in 2014 deed was in elk geval mijn nieuwe mountainbike aanschaffen. Het dagje naar Hoorn was ook wel leuk, maar doordat ik vanwege m’n hersenschudding veel eerder naar huis moest, heb ik daar toch niet echt geweldige herinneringen aan. Verder was m’n straten projectje leuk om te doen en na jaren weer terugkeren in Den Bosch was puur genieten. Ik kan niet uitleggen hoeveel ik hou van die stad!

Markt Den Bosch

Wat ben je anders gaan doen met make-up in 2014?

Minderen, heel veel minderen. Ik ben nooit van de plamuur geweest, maar vanaf het moment dat ik, een jaar of 7 terug, begon met make-up, vond ik dat ik er daardoor zóveel beter uitzag dat ik niet meer zonder het huis uit durfde. De combinatie van mezelf dwingen dat af te bouwen en laksheid, heeft ervoor gezorgd dat ik nu vaker zonder make-up rondloop dan met.

Ik schaam me er niet voor, ik vind m’n gezicht er zelfs vaak beter uitzien zonder een poedertje hier of een kloddertje daar en die enkele keer dat ik echt uitgebreid aan de gang ga, vind ik het dan ook best leuk. Maar elke dag opmaken heb ik écht een grondige hekel aan gekregen.

Wat was je favoriete liedje van afgelopen jaar?

Eén liedje? Weet je wel wat je van me vraagt??? 2014 was wat mij betreft het jaar dat er weer opvallend veel goede en ‘echte’ muziek in de hitlijsten verscheen. Dat is weleens anders geweest, vooral na een periode waarin R&B, trance en andere on-melodieuze troep leken te domineren.

Ik ben gaan spitten in de Momentopname blogposts die ik in 2014 heb gepubliceerd, om tot de conclusie te komen dat onderstaand nummer van Sam Smith in elk geval één van mijn favorieten van het afgelopen jaar is.

Het markeerde voor mij ook een bepaalde periode: Ik heb onnoemelijk veel naar dit liedje geluisterd (en er zelfs bij gehuild) in de tijd na het vertrek van R. Ik mis hem nog altijd en vooral als ik dit nummer hoor.

Wat was je favoriete trend van 2014?

Ondanks dat er hier met name in de eerste acht maanden van 2014 heel wat doosjes en tasjes van H&M zijn bezorgd, ben ik niet iemand die trends heel erg volgt. Ik trek alleen aan wat ik leuk vind en als dat toevallig in de mode is, heb ik geluk.

Ik laat me zelden of nooit door een trend verleiden om iets te gaan dragen wat ik anders nooit gekozen zou hebben, daarvoor heb ik denk ik te veel een eigen stijl. Ik vind het in elk geval érg tof dat de kleur rood (zowel wijnrood als felrood) veel in het modebeeld te zien is en ook de sportieve-sweater-trend vind ik leuk.

Had je goede voornemens en heb je je daaraan gehouden?

Ik doe eigenlijk nooit aan goede voornemens. Daarvoor leef ik te veel bij de dag. Ik heb een hekel aan verplichtingen die ik mezelf opleg en die ik negen van de tien keer niet kan waarmaken, wat dan weer een negatief gevoel geeft.

Ik had wel het voornemen om wat af te vallen, maar ondanks dat ik daar wel heel erg mijn best voor heb gedaan in de vorm van veel fietsen, wandelen en gezond eten, is het niet gelukt. De grap is dat ik inmiddels wel afval, doordat ik al twee maanden slecht in m’n vel zit. Stress vréét energie. Een ander voornemen was het ‘op de kaart’ zetten van alle straten van Gorkum en daar ben ik zoals je weet in geslaagd.

Happy selfie

Waar kijk je het meest naar uit in 2015?

Mezelf weer normaal voelen. Hoe simpel kan het zijn. Iets waar je, als je gewoon goed in je vel zit, nooit zo bij stilstaat, totdat het opeens anders is en ook blijft. Ik verlang er zo erg naar om gewoon weer de vrolijke en onbezorgde Ester te zijn die ik altijd ben geweest. Ik heb inmiddels echt een hekel aan de persoon die ik nu ben. Makkelijk uit het lood te slaan, de hele dag door bang, soms zelfs neerslachtig.

Ik ben op 11 december 2014 begonnen met antidepressiva om mijn angsten te onderdrukken, maar tot nu toe helpen ze niet, maar verergeren de klachten wel. Dat laatste is overigens normaal bij dit soort medicatie, makkelijker wordt het er niet op.

Mijn grootste wens voor 2015 is dus dat ik me weer normaal kan voelen. Met de medicijnen, met de therapie die ik dit jaar weer ga volgen. Die angst móet gewoon m’n systeem uit. Ik moet er niet aan denken om op deze manier de rest van m’n leven door te brengen.

Wat zijn je goede voornemens voor dit jaar?

Aansluitend op wat ik hierboven schreef: Die zieke angst de baas worden en overwinnen. Verder heb ik een goed gevoel over dit jaar. Ik ben vastbesloten er iets moois van te maken.

Een jaar waar ik op 31 december terug kan kijken als succesvol, met leuke uitjes, lieve mensen, mooie momenten en persoonlijke groei. Geen klotejaar met veel pijn, angst, een ongeluk, afscheid van een liefde en meer nare situaties. Mijn voornemen is dus om van 2015 een topjaar te maken!