Deze week eindelijk een vraag waar ik tenminste concrete antwoorden op kan geven. Begrijp me niet verkeerd: Al die gevoelsvragen zijn natuurlijk reuze goed om je hoofd over te breken om vervolgens een filosofische uiteenzetting over te geven en daarnaast zijn ze voor blijkbaar ook leuk om te lezen, maar afwisseling is ook weleens fijn!

De vraag van vandaag is wanneer en waarom ik begon met bloggen. De exacte begindatum van mijn blog weet ik helaas niet, maar het eerste wat ik zwart op wit heb staan, is van 19 mei 2002. Gezien de inhoud van deze tekst, kan ik afleiden dat er al eerder berichten zijn geweest, maar die zijn blijkbaar verloren gegaan.

Ik kan me herinneren dat ik m’n site een keer van internet gegooid heb en daarbij blijkbaar niet de moeite heb genomen om bestaande berichten op te slaan. Technisch gezien bestaat EstrellaWeb vandaag exact twaalf jaar en negen maanden, maar waarschijnlijk gaat ‘t verder terug. De domeinnaam estrellaweb.nl heb ik overigens pas in juli 2003 geregistreerd. Voor die tijd maakte ik gebruik van een gratis service met nl.nu domeinnaam.

Ook de vraag waarom ik ben begonnen met bloggen is vrij eenvoudig te beantwoorden. Ik had een plek nodig waar ik van me af kon schrijven. Ik had jarenlang dagboeken bijgehouden en blijkbaar leek het me een goed idee om mijn schrijfsels nu eens op internet te zetten. Dat was geen vorm van exhibitionisme, maar een combinatie van mijn grote voorliefde voor schrijven en taal en de groeiende interesse voor internet en het bouwen van websites.

Schrijven met een vulpen

Vóór EstrellaWeb had ik al diverse andere websites, op de pagina Over de Site kun je daar wat meer over lezen. Mijn eerste website bouwde ik al in 1997 en er zijn er velen gevolgd. Een blog had ik overigens eerder nog niet en in de beginperiode dat ik stukjes schreef op m’n site, was bloggen nog echt een ondergeschoven kindje. In Nederland totaal niet bekend en al helemaal niet populair zoals tegenwoordig. Ik had dan ook niet al te veel bezoekers, want wie vindt het nou leuk om de gedachten-kronkels van iemand anders op internet te lezen.

De teksten zoals ik destijds schreef, waren ook wel heel anders dan wat je hier tegenwoordig kunt lezen. Minder structuur en wat onsamenhangend zo nu en dan. Ik schreef letterlijk op wat er toevallig op dat moment in m’n hoofd voorbij kwam. Soms waren dat grappige, oppervlakkige en alledaagse dingetjes.

Maar naarmate ik steeds slechter in m’n vel kwam te zitten en depressief raakte, werden dat heel persoonlijke dingen. Helaas heb ik daar een hele hoge prijs voor moeten betalen, wat ervoor zorgt dat ik op de dag vandaag nog altijd een soort filter heb en nooit meer klakkeloos opschrijf wat er in m’n hoofd omgaat.

Ik heb later ook veel oudere blogposts offline gehaald en op m’n computer gearchiveerd. Om je een idee te geven: Inmiddels staan er 1220 blogposts op EstrellaWeb. Daarnaast zitten er ook nog eens 860 in m’n archief. In totaal dus ruim 2000, uitgesmeerd over een periode van bijna 13 jaar. Vooral in de beginjaren schreef ik zéker niet elke dag en soms zelfs maandenlang niet. Het dagelijks bloggen is pas iets van de laatste twee á drie jaar.

Hoe lang blog jij al?