We hebben ze allemaal: Van die herinneringen uit je jeugd die spontaan weer een glimlach op je gezicht brengen. Soms klein, soms groots. Ik heb behoorlijk wel meegemaakt in m’n leven en ondanks dat mijn jeugd niet altijd leuk was, heb ik het thuis altijd heel goed gehad en mooie dingen mee mogen maken. Vandaag beschrijf ik twee van mijn mooiste jeugdherinneringen.

Om de twee mooiste jeugdherinneringen op te schrijven is nog vrij lastig, omdat er best veel mooie of leuke herinneringen zijn en het zomaar zou kunnen dat ik later denk: Die ene was ik helemaal vergeten, stom! Vandaar dus dat ik gewoon het eerste wat in me opkomt, opschrijf.

Vakantie op de Malediven

Waar een vakantie op de Malediven tegenwoordig eerder geassocieerd wordt met de jetset en de boel naar ‘t schijnt inmiddels is volgebouwd met hitech hotels, was dat vroeger wel anders. Ik ben er met m’n ouders geweest in de tijd dat het nog redelijk primitief was.

Geen luxe hotel, maar een eenvoudig appartementje. Verder was er een restaurant, een paar kleine winkeltjes en een duikschool. Dan had je ‘t wel gehad. Toch was dat één van de mooiste vakanties die ik ooit heb meegemaakt.

Het was net een soort paradijsje op aarde. Alles was er mooi. Van de palmbomen tot de maagdelijk witte stranden en van de kleurrijke bloemen tot de scholen tropische vissen die je gewoon uit je hand brood kon voeren.

De Malediven

Sinterklaas vieren met de familie

Vroeger vierden we Sinterklaas bijna altijd bij m’n opa en oma. We namen een grote jutezak met cadeautjes mee en vervolgens werden alle cadeaus in een grote wasmand gedaan.

Ik mocht elke keer een cadeautje pakken en dan geven aan degene waar ie voor was. Natuurlijk stiekem hopend dat ‘t voor mij was. Als enig kind en sowieso ook enig kleinkind, werd ik altijd schromelijk verwend en ging ik inderdaad ook met de meeste cadeaus naar huis.

Het ging overigens echt niet om cadeautjes alleen. Het was gewoon gezellig, met Sinterklaasmuziek op de achtergrond, pepernoten en zelfgemaakte borstplaat. Het feest was compleet als er een speurtocht was uitgezet waarbij ik m’n cadeautje moest zien te vinden aan de hand van aanwijzingen op briefjes. Geweldig vond ik dat! Eigenlijk vond ik Sinterklaas nog leuker dan m’n verjaardag. Ik keek er weken naar uit!

Wat is de eerste mooie jeugdherinnering die jou te binnen schiet?