Eens in de zoveel tijd krijg ik het op m’n heupen en voer ik allerlei veranderingen door op mijn website. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met PHP en CSS en natuurlijk met grafische vormgeving wat, althans in mijn geval, om de hoek komt kijken bij het onderhouden van een blog.

Ik maak alle graphics zelf en trek gerust een paar uur uit om ergens aan te werken. Ondanks dat er geen al te rigoureuze aanpassingen zijn doorgevoerd dit keer, vind ik het toch leuk om je deelgenoot te maken van wijzigingen.

social media icons

Je hebt ze vast weleens gezien: De ronde icoontjes in de sidebar, net onder de foto van mij met introductie. Deze hebben een opfrisbeurt gekregen. De cirkeltjes zijn iets lichter van kleur en een aantal icoontjes hebben een nieuwe afbeelding gekregen, zodat ze beter op elkaar aansluiten en nog meer een geheel vormen samen.

oude afbeeldingen

Een klus waar ik twee maanden mee zoet ben geweest en waar ik in deze blogpost al iets over schreef. Ondanks dat het niet eens echt nodig was, besloot ik een tijd geleden dat ik verkleinde afbeeldingen in blogposts niets vond.

Aangezien er bij mij een miniatuur en het origineel wordt opgeslagen, ben ik bezig geweest om de miniaturen te vervangen door originele bestanden, zodat bezoekers ook afbeeldingen in oudere posts gelijk duidelijk kunnen zien, zonder eerst ergens op te hoeven klikken. Ik vind het nu eenmaal prettig als alles in dezelfde stijl is.

oude blogposts

Je zou haast denken dat ik niets beters te doen heb, maar ik ben ook alweer even bezig met het bijwerken en opschonen van oude blogposts. Sowieso leer ik daar ook van: ik merk dat ik vaak te lange zinnen, te weinig alinea’s, te weinig komma’s en te veel bijwoorden gebruikte.

Sowieso ben ik allergisch voor zinnen die net met één woord op een nieuwe regel eindigen, dat staat slordig. Ik vind ‘t gewoon leuk om hiermee bezig te zijn en m’n blog knapt er ook van op!

Over Mij pagina

over mij

Eens in de zoveel tijd ga ik weer eens met de bezem door de statische pagina’s op m’n blog. Deze keer heb ik de ‘Over Mij’ pagina flink onder handen genomen. Aanvankelijk wilde ik alleen de foto’s vervangen door recente exemplaren.

Uiteindelijk resulteerde dat erin dat ik een deel van de tekst heb herschreven, de opmaak wat heb aangepast, social media links heb toegevoegd en, zoals de bedoeling was, nieuwe foto’s heb toegevoegd. Check de vernieuwde pagina hier.

highlight effect

Ik heb eerder een hover-effect op afbeeldingen gehad, maar deze later verwijderd. Een hover-effect is iets wat gebeurt op het moment dat je met je muis over een foto gaat. Omdat ik zoiets toch mooi blijf vinden, heb ik met CSS3 een subtiel highlight effect toegevoegd. Wanneer je nu met je muiscursor over een afbeelding gaat, zul je zien dat deze als het ware oplicht.

verhuisde afbeeldingen

De afbeeldingen staan aardig centraal deze keer! Afgelopen week vond er hier, zonder dat iemand er iets van gemerkt heeft, een flinke verhuizing plaats. Alle afbeeldingen worden vanaf nu gehost vanaf een subdomein.

Niet alleen vind ik dat mooier dan een link met tig mapjes erachter, ook is het beter voor de laadsnelheid. Bij het openen van een website worden er namelijk meerdere ‘streams’ geopend die naar hetzelfde domein verwijzen.

Als daar ook afbeeldingen deel van uitmaken, kan het gebeuren dat deze trager laden. Door ze te verhuizen naar een ander domein, of zoals in dit geval een subdomein, los je dit probleem op.

Ondanks dat ik de nieuwe links ook heb doorgevoerd in de database, heb ik met behulp van wat regels in m’n htaccess bestand geregeld dat achtergebleven linkjes automatisch worden doorgestuurd naar het nieuwe subdomein.

van www naar http

Je ziet het steeds vaker: Sites die niet meer standaard beginnen met www, maar met http://. Voordeel is dat je minder hoeft te typen en als ik de link ergens invul, er nu estrellaweb.nl komt te staan in plaats van http://www.estrellaweb.nl. Oogt rustiger. De versie mét www is overigens nog altijd bereikbaar, je wordt alleen direct doorgeschakeld naar de non-www versie.

galerij

De fotogalerij is al tijden een lastig puntje. Ik zie op andere blogs nooit een fotoalbum en vind het alleen daarom al leuk om ‘m aan te houden, maar ik vergeet nieuwe foto’s toe te voegen en sowieso wil ik het aantal foto’s verder terugbrengen, in een stijl die te vergelijken is met Flickr: In één oogopslag overzicht, zonder onnodig te hoeven klikken. Ik weet nog steeds niet wat ik ermee wil, dus suggesties zijn welkom!

minder links

In Windows Live Writer, waarin ik m’n blogposts schrijf, heb ik de mogelijkheid om bepaalde woorden automatisch te linken. Ik had inmiddels een hele lijst! Onder andere plaatsnamen en bepaalde merknamen kregen automatisch een linkje, wanneer ik ze in een post vermeldde.

Ik heb het aantal auto-links drastisch teruggebracht en een aantal ook uit oude blogposts verwijderd. Gelukkig heb ik dat niet allemaal handmatig hoeven doen: Ik kan namelijk een paar leuke kunstjes met mijn MySQL database, die flink tijdbesparend zijn!

lekker schoon

Nu ik toch in de database bezig was, kon ik hem gelijk wel even nalopen. Bij het verwijderen van bijvoorbeeld WordPress plug-ins, worden gegevens die in de database zijn opgeslagen helaas niet altijd verwijderd.

Om te voorkomen dat ie dichtslibt (wat ook invloed heeft op de laadtijd van de site), is ‘t van belang om de database zo nu en dan na te lopen. De grootte van de MySQL database is inmiddels met ruim 3 MB afgenomen (dat lijkt weinig, maar 3 MB in tekst is behoorlijk wat) en ik ben weer tevreden!

Heb je iets gemerkt van de veranderingen?