Voor de liefde. In alle soorten en maten. In gradaties en soms gevat in puur goud. Liefde is kleurenblind, breekt alle taalbarrières, is groots en soms ook heel klein tegelijkertijd. Soms pijnlijk en onbereikbaar, maar ook inspirerend, universeel, hartverwarmend en onbetaalbaar. Vandaag is Valentijnsdag: De dag van liefde. Wie geef jij vandaag wat extra aandacht?

Ik heb getwijfeld of ik wel een blogpost zou wijden aan het thema Valentijnsdag. Walt valt er immers nog over te vertellen? Ik heb al eens een inspiratiepost gedaan met afbeeldingen, een Valentijnsdag-editie van de YouTube Finds en een nog wat oudere post met plaatjes, goede wensen en een foto van mij met rode lipstick. Wat blijft er dan nog over?

Toch had ik opeens de wat poëtische tekst van de intro in m’n hoofd. Ondanks dat ik geen idee had wat voor blogpost daar uit voort zou komen, besloot ik het op te schrijven. Ik denk dat dit ook meteen de kern is van wat ik eigenlijk wil zeggen: Dat liefde iets moois is, in wat voor vorm het ook komt. Dat het misschien niet altijd is zoals je verwacht, maar wel altijd de moeite waard.

Ondanks dat ik R. inmiddels een half jaar niet meer gezien of gesproken heb en ik weet dat hij niet hetzelfde voor mij voelt, houd ik nog altijd onverminderd veel van hem. Liefde is namelijk geen ‘voor wat hoort wat’.

Het is vaak een wisselwerking, maar ook niet altijd. Er zijn mensen die niet in je leven komen om van jou te houden, maar juist om hen te laten voelen dat zij het zo waard zijn om van te houden. Hij is zo iemand voor mij.

Still in my heart…

Met andere woorden: Het is misschien niet het soort liefde waarop ik hoopte, toen ik begin 2013 verliefd op hem werd. Ik heb het er best vaak moeilijk mee en mis hem nog altijd heel erg. Maar het is wel liefde!

Ik heb geleerd te accepteren dat het evengoed de moeite waard is en niet weggestopt hoeft te worden, enkel omdat ik er niets voor terugkrijg en het dus ‘zinloos’ zou zijn.

Niet iedereen is in staat om van iemand te houden zonder iets terug te verwachten. Maar dat is niet iets waarvoor je kiest. Het overkomt je, er is geen sprake van iets wel of niet doen. Dat maakt liefde juist zo mooi, onbegrijpelijk en soms ook bikkelhard. Het blijft me intrigeren.

Wat vind jij het meest bijzonder aan de liefde?