Op 5 december 2012 deed ik een tag genaamd ‘What’s on my iPhone’. Ik had toen volgens mij nog niet zo heel lang de iPhone 4S, waar ik twee jaar lang heel veel plezier aan heb beleefd (ik heb ‘m nog steeds ergens in een kast liggen). Op 5 oktober 2013 schreef ik een nieuwe versie en vind het grappig om te zien dat ik inmiddels heel andere apps gebruikte.

Aangezien de laatste ‘update’ dus bijna anderhalf jaar geleden is en ik inmiddels ook alweer sinds het voorjaar in het bezit ben van de iPhone 5S én omdat ik het zelf ook altijd leuk vind om dit soort blogposts bij anderen te lezen, laat ik je vandaag zien wat voor apps er allemaal op mijn iPhone te vinden zijn.

Lockscreen van mijn iPhone

Homescreen van mijn iPhone

Allereerst mijn lockscreen. Daar staan uiteraard geen apps op, maar omdat mensen vaak leuk vinden om te weten wat voor afbeelding daarop staat, daar ook maar een fotootje van. In mijn geval is dat één of andere regenboog wallpaper. Eigenlijk heb ik er vaak een foto van R. op staan, maar wegens privacy redenen leek het me niet echt verstandig om die te posten.

Vervolgens dus mijn homescreen. Ik ben erg geordend als het op mijn apps aankomt. Eigenlijk staat er ook niets op wat ik nooit gebruik of waarvan ik vergeten ben dat ik ‘t er ooit op gezet heb. Mijn iPhone is wat dat betreft net een kopie van mijn computer: Alles heeft een eigen plaats en ik weet ook alles blindelings te vinden.

Allereerst twee mapjes genaamd Home en Fotografie (zie verderop), daarnaast mijn geliefde Instagram en de app waar mijn foto’s opgeslagen worden. Vervolgens Facebook en de Facebook Messenger, die niet echt uitleg nodig hebben.

Voor Twitter gebruik ik al zolang ik me kan herinneren de app TweetBot. De officiële Twitter-app vind ik niks en nadat ik lange tijd Echofon gebruikte, ben ik uiteindelijk hierop overgestapt en blijven hangen.

Dropbox kent waarschijnlijk ook iedereen wel en vervolgens is één van mijn favoriete apps aan de beurt, namelijk Moves. Dit is een activity-tracker waarmee je, zonder iets aan of uit te hoeven zetten, kunt zien hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Voordat ik verzand in een te uitgebreide uitleg, verwijs ik je voor meer info graag door naar de review die ik hierover schreef.

Verder met de standaard taken-app van de iPhone. Ik heb een tijdlang Wunderlist gebruikt, maar deze werd met elke update logger en ‘vergat’ vaak te synchroniseren. Deze standaard app werkt voor mij prima, is snel en overzichtelijk zonder allerlei toeters en bellen.

Tot slot een aantal standaard apps, namelijk de App Store, Instellingen en op het onderste rijtje Berichten, Telefoon, Mail en Camera. Ik heb heel lang Camera+ gebruikt, maar omdat de standaard camera-app wat sneller opstart, ben ik daar toch weer op overgestapt.

Veelgebruikte apps

Veelgebruikte apps op mijn iPhone

De Home map bevat de standaard apps Agenda, Weer en Contacten. Verder zie je de WordPress app, een appje die inmiddels niet meer te downloaden is waarmee ik m’n site-statistieken ook op de iPhone kan bekijken, TimeHop voor het tijdmachine gevoel (zie ook de review) en Swarm, de opvolger van Foursquare, bedoeld om in te checken op locaties.

WeightMeter is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om je gewicht in bij te houden. De Buienradar app die ik gebruik is niet de officiële, want die vind ik niet fijn. Tot slot mijn digitale tv gids waarmee je ook herinneringen in kunt stellen en de app van Hi, waarin ik onder meer mijn beltegoed en verbruik kan bekijken.

Fotografie apps op mijn iPhone

Fotografie apps op mijn iPhone

Fotografie is zoals je weet een belangrijk onderdeel van het werken met mijn smartphone. Ik gebruik dan ook verschillende apps en de content van dit mapje wisselt ook nogal eens. DynamicLight kun je een mooi HDR-effect mee toepassen op foto’s en Pro HDR X is een echte HDR-app, die ik ook regelmatig gebruik. Over Vint B&W, waarmee je zwart-wit foto’s kunt maken, schreef ik ook al een review.

ColorManager heb ik al vrij lang. Hiermee kun je kleuren aan een foto onttrekken, kan soms een leuk effect opleveren. AfterLight, Pomelo en Picfx zijn soortgelijke apps om je foto’s te bewerken en effectjes toe te passen, maar ze hebben alle drie hun eigen pluspunten, dus houd ik ze allemaal. AfterLight is overigens wel mijn favoriet.

Hyperlapse heb ik in het begin regelmatig gebruikt, maar de app begint wat stoffig te worden dus ik denk dat ie eerdaags van m’n iPhone verdwijnt. Hiermee kun je versnelde filmpjes maken, wat een heel apart effect geeft.

Bekijk de voorbeelden op dit linkje maar. Tot slot de Flickr-app, die ik eigenlijk nauwelijks gebruik, alleen om te zien of ik nog nieuwe berichten of volgers heb en om een foto uit één van mijn albums te downloaden die ik op Instagram wil zetten.

Op de volgende foto zie je mijn tweede en tevens laatste scherm, ik vind het ontzettend irritant om mijn apps verdeeld over tig schermen te hebben, dus stop ik dingen in mapjes. Apps die ik tijdelijk wil gebruiken of waarvan ik nog niet zeker weet of ik ze wil houden, mogen wel ‘los’ in dit tweede scherm staan, maar doorgaans staan daar dus alleen wat mapjes.

De tijdelijke apps bestaan in dit geval uit Headspace, Crossy Road en Hydra, waarvan de laatste de meest recente aanwinst is. Hydra is een app om HDR-foto’s mee te maken. De app maakt meerdere beeldjes en stelt een perfect belichte foto samen.

Toch heb ik al gemerkt dat ik de eerder genoemde Pro HDR X betere resultaten vind geven. Headspace heb ik vaak gebruikt toen het niet zo goed met me ging. Het is een soort mindfulness en werkt goed, alleen moet je na de eerste tien sessies betalen! Crossy Road is een spelletje waar ik onlangs gek op was.

Mapje ‘Extra’s’ op mijn iPhone

Mapje ‘Hulp Apps’ op mijn iPhone

Het mapje Extra’s bevat apps zoals MijnPakket van PostNL (tot vorig jaar augustus één van mijn meest gebruikte apps), ING Bankieren en Speedtest, die ik mijn internetsnelheid laat checken als ik de verbinding aan de trage kant vind. Verder een app om kortingspercentages te berekenen en wat standaard apps die ik weinig of nooit gebruik.

Ook het mapje HulpApps bevat standaard apps die al op de iPhone waren bijgeleverd en er dus ook niet af kunnen. Dit mapje kijk ik nooit naar om, ik gebruik geen van deze apps, maar omdat ik ze min of meer uit het zicht wil hebben, heb ik ze dus met z’n allen in een mapje gepropt.

Media apps op mijn iPhone

Reis-apps op mijn iPhone

Dan nog de mapjes Media en Reizen, die beiden vrij karig gevuld zijn. Voorheen stond vooral Media propvol, maar sinds ik door problemen m’n iPhone een keer of drie heb moeten resetten, zijn ze leger gebleven. Om te beginnen Spotify, vervolgens de ITV Online app van KPN, waarmee ik opnamen in kan stellen en zelfs binnen m’n WiFi netwerk tv-programma’s kan bekijken.

Shazam gebruik ik regelmatig om erachter te komen hoe dat ene leuke liedje heet en de YouTube app gebruik ik nauwelijks, maar is handig omdat ie filmpjes in websites ook kan afspelen en dat beter werkt dan zo’n embedded player. Ook RTL XL gebruik ik bijna nooit meer, omdat ik niet veel tv kijk, maar als ik niet kan slapen, ga ik weleens programma’s terugkijken.

Tot slot vier apps in het mapje Reizen. Google Maps en de standaard Kaarten app. Aangezien de Kaarten app nog steeds veel straatjes en wijken niet kent, heb ik de app van Google erbij, omdat ik wel goed wil kunnen navigeren. Als laatste de reisplanner-app 9292 en die felroze is van mijn OV-chipkaart, die ik trouwens bijna niet gebruik omdat ik het nog altijd een waardeloos systeem vind, maar ik wil toch mijn saldo kunnen checken zo nu en dan!

Wat is de meest gebruikte app op jouw telefoon?