Ergens voelt het wat gek om een complete post te wijden aan mijn eigen woonplaats. Alsof ik een reclamecampagne ben gestart om mensen naar Gorinchem te krijgen. Toch ligt het genuanceerder: Een maand geleden nodigde ik mijn bezoekers uit om vragen te stellen en om te laten weten wat ze graag op EstrellaWeb zouden willen zien.

Eigenlijk kwamen er voornamelijk suggesties voor blogposts binnen en slechts één persoonlijke vraag. Omdat ik deze wel heel origineel vond, besloot ik daar uiteindelijk een tekst aan te wijden, zeker omdat er verder dus geen echte vragen waren. De vraag was van Sammie en ze vroeg welke 3 dingen ik het leukst vind aan Gorkum.

Zoals de meeste lezers wel weten, ben ik van origine geen Gorinchemse, ook ‘Bliek’ genoemd. Ik ben een trotse Brabander en ondanks dat je het aan mij niet zo hoort, draag ik mijn roots met verve. Geboren in Den Bosch en opgegroeid in een klein dorp aan de Maas. Wat ik dan in Gorinchem en nota bene een andere provincie doe? Tja, soms kom je ergens terecht en deze stad heeft voor mij veel praktische voordelen.

Historie

Ik heb door de jaren heen een zwak ontwikkeld voor historische steden en gebouwen. Eigenlijk bestaat de interesse voor geschiedenis al veel langer. Als ik bijvoorbeeld terugdenk aan mijn schooljaren, vond ik dat ook één van de leukste vakken, al scheelde het ook dat onze leraar wel heel leuk en beeldend kon vertellen.

Gorinchem is een authentieke historische vestingstad en ondanks dat ik hier dus niet vandaan kom, ben ik er ergens best wel trots op om in die oude binnenstad te wonen. De andere wijken vind ik dan weer minder leuk, maar de uitstraling van de binnenstad blijft me boeien en ik blijf er dan ook foto’s van maken!

LIngehaven Gorinchem met boten

Groot dorp

Zoals ik schreef, ben ik opgegroeid in een klein dorp, maar ik ontdekte al vrij snel dat ik niet zo aard in het dorpse leven. Ik ben daarvoor waarschijnlijk te veel op mezelf en ik krijg spontaan jeuk van de term sociale controle.

Veelvuldig contact met de buren, iedereen die je bij naam kent en niet naar de supermarkt kunnen zonder met minstens vijf mensen een praatje te hebben gemaakt, dat hoeft van mij niet zo. Maar In een grote stad zoals Utrecht of Amsterdam zou ik ook niet willen wonen (Den Bosch uitgezonderd).

In zo’n grote plaats gaat alles in een wat hogere versnelling en dat vind ik ook niet altijd prettig. Sowieso is er meestal ook meer criminaliteit en is het er echt ieder voor zich. Gorkum is eigenlijk de ideale combinatie van die twee, door veel mensen liefdevol ‘een groot dorp’ genoemd.

Ik vind het leuk om een praatje te maken in de dierenwinkel waar ik vaak kom of met de enige buurvrouw die ik echt ken, maar ik ben niemand iets verplicht zonder dat ik scheve gezichten krijg en ik kan gewoon mijn leven leiden zonder dat iemand zich daarmee bemoeit. Ook als ik geen zin heb in een praatje.

Evenementen

In Gorinchem wordt behoorlijk wat georganiseerd aan evenementen. Van een Havendag tot een Hippiefestival en van het Zomerfeest tot zangworkshops. Ondanks dat ik niet iemand ben die alles afloopt wat er te doen is, zijn er altijd wel dingen waar ik naar uitkijk en plezier aan ontleen.

Zo ga ik meestal wel een aantal avonden genieten van leuke muziek tijdens de zomerfeestweek en vind ik het ook leuk om op Havendag door de stad te struinen. In een dorp is er over het algemeen toch minder te doen en een groot voordeel voor mij is ook dat ik overal gewoon lopend of fietsend naartoe kan en dat het meeste ook nog eens gratis is. Ideaal dus!

Wat vind jij het leukst aan jouw woonplaats?