Op een andere blog kwam ik een leuke tag tegen over slapen, bedacht door Energy+. Aangezien ik een hechte relatie onderhoud met mijn bed en dol ben op slapen, leek het me een goed idee om deze vragenlijst zelf ook eens te beantwoorden en mijn ‘bedtime-stories’ met jou te delen. :-)

Hoe laat ga je meestal naar bed?

Ondanks dat ik een nachtdier in hart en nieren ben, lig ik de laatste weken eigenlijk op een heel keurige tijd op bed. Meestal tussen tien en elf, soms zelfs om half tien al, soms ook later. Ik heb vaak periodes dat ik wekenlang m’n bed niet voor drie of vier uur ‘s nachts zie en ik ga eigenlijk meestal eerder te laat naar bed dan op tijd. De recentelijke verandering is dus wel vrij opmerkelijk. Ik voel me er eigenlijk best goed bij en ik word ook vroeger wakker.

Wat is je vaste ritueel voor het slapen?

Een echt ritueel heb ik niet. Ik ga nog even plassen, tanden poetsen, vervolgens mik ik m’n kleren op een stoel en eenmaal in bed, ‘moet’ ik altijd nog even op Instagram kijken, dat is echt wel een ritueeltje geworden. Zonder Instagram geen slaap. Vaak lees ik ook nog een paar bladzijden in het boek waarin ik op dat moment bezig ben.

Wat doe je als je niet kan slapen?

Bas irriteren. Hij slaapt altijd bij me op het dekbed en wanneer ik niet kan slapen, ga ik hem liggen kriebelen of aaien. Als meneer al slaapt, vindt hij dat niet altijd een succes, dus trek ik me weer terug op m’n eigen plek en ga ik liggen woelen, omdat ik opeens geen minuut meer in dezelfde houding kan blijven liggen. Als het me echt te lang duurt, ga ik eruit en drink ik even een slokje melk en knuffel ik één van de katten, die in de berging en keuken slapen.

Wat is je favoriete slaaphouding?

Half op m’n buik, half op m’n linkerzij, met m’n knie wat opgetrokken. Ik heb heel lang per se met m’n gezicht naar de deur willen slapen, maar toen de slaapkamer een metamorfose kreeg waarbij mijn bed ook anders kwam te staan, kwam dat in strijd met hoe ik lekker lag, dus heb ik mezelf die rare tic in rap tempo afgeleerd.

Behalve als ik naar een enge film heb gekeken, kan ik nu prima met m’n gezicht van de deur afgewend slapen. Al moet ik wel een nachtlampje hebben, in het donker kan ik niet slapen.

Mijn bed

Waarvoor mag je jou altijd wakker maken?

Dat is zo’n instinker! Ik wilde al heel enthousiast beginnen met een opsomming van onder meer Bossche bollen, baklava, Monatoetjes en andere lekkernijen, eigenlijk wil ik ‘s nachts gewoon slapen. Ook andere fratsen hoef je me echt niet voor wakker te maken, tenzij je natuurlijk R. of Chris Pine bij m’n bed zet. Réken maar dat ik gelijk klaarwakker ben!

Hoe laat gaat je wekker ‘s ochtends?

Mijn wekker gaat bijna nooit. Het is maar zelden dat ik ergens heen moet, waarvoor de wekker gezet moet, maar ik ben stiekem wel trots dat ik de laatste weken helemaal uit mezelf tussen acht en negen wakker word.

Voorheen haalde ik elf uur met gemak. Ondanks dat ik natuurlijk de tijd aan mezelf heb en aan niemand verantwoording af hoef te leggen wat ik wel of niet met m’n tijd doe, voelt het gewoon niet goed om de halve dag te verslapen.

Snoozen of direct opstaan?

Direct opstaan. Niet dat ik niet zou willen snoozen, maar Ik kan absoluut niet snoozen, zonder dat ik me echt verslaap. Gaat dus niet gebeuren! Ik gun mezelf vaak nog één minuutje om even bij te komen van de nachtrust en dan trap ik mezelf echt m’n nest uit. Een klets water in m’n gezicht word ik meestal gelijk goed wakker van.

Slaap je uit in het weekend?

In de periode dat ik echt m’n wekker moest zetten om op een normale tijd uit bed te komen, liet ik die in het weekend wel uit. Veel mensen denken dat weekend voor mij dus eigenlijk totaal niet anders is als een doordeweekse dag, maar toch heb ik bij het weekend een ander gevoel. Dat zit er gewoon in gebakken. Tegenwoordig ben ik dus uit mezelf vroeg wakker en ook in het weekend. Zondag was het half acht toen ik m’n ogen open deed.

Welke rare dingen doe je in je slaap?

Ik zou het niet weten, want ik slaap! Ik weet wel dat ik nogal een druktemakertje kan zijn. Je wilt niet weten hoe mijn dekbed er soms ‘s morgens uitziet en ook al stop ik hem elke ochtend weer in aan de achterkant, toch weet ik het ding er elke nacht weer uit te trappen. Blijkbaar heb ik zulke interessante dromen dat ik er niet stil van kan blijven liggen! :-)

Hoeveel kussens liggen er in je bed?

Ik heb één hoofdkussen en drie sierkussentjes. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo van de stapels kussens op m’n bed, maar deze kussentjes waren zo leuk en ik vond het wel gezellig staan. Ze blijven ‘s nachts ook altijd gewoon op bed liggen, omdat ze niet op het dekbed, maar aan het hoofdeinde liggen, naast m’n hoofdkussen dus. Van die mensen die een berg van kussens op hun bed bouwen die er elke avond weer vanaf moet. Ik snap dat niet.

Slapen met Molly

Wat heb je aan in bed?

Ik slaap het liefst in onderbroek een oud herenshirt. Niet dat ik een heer binnen handbereik heb die zijn shirts aan mij afstaat, maar met m’n verkeersregelaarswerk, krijg ik weleens zo’n uniseks crew T-shirt. Mijn favoriet is een héél oud shirt met de tekst ‘Alone again in a world of sex and violence’. Altijd gezellig :-)

Ik weet niet eens hoe ik eraan kom, maar het draagt heerlijk, zeker omdat het superzacht is van het vele wassen. Nachthemden met kinderachtige prints of slipdresses zijn niet aan mij besteed. Ik schreef daar ooit een column over.

Slaap je met je sokken aan?

Are you serious? Ik vind dat een beetje een vies idee. Sokken in bed. Ik heb vaak steenkoude voeten, maar sokken dragen is echt een absolute no-go. Nee, dus.

Hoe groot is jouw bed?

Een normaal formaat tweepersoons bed. Wat is dat, één meter veertig bij twee of zo?

Als ik ’s ochtends wakker word, is het eerste wat ik doe

Zo voorspelbaar, maar ik kijk als eerste op m’n iPhone. Of er nieuwe berichtjes, reacties of likes zijn. Als ik niet al te veel haast heb om m’n warme bedje uit te springen, kijk ik ook nog even op Instagram. Vervolgens geef ik Bas een knuffel en kan de dag wat mij betreft beginnen.

Droom je elke nacht?

Ongetwijfeld, maar ik kan me niet alles herinneren. Ik droom veel en ook vaak gedetailleerd. Sommige dromen die ik erg mooi of bijzonder vond, schrijf ik ook op, om ze op die manier toch nog een beetje te conserveren. Het menselijk brein is wat dat betreft toch niet zo stabiel als het op ‘t onthouden van dromen aan komt!

Welke droom of nachtmerrie kun je je goed herinneren?

Bepaalde dromen over R. kan ik me goed herinneren, maar die zijn te persoonlijk om hier op te schrijven. En nee, het is niet wat je denkt! Nachtmerries heb ik gelukkig zelden. Als kind had ik ze wel vaak. Hier schreef ik toevallig nog over de nachtmerrie die ik vaak had als ik ziek was.

Wat is jouw grootste droom?

Ik ben niet zo van grote dromen of najagen van doelen. Ik hou het liever kleinschalig, dan kunnen dingen ook niet tegenvallen. Live by the moment. Carpe diem.

Waar ging jouw laatste droom over?