Een tijdje geleden kwam ik de term random acts of kindness tegen en niet veel later zag ik op Instagram een foto van een briefje met een lieve boodschap erop geschreven, ergens op een vuilnisbak geplakt. Random acts of kindness houdt eigenlijk in dat je gewoon iets aardigs doet voor een ander. Een briefje voor de ‘eerlijke vinder’, een complimentje.

Eigenlijk is het best gek dat we het tegenwoordig eerder heel bijzonder dan normaal vinden, wanneer iemand eens aardig tegen ons doet. De deur voor ons openhoudt in plaats van deze achteloos achter zich dicht te laten vallen (recht voor jouw neus). Je een oprecht compliment geven over je haar, je outfit of iets anders. Gewoon zonder er iets voor terug te verwachten aardig zijn. Eigenlijk zou het heel gewoon moeten zijn, maar meestal is het dat niet.

Zelf probeer ik meestal wel aardig te zijn voor anderen. Complimenten geven aan mensen die ik niet ken vind ik altijd een beetje eng. Je bent toch bang dat ze je raar aan staan te kijken (ook al zoiets), maar ik heb er de laatste jaren bijvoorbeeld een gewoonte van gemaakt om mensen die ik passeer te groeten en houd altijd de deur voor iemand open.

Briefje in de brievenbus

Ik laat ouderen voorgaan en probeer altijd vriendelijk te zijn. Ik ben misschien niet altijd even attent, maar ik probeer het wel en dat is een begin. Een glimlach kost weinig moeite en je kunt er iemand toch een goed gevoel mee geven, zelfs al kennen ze je niet of hebben ze een rotdag. Een glimlach is daarnaast zelfs de beste ‘aanval’ tegen mensen die vervelend tegen je doen!

Afgelopen zondag, toevallig op Nationale Complimentendag heb ik voor het eerst zo’n briefje ergens opgeplakt. Het was doordat er een memoblaadje op de grond was gevallen, dat ik op het idee kwam om daar iets mee te gaan doen. Ik vouwde het dubbel, schreef er (met mijn wanstaltige handschrift) iets aardigs op en stopte deze tussen de tanden van de brievenbus, waar ik moest zijn om iets te posten.

Juist het idee dat je niet weet wie het zal vinden vind ik leuk. Het zou de postbode kunnen zijn die de bus komt legen, maar ook iemand die op het laatste nippertje nog een belangrijke brief moet posten. Noem me sentimenteel, maar ergens ben ik ervan overtuigd dat degene die het vindt, dat stukje positiviteit, dat hart onder de riem, op dat moment het hardst nodig heeft. Het is fijn om iemand dat te kunnen geven. Ook al weet ik niet voor wie ik het geschreven heb, het voelde zo goed om zoiets te doen!

Wat is jouw meeste recente random act of kindness?