Eerst even een huishoudelijke mededeling: Tips&Tricks is het resultaat van het samenvoegen van HowTo en 10 Tips. Ik vond deze twee eigenlijk teveel op elkaar lijken en het leek me veel beter om het bij één overkoepelende rubriek te houden, die vanaf nu dus Tips&Tricks heet.

Op veel blogs en trouwens ook op sites als Pinterest, WeHeartIt en natuurlijk Instagram, kom je steeds vaker foto’s tegen die dezelfde stijl hebben: Veel lichte en luchtige foto’s met weinig harde kleuren of contrasten. Ik vind deze stijl zelf ook leuk, al ben ik ook voorstander van afwisseling en moet ik niet aan denken om m’n hele Instagram vol te kieperen met plaatjes in dezelfde stijl.

Omdat veel mensen zich afvragen hoe je deze stijl zelf kunt maken, leg ik je dat vandaag uit. In principe is het vrij eenvoudig, je kunt het met praktisch elk willekeurig grafisch programma doen en zelfs online. Uiteraard zijn er legio apps waarmee je bewerkingen op foto’s kunt loslaten.

Hierboven een collage met de bewerkings-stappen die ik doorgaans gebruik om dit effect te bewerkstelligen. De veranderingen zijn subtiel, maar ik hou niet zo van dramatische effecten. Het moet naturel blijven. Maar je kunt het natuurlijk zo subtiel of zo gek maken als je zelf wilt.

Licht & compositie

Het zal geen nieuws voor je zijn dat je van een foto gemaakt in een donkere omgeving, geen lichte foto kunt maken. Zorg dus voor voldoende licht (bij voorkeur natuurlijk, lampen geven vaak een rare kleurtint of lelijke schaduwen) en probeer de foto rustig te houden. Ook niet elke foto of elke compositie is geschikt voor dit effect. Stel je bijvoorbeeld eens een foto van een spectaculaire zonsondergang voor met een dergelijk effect: Dat wordt ‘m niet!

Verzadiging

Als je een foto hebt gemaakt waar je tevreden over bent, kun je aan de slag. Als eerste schroef ik de verzadiging (saturation) omlaag. Niet teveel, want je wilt de kleuren nog wel kunnen blijven zien en herkennen. Een bijna-zwart-wit foto van eten of een drankje oogt niet echt aantrekkelijk!

Belichting

Deze is een beetje tricky en ook niet altijd nodig of handig, maar ik gebruik het vaak wel. Om je foto net even meer dat sprankelende en luchtige effect te geven, maak je hem iets lichter. In het Engels heet deze instelling over het algemeen Exposure. Het tricky gedeelte hierbij is dat je erg lichte tinten snel zult overbelichten. Zo is het gedeelte waar het licht op mijn smoothie-beker valt eigenlijk iets te licht. Als ik de belichting nog verder verhoog, ga je details verliezen.

Curven

Don’t we girls all love some curves? Ook in de grafische wereld kom je ze tegen, of je nou wilt of niet. Werken met curven is vaak een ondergeschoven kindje, totdat je ontdekt hoe krachtig dit is en hoeveel je er mee kunt. Voor het maken van het zachte en dromerige effect, til ik de punt die helemaal links onderin de hoek rust, wat op en schuif deze langs de zijkant naar boven.

Je zult zien dat je foto een vlakkere uitstraling krijgt. Optioneel kun je ook nog de hooglichten aanpassen met de punt die in de rechterbovenhoek zit. Als je deze iets naar beneden schuift, worden erg lichte delen juist weer iets donkerder. Omdat dit onderdeel waarschijnlijk het meest lastig is om mee te werken, vind je op deze link uitleg over wat het zijn en wat je ermee kunt.

Hou jij ook van dit soort foto’s?

Leuk om te lezen?
Klik op 't hartje!
Leuk om te lezen?
Klik op 't hartje!