Donderdag spotte ik een bakje taugé bij de groentewinkel en ik was meteen van plan om daar een lekker gerecht mee te maken. Ik ben absoluut dol op taugé, maar ik eet het helaas veel te weinig. Wat volgde was een experiment waarvan ik geen idee was of het zou smaken, maar het beviel uiteindelijk erg goed, dus besloot ik mijn zelfbedachte recept te bloggen!

Ik kook overigens altijd volledig op gevoel, dus als ik iets nieuws probeer, is het altijd een gokje of het ook echt lekker is en of de gerechten bij elkaar passen. Tot nu toe heb ik gelukkig nog geen grote missers gemaakt, maar het is een mooie beloning als dingen echt goed bij elkaar passen.

Blijkbaar heb ik meer talent voor koken dan ik altijd heb gedacht. Helaas heb ik deze keer geen mooie productfoto’s gemaakt omdat ik niet eens het idee had er iets over te schrijven, dus je zult het met een met de iPhone gemaakte foto van het uiteindelijke gerecht moeten doen.

Wat heb je nodig?
Voor de schotel

1 stronkje broccoli
1 ui
champignons
1 paprika
handje walnoten
1 bakje taugé
zoete chilisaus

Voor het bijgerecht

komkommer
Turkse of Griekse yoghurt
olijfolie
knoflookpoeder
suiker
zeezout

Wokschotel

Bereiding

Verwarm wat olijfolie in de wokpan op een gematigd vuur en was en snijd intussen de broccoli en paprika. Maak de stukjes niet te klein, de groente moet wel wat knapperig blijven! Doe de gesneden groente in de pan en pas op, door het vocht van de broccoli kan de olie spetteren!

Kraak wat walnoten (ik heb zelf altijd een pot met gekraakte noten in de keuken staan), borstel en snijd de champignons, spoel de taugé af en voeg deze vervolgens samen met de grof gesneden champignons en de gekraakte walnoten toe aan de andere groenten. Kruid het geheel met wat peper, knoflook, een snufje zeezout en wat kerriepoeder, of natuurlijk wat je zelf lekker vindt. Tot slot garneer je het gerecht met wat zoete chilisaus.

Bijgerecht

Voor het bijgerecht schaaf je de schil van een halve komkommer en snijd deze vervolgens in plakjes of stukjes. je kunt ‘m ook schaven, maar dan moet je daarna wel goed het vocht uit laten lekken. Bereid in een apart bakje de knoflook/yoghurt dressing. Dit is overigens gebaseerd op het Turkse gerecht Cacık, dus het is niet zozeer een dressing, maar meer een dikke ‘saus’.

Roer wat knoflookpoeder (of een fijngesneden knoflookteentje) door de yoghurt, samen met een snufje zeezout, een klein scheutje olijfolie en een heel klein beetje suiker. Als het mengsel goed op smaak is, giet je deze vervolgens bij de komkommer en je hebt een fris en gezond bijgerecht.

Eigen keus

Ik heb zelf wat zoete aardappeltjes en een gehaktballetje bij deze schotel bereid, maar in principe kun je er allerlei combinaties mee maken. Omdat ik zelf maar weinig soorten vlees lust, kom ik bij dit soort schotels al snel op gehakt uit, maar ik denk dat dit gerecht bijvoorbeeld ook heel goed te combineren is met kip en rijst.