Vorig jaar voorjaar had ik het plan opgevat om eens naar de Lekdijk te fietsen. Deze dijk voert langs diverse leuke plaatsjes zoals Nieuwpoort, Waal en Tienhoven en het iets bekendere Ameide. Doordat ik in juni het motorongeluk kreeg waardoor ik lange tijd niet gefietst heb en zeker geen lange afstanden, kwam dat plan er niet meer van.

Dit jaar moest en zou het gebeuren en grote meevaller was dat het veel minder ver bleek te zijn dan ik dacht. Ik weet niet hoe ik erbij kwam, maar ik had al die tijd in m’n hoofd dat het zo’n 40 kilometer zou zijn vanaf Gorkum, maar het bleken er slechts 20 te zijn. als je rechtstreeks gaat tenminste, wat ik uiteraard niet doe. 20 km fietspad naast de N216 is niet echt wat bij mij onder recreatief fietsen valt!

Gister was de eerste haast zomerse dag van 2015 en net als de rest van Nederland, genoot ik met volle teugen van het mooie weer. Ondanks dat ik al einden fietste bij twee graden boven nul, is een wat hogere temperatuur wel zo fijn! Kon ik gelijk m’n korte fietsbroek weer aan (om gelijk m’n scheen open te halen aan mijn trappers-met-spikes) en een shirtje met korte mouwen. Véél lekkerder dan al die lagen kleding!

Ik fietste richting Hoornaar, om vervolgens via een prachtige toeristische route via Noordeloos en Goudriaan bij het vestingstadje Nieuwpoort uit te komen. Dit plaatsje kreeg al in 1283 stadsrechten en heeft diverse bezienswaardigheden, waaronder het oude stadhuis, de vestingwallen en ruim 50 rijksmonumenten.

Nieuwpoort

Nieuwpoort

Nieuwpoort

Het is overigens niet zo dat ik de omgeving zó op m’n duimpje ken dat ik de mooiste routes klakkeloos weet te vinden, ik had hulp van mijn Garmin, waar ik destijds een OnRoute kaart bij heb genomen.

Zo’n OnRoute kaart houdt in dat je een locatie opgeeft en er vervolgens een mooie route wordt gegenereerd. Ik heb de fietsversie, maar ze zijn er ook voor de motor of om mee te wandelen. Prijzig, maar zijn geld absoluut waard!

In Nieuwpoort strandde ik bij Eetcafé De Dam, waar ik tijdens motorritjes ook al een paar keer was geweest. Niet goedkoop (€ 10 voor een klein bordje tapas en € 9 voor een belegde sandwich) maar wel een leuk terras en prima eten.

Ik koos voor de soep van de dag (pompoensoep) en een glas sinaasappelsap. Ik was uiteindelijk nog bijna € 8 kwijt, maar ik had tenminste weer een gevulde maag. Geloof me: Van een eind fietsen in een pittig tempo krijg je echt wel trek!

Mijn fiets

Lunch

Bloesem

Vervolgens reed ik nog wat rond door Nieuwpoort, wandelde een stukje met de fiets aan de hand over de vestingwallen, bewonderde mooie doorkijkjes en raakte vertederd door lammetjes.

Nadat ik genoeg gezien had, stuurde ik dan eindelijk de Lekdijk op en reed richting Ameide, ondertussen genietend van strak asfalt en mooie vergezichten. Voor zover het mogelijk is van een dijk te houden, houd ik absoluut met hart en ziel van deze!

Bij Ameide (ongeveer 10 km ten oosten van Nieuwpoort) besloot ik zo zachtjes aan weer naar Gorinchem terug te keren en reed ik, te oordelen naar de afgelegde route in m’n Moves app, bijna in een rechte lijn naar huis, via Meerkerk en Arkel.

Ik wist de verleiding van McDonald’s te weerstaan en schoof niet lang na thuiskomst aan bij mijn favoriete stek in de binnenstad, om een heerlijke (én gezonde) tapas salade met wat brood weg te werken.

Ondanks dat ik iets meer dan 50 kilometer had afgelegd met relatief weinig stops en een in een stevig tempo, was ik niet eens moe achteraf, ik voelde me vooral lekker energiek. Ik heb al vaker gemerkt dat ik van fietsen veel energie krijg, één van de redenen waarom ik het zo graag doe!

Panorama van de Lekdijk

Ben jij weleens in Nieuwpoort geweest?