Deze tag kwam ik onlangs tegen op de bij Vera Camilla en omdat fotografie al sinds heel wat jaartjes mijn hobby is, wilde ik deze tag zelf ook graag invullen!

Wat was je eerste eigen camera?

Mijn eerste cameraatje was er één die ik van m’n ouders had gekregen. Een Kodak Disc. Voor die tijd een heel apart ding, vanwege het feit dat er geen rolletje in ging, maar een schijfje waar je negatieven op zaten, vandaar dus de naam.

De eerste camera die ik zelf kocht en waarmee mijn fotografie-hobby het startschot kreeg, was een Fujifilm FinePix S602. Een robuuste alleskunner die qua looks gelijkenissen vertoont met een spiegelreflexcamera.

Ik wilde het gelijk goed doen en kocht meteen een wat geavanceerdere camera. Na deze heb ik nog een tweede Fuji camera gehad, daarna kocht ik mijn eerste Canon en ik heb vervolgens nooit meer anders gewild. De Canon EOS 700D die ik nu bijna twee jaar heb, is weliswaar mijn eerste spiegelreflex, maar voor die tijd heb ik al zo’n vijf à zes camera’s versleten. Ik verslijt ze ook echt, door zeer intensief gebruik. :-)

kodak-disc-camera

Waar maak je de meeste foto’s van?

Landschappen, bloemen en architectuur. Sowieso maak ik 90% van de foto’s buiten. Ik loop en fiets best veel en dan kom je vaak leuke en fotogenieke onderwerpen tegen. Binnen fotografeer ik weinig, omdat ik niet bepaald optimaal licht in mijn huis heb en de lol er dan alweer gauw vanaf is. Ik speel graag met natuurlijk licht en heb een uitgesproken hekel aan flitsfotografie en fotograferen bij kunstlicht.

Met welke app bewerk je je smartphone-foto’s het liefst?

Dat wisselt, maar in de praktijk komt het erop neer dat ik een lading apps op m’n iPhone heb staan, maar uiteindelijk toch het liefst van alles bewerk met Adobe Lightroom, waar ik sowieso een basisbewerking toepas (eventuele ruis verwijderen, tikje verscherpen, optimale witbalans) en als ik zin heb, nog iets wat op de smartphone een filter zou heten.

Grappig is dat ik mijn spiegelreflex-foto’s nauwelijks bewerk en ik bij iPhone foto’s niet vies ben van een kekke vintage look, faded effect of kleuraccentje. Het leuke is dat je dan twee stromingen krijgt: Ik zie fotograferen met de Canon meer als serieuze fotografie en met de iPhone als een soort artistieke uiting. Favorieten zijn VSCO Cam, Pixfx, Afterlight en Enlight.

Wat is je favoriete zelfgemaakte foto?

Als je zoveel foto’s maakt als ik en het aantal per jaar blijft groeien, is het onmogelijk om slechts één beeld te kiezen wat echt favoriet is, daarom kies ik twee van de meest recente foto’s die ik heel mooi vind.

De eerste heb je al voorbij zien komen in de blogpost met macro-foto’s. Deze foto heb ik gemaakt met de Canon met macrolens. De tweede foto is mijn fiets, deze foto maakte ik in maart dit jaar met m’n iPhone.

Hoeveel foto’s maak je gemiddeld op een dag?

Als het mooi weer is en ik dus veel buiten te vinden ben, kunnen dat er zomaar 50 of meer zijn. Dan heb ik het overigens over het aantal wat na selectie overblijft, want ondanks dat ik soms aardig aan massaproductie lijk te doen, ben ik erg kritisch en selectief en gooi ik veel weg. In de winter maak ik ook minder foto’s. Bij mij is het aantal foto’s per dag over het algemeen sterk afhankelijk van het weer.

Op welke plek wil je ooit nog foto’s maken?

Ierland lijkt me geweldig en zeker vanuit fotografisch oogpunt. Ik kan me al helemaal voorstellen hoe ik helemaal uit m’n dak ga van alle ruige natuur, de kliffen en heuvels. Geweldig lijkt me dat! Daarnaast hou ik ook erg van water.

De ontembaarheid ervan, het onvoorspelbare karakter, het kunnen spelen met reflecties en kleuren, machtig mooi! Wat ik eigenlijk nog het leukste van alles vind aan fotografie, is dat je juist vaak niet ver van huis hoeft om iets moois te zien.

Aan welke fotografie-tip heb je het meest gehad?

Try it yourself! Ik ben niet iemand die boeken of tijdschriften over fotografie leest (heb ik juist een hekel aan) en als je mij op een cursus wilt krijgen, vrees ik dat je grof geweld moet gebruiken. Ik ben iemand die alles zelf wil leren en ontdekken.

Ik kom nog altijd mensen tegen die niet kunnen begrijpen hoe ik als slechtziende met een zicht van 5% ooit op het idee ben gekomen dat fotografie een leuke hobby voor me zou zijn, maar ik ben er eigenlijk gewoon in gerold.

Het leek me leuk, ik dacht er helemaal niet bij na of het problemen zou opleveren. Gewoon doen, proberen, leren. Dat is de beste manier, voor alles. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en van m’n eigen fouten geleerd.

Hoe deel je je foto’s met de buitenwereld?

Op dezelfde manier zoals anderen dat doen: Facebook, Twitter en Instagram.