Het duurde langer dan ik eigenlijk voor ogen had voordat ik wat foto’s die ik zaterdag maakte kon laten zien, maar soms heb je ineens meerdere blogposts, die stuk voor stuk op korte termijn geplaatst moeten worden en dus werd het dinsdag, voordat deze online stond.

Zaterdag was het een drukte van belang in de binnenstad van mijn woonplaats Gorinchem, want de jaarlijkse Open Havendag stond op het programma, tegelijkertijd met het Eghte Muziekfestijn op het Plein. En nee, dat eghte is nu eens geen spelfoutje.

Eigenlijk zou ik deze dag niet eens in town geweest zijn, omdat ik ingeroosterd stond om verkeer te regelen tijdens de Marianne Vos Classic wielerronde in Wijk en Aalburg. Maar omdat ik sinds de operatie drie dagen eerder nauwelijks meer kon slapen, voelde ik me niet fit genoeg om een hele dag in de weer te zijn en ook nog eens goed op te kunnen letten. Dus bleef ik thuis.

Nadat ik na een kort rondje met Bas nog een poosje op de bank heb geslapen, wilde ik ‘s middags graag even een rondje door de stad doen. Ik ben geen uren aan het rondstruinen geweest zoals andere jaren, maar heb wel wat leuke foto’s kunnen maken, diverse bekenden gespot en ik werd spontaan vrolijk van alle gezellige muziek (en een hoop Brabanders!) in de stad. Het weer viel een beetje tegen, maar aan de mensenmassa te zien, liet niemand zich daardoor weerhouden!

Het team van Eetcafé Istanbul

Eén van de eerste foto’s die ik maakte, was van de crew van Eetcafé Istanbul. Ik heb het al zo vaak over dit gezellige eettentje gehad, dat ‘t weleens handig is dat je er een naam bij hebt. Van links naar rechts: Burhan, Burak, een eenmalige kracht waarvan ik de naam niet meer weet, Murat en Gamze. Ze stonden vlees te braden op een grill. Als vaste klant (lees: onderdeel van de inboedel), kon ik natuurlijk niet zonder een praatje voorbij lopen en moest er geposeerd worden. 🙂

Buiten de Waterpoort waren ook diverse activiteiten en demonstraties. Zo stonden er een aantal brandweerwagens en naar ik begreep kon je zelf ook wat dingen proberen, er waren weer stands van de Marine en de Landmacht, de Zangwerkplaats en ook Gorinchem Beweegt. Eigenlijk ben ik op dat terrein niet zo heel lang geweest.

De twee stoere brandweermannen (foto vier) vroegen of ze op de foto mochten (maar natuurlijk!) en ik had veel bewondering voor de kleine meid (foto twee) die wel eng hoog tegen de klimwand hing. Ik heb dat ooit geprobeerd, om te constateren dat na anderhalve meter mijn hoogtevrees het won. Ook de Drakenbootraces waren in volle gang (omdat ik vlakbij de haven woon, heb ik ze al wekenlang horen trainen) en eigenlijk was overal wel iets te doen of te zien.

Zoals ik schreef, heb ik uiteindelijk meer foto’s van muzikanten gemaakt, dan van de activiteiten rondom de Havendag zelf. Omdat ik nog altijd moe was en weinig energie had, voelde ik er niet veel voor om urenlang in de stad rond te hangen en dan moet je keuzes maken. Sowieso gaat m’n fotografen-hartje gelijk sneller kloppen bij het zien van prachtig opgepoetste instrumenten. Ik speel zelf niet, maar vind ‘t altijd erg mooi om te zien.

Mooie glimmende trompet

Het muziekfestijn is een initiatief van onze eigen Gorkumse dweilband Eght Herrie, vandaar dus dat ‘eghte’. Zelf dacht ik dat dit muzikale feestje pas sinds twee of drie jaar georganiseerd werd, maar volgens de bijbehorende site, was afgelopen zaterdag al de zevende editie. Oké dan! Heb ik blijkbaar eerder wat gemist…

Ondanks dat dweilband-muziek doorgaans niet echt in de categorie ‘mijn smaak’ valt, vind ik het toch een erg leuk sfeertje geven en mooi om te zien hoe zo’n groep mensen, jong en oud, samen muziek aan het maken is. Sowieso beviel het me wel dat Gorkum deze zaterdag overspoeld werd door Brabanders, waaronder ook veel Bosschenaren. Als ik niet naar Den Bosch kom, dan komt Den Bosch wel naar Gorkum. 🙂

Ben jij ook op de Open Havendag geweest?