IJsjes en gezond. Gaat dat wel samen? Ja hoor, dat kan prima! Met het ‘recept’ wat ik vandaag met je deel heb je een hartstikke gezond en verfrissend tussendoortje, dat komt wel van pas met zo’n warme dag als vandaag denk ik zo!
Ik maak de laatste tijd echt belachelijk veel smoothies en het fruit is hier niet aan te slepen. Nu de zomer echt haar opwachting lijkt te maken, besloot ik het smoothie-gebeuren naar een hoger plan te tillen en er ijsjes van te maken. Ik kocht voor € 1.50 zo’n houdertje voor zes waterijsjes bij HEMA en ging er thuis gelijk mee aan de slag!
Ik besloot twee smaken te maken. Met één soort fruit per soort, maar je kunt natuurlijk in die blender mikken wat je maar wilt. Ik maakte aardbeien- en ananas-ijsjes en goot het gepureerde fruit vervolgens in de vormpjes. Dekseltje erop, in de vriezer en wachten maar! Dat wachten viel tegen, want ik ben zo ongeveer om het uur gaan kijken of mijn ijsjes al bevroren waren!
De volgende dag waren ze goed en kon ik het niet laten om er gelijk één te proeven, ook al was het ochtend en had ik nog niet eens ontbijt klaargemaakt. Het resultaat beviel me wel, lekker fris van smaak en je proeft het fruit nog goed, ondanks dat het gepureerd en vervolgens ingevroren is.
Om de ijsjes goed uit de vorm te krijgen, is het trouwens handig om wat warm water over de vormpjes te laten lopen. Het ijs laat dan los van de vorm en je kunt het er dan uithalen zonder dat er een stuk achterblijft of het zelfs van het stokje afbreekt.
Bij mijn volgende experiment ga ik eens met yoghurt aan de slag. Yoghurt in combinatie met fruit moet ook erg lekker zijn als ijsje en waarschijnlijk is het dan ook wat zachter om te eten. Maar voor een eerste probeersel was ik in elk geval dik tevreden. Ik kom deze warme dag wel door!
Wat een goed idee! Een stuk gezonder dan de cornetto die ik gisteren naar binnen heb gepropt
Haha maar die zijn wel heel lekker
Lekker!
Mijn ervaring met yoghurt is dat het inderdaad wat zacht blijft. Je ‘haalt’ het op een zonnige dag dan ook niet (althans, mijn kinderen niet) en brokkelt het laatste stuk ijs van het stokje af, op de grond en dat is jammer en geeft geklieder. Yoghurt mengen met een beetje water, werkt dan al beter. Wellicht is jouw resultaat straks beter?
Deze vormpjes van de HEMA zijn wel ideaal, omdat het een groot ‘dekseltje’ heeft. Mijn ijsvormpjes hebben alleen een stokje, waardoor het er bij het eten ook sneller afvalt.
Daarom de tip: vul het vormpje tot net OVER de rand, zodat het ‘dekseltje’ goed op de smoothie/water/yoghurt aansluit. Beter ‘overstromen’ dan een ‘spleet’.
Oh ja, en zet de ijshouder op een klein plastic dekseltje, zodat hij niet aan de bodem van het vriesvak vastvriest en je ‘m er niet goed uitkrijgt.
Ja ze smaken prima! Binnenkort zeker de yoghurt-variant eens uitproberen en ik had ze inderdaad goed tot bovenaan vol gedaan!