Ik woon m’n leven lang al in een waterrijke omgeving. Ik ben zo’n 20 kilometer bij mijn huidige woonplaats opgegroeid in een dorpje aan de Maas (gemeente Woudrichem) en woon inmiddels alweer bijna dertien jaar ‘aan de overkant’.

Gorinchem is een echte waterstad: Met drie grote rivieren praktisch op loopafstand (Merwede, Maas en Waal), plus wat smallere wateren zoals het Merwedekanaal (welke richting Hardinxveld overgaat in Kanaal van Steenenhoek) en de Linge, die de binnenstad van Gorkum letterlijk in tweeën deelt en daar de Lingehaven vormt.

In de warmere maanden van het jaar, kun je als watersporter in deze omgeving dan ook je lol op. Zelf ben ik altijd heel erg dol op water en varen geweest, maar behalve de inmiddels honderden overtochtjes met veerdienst Riveer, heb ik jaren niet meer gevaren. Tot zondag!

Kajaks in de Lingehaven

Een tijdje geleden spotte ik namelijk een stel kajaks die in de Lingehaven lagen te dobberen en na een snelle check op internet, bleek je deze voor een tientje per persoon per dag te kunnen huren. Leuk! Dat wilde ik ook!

Zondag kwam één van m’n vrienden weer eens naar Gorkum en die was wel te porren voor een middagje op het water, dus huurden we twee kajaks en peddelden we niet veel later rustig de Lingehaven uit.

Beiden hadden we niet echt veel ervaring op het gebied van kajakken. Hij had jaren geleden ooit één keer in een kajak gevaren en ik heb alleen als kind een paar keer gekanood, ruim 20 jaar geleden. Maar na wat onhandig gespetter in het begin, hadden we al snel de ‘swing’ te pakken en schoten onze ultralichtje bootjes haast geruisloos door het water van de Linge.

Het was schitterend weer, niet te warm en zeker niet te koud en we genoten van de zon op onze hoofden, leuke gesprekken (peddelen en praten tegelijkertijd gaat prima, ook voor mannen!) en de mooie groene omgeving langs de rivier.

Een stukje voorbij Spijk, hadden we zo’n vijf kwartier en iets meer dan 7 kilometer gevaren en besloten we om te keren. Omdat we pas rond 3 uur waren gestart en je voor 8 uur terug moest zijn, leek het niet verstandig om verder te gaan, omdat je hetzelfde traject ook terug moet afleggen. Sowieso hadden we flinke trek gekregen!

Rond half zeven waren we terug in de Lingehaven, die er trouwens heel anders uitziet vanuit zo’n bootje dan vanaf de kade, waar ik toch dagelijks meerdere keren loop. We meerden onze bootjes aan, leverden de peddels en zitjes in en liepen naar mijn huis, om meteen weer de deur uit te gaan richting friettent. Zo’n middag op het water maakt hongerig!

Ondanks dat kajakken vrijetijdsbesteding is, lever je fysiek toch de nodige inspanning. Dat ik mijn spieren flink heb laten werken, was dezelfde avond al goed te voelen in de vorm van stevige spierpijn! Niet alleen in mijn schouders en bovenarmen, maar zelfs m’n buikspieren en bovenbeenspieren lieten van zich weten. Prima stukje training dus op een erg leuke manier!

Ik had m’n telefoon trouwens wel meegenomen, maar verpakt in twee pedaalemmer-zakken. Ons was verteld dat we best nat zouden worden, maar dat bleek uiteindelijk 100% mee te vallen. Soms spetterde er wat water omhoog door een onhandige move met een peddel, maar bij een gemiddelde regenbui word je een stuk natter! Ik had m’n telefoon al vrij snel uit de zak gehaald en in m’n rugtasje tussen m’n knieën gelegd, om wat sneller een foto te kunnen maken.

Tijdens het varen viel me op, dat ik het ook erg ontspannend vond. Ik kan met fietsen altijd heel goed mijn hoofd ‘leegmaken’, maar de combinatie van het kabbelende water, natuurgeluiden en de herhalende bewegingen van het peddelen, heeft op de één of andere manier een kalmerend effect op me. Niet dat ik zo gestrest was, maar het verschil tussen mijn normale ‘modus’ en tijdens het varen was duidelijk merkbaar!

Ik ben zeker van plan om eens vaker een kajak te huren. Voor een tientje per dag kun je toch heel wat leuke uurtjes beleven! Ondanks dat ik aanvankelijk dacht dat het misschien onverstandig zou zijn om alleen op pad te gaan met zo’n bootje, durf ik dat nu wel aan. De bootjes zijn heel licht en super flexibel, maar ook heel stabiel! Je moet volgens mij echt moeite doen om ‘m ondersteboven te krijgen en verdwalen op de Linge is praktisch onmogelijk. Wordt vervolgd dus, wat mij betreft!

Heb jij weleens gekajakt?

Ik in een kajak