Deze leuke tag met als thema social media, vond ik op de blog van Sammie en hij is bedacht door Vera en Suzanne voor hun gezamenlijke blog Versus-A, die ik overigens niet volg (ik heb al moeite genoeg om mijn huidige lijst met blogs een beetje bij te houden). Aangezien ik social media behoorlijk intensief gebruik, wilde ik dit vragenlijstje zelf ook wel eens beantwoorden!

Welke socialmediakanalen gebruik je?

FacebookTwitter, Instagram, Pinterest (recentelijk herontdekt) en YouTube.

Wat zijn je favoriete socialmediakanalen?

Ik schreef het hierboven al: Facebook, Instagram en Twitter. In onwillekeurige volgorde. Ik heb zo mijn fases dat ik echt elke dag mijn Instagram ‘moet’ checken en andere dagen ben ik weer veel drukker met Facebook.

Twitter is aan het minderen. Dat was eerst hét socialmediaplatform voor mij, maar ik doe er steeds minder mee. Het is toch een beetje het idee van tegen jezelf praten, zoveel communiceer ik daar niet met anderen.

Wat is je minst favoriete socialmediakanaal?

YouTube! De site alleen al, vind ik een drama. Steeds verandert er iets en ik heb zelfs al moeite om mijn eigen kanaal te vinden. Filmpjes kijken doe ik ook zelden. Ik heb de pest aan vlogs en muziek luister ik wel via iTunes, Spotify of radio. Ik zie soms een filmpje als ik iets specifieks zoek, maar ik ben niet iemand die een hele middag filmpjes kan gaan zitten kijken. Nee, dank je.

Welke gebruik je eigenlijk te weinig?

Wat is te weinig? Social media is een aanvulling, niet iets wat je ‘moet’ gebruiken. Ik denk dat je je eerder zorgen moet maken als je het te veel gebruikt, dan te weinig. Als je een bedrijf hebt, is het natuurlijk wel een goed idee om contact met je klanten te onderhouden via social media en staat het nogal lullig als je nooit reageert op vragen van klanten, maar als privépersoon, nee.

Bron afbeelding: http://sproutsocial.com/insights/images-can-part-social-success-story/

Wat vind je irritant op social media?

Mensen die in de rondte blaten of vinden dat ze grappig zijn (terwijl dat totaal niet overkomt) of die denken dat ze op social media het recht hebben om overal kritiek op te hebben zonder zich daarvoor te hoeven verantwoorden. Zelf heb ik gelukkig zelden vervelende situaties, maar ik observeer weleens wat en ik zie soms dingen waarbij ik zo m’n twijfels heb.

Op Instagram vind ik het héél irritant als mensen een lading foto’s achter elkaar plaatsen, zo vervelend! Ik doe er zelf altijd maar één per dag (soms twee) en op die manier heb je nog wat aan je timeline als er niet al 20% foto’s van dezelfde persoon staan. Ook overmatig plaatsen van selfies vind ik stom. Accounts die praktisch alleen maar selfies plaatsen, volg ik sowieso nooit.

Hoe vaak per dag zit je op social media?

Dat hou ik niet echt bij. Als ik wakker word, check ik meestal m’n Facebook en Instagram wel even en Facebook staat sowieso de hele dag open in Chrome op mijn computer, maar ik kijk er niet om de haverklap op. Als ik ergens druk mee bezig ben, kan ik prima zonder. :-)

Meldingen aan of uit?

Ze staan bij mij altijd aan, maar ik cheat een beetje, want ik heb de eigenschap om het geluid van mijn mobiel altijd uit te zetten. Negen van de tien keer als ik gebeld word, moet ik geluk hebben dat ie in de buurt ligt zodat ik het zoemertje hoor, anders ben ik te laat.

Meldingen komen dus binnen als een bzz in plaats van een geluidje en als m’n iPhone nog ergens in een tas of op de bank rondhangt, hoor ik dat niet. Ik zie het vanzelf wel. Ik ben ook niet iemand die per se gelijk moet kijken als er een melding binnenkomt.

http://www.themetropolist.com/nightlife-dining/recommends/pharmacopia-fun-the-rise-and-rise-of-legal-highs/

Emoji’s, wel of niet?

Ik ben van de oude generatie en zweer bij de ouderwetse smileys: een dubbele punt met een haakje erachter. Ik heb wel een emoji toetsenbord op m’n iPhone, maar gebruik ‘m zelden. Een andere reden is dat de gezichtjes van de emoticons meestal zó klein zijn, dat ik ‘t scherm moet vergroten om te zien wat wát is, om te voorkomen dat ik een boze smiley stuur als ik juist een blije bedoel. Dat vind ik lastig.

Hashtags, wel of niet?

Yep, maar wel relevant. Ik plaats ze op Instagram en Twitter en soms op Facebook (daar werken ze ook tegenwoordig), maar ik ben niet zo iemand die bij elke tweet één of meerdere hashtags vermeldt. Bij mijn Instagramfoto’s zet ik steevast een aantal hashtags, maar geen onzinbedingen. Het moet wel ergens op slaan.

Welk socialmediakanaal denk je dat als eerste verdwijnt?

YouTube mag van mij van de aardbodem verdwijnen. Maar ik denk eerlijk gezegd dat Twitter niet zo’n lang leven meer heeft. Het is lang niet meer zo booming als een jaar of wat geleden en je hoort er ook minder over.

Pinterest is op het moment juist helemaal hip and happening. Ik vind het ook leuk, maar heb er nog niet echt een doel voor gevonden. Ik hou wel een beetje van nuttige toepassingen en gewoon een beetje tussen mooie plaatjes door surfen is leuk, maar ik heb er zo weinig aan. Dat staat me dan een beetje tegen.

Wat zijn je favoriete accounts om te volgen?

Er zijn eigenlijk niet zozeer accounts op de diverse socialmediakanalen waar ik echt speciaal naar ga kijken. Ik zie gewoon wel wat er voorbij komt. Om toch een kleine selectie te maken: De Facebook pagina’s van Oh So Hip, Jabbertje, Riveer, Joy FM en mijn favoriete ijssalon vind ik altijd wel leuk om even te bekijken.

Op Pinterest volg ik niet zozeer accounts, op Twitter en Instagram volg ik behoorlijk wat mensen (op Twitter ruim 200, op Instagram ruim 500), dus het is geen doen om daar de leukste uit te zoeken.

Ik heb ooit wel een blogpost getikt met favoriete Instagrammers, dus daar verwijs ik je graag naar door. Ik volg in elk geval het liefst mensen die echt mooie foto’s maken, een beetje in dezelfde stijl zoals mijn eigen foto’s: Natuur, landschappen en straatbeelden. Hou ik van!

Van wie of wat is jouw favoriete social media account?