Omdat het gisteravond opeens laat was toen ik erachter kwam dat ik nog geen blogpost voor de volgende dag had geschreven en ik moe was omdat ik de nacht ervoor maar zo’n vier uur slaap heb gehad, heb ik me er voor vandaag gemakkelijk vanaf gemaakt met een citaat. Onderstaande tekst kwam ik onlangs tegen op Twitter en hij zette me aan het denken.

Het lijkt zo logisch en straight forward: Geen zorgen maken om zwaktes, maar richten op sterke kanten en hoe je jezelf daarmee kunt ontwikkelen. Maar is dat echt wel zo makkelijk? Ik kwam erachter dat ik me ongemerkt toch nog best veel bezighoud met mijn zwakke plekken en mezelf daar ook voor straf, door in boos op mezelf te worden en mezelf terecht te wijzen.

Don’t worry about your weaknesses.
Worry about your how your strengths will help you achieve your goals.

Een voorbeeld: Gistermiddag ging het opeens mis, ik dacht weer één of andere bult te voelen en werd letterlijk misselijk van angst. Mijn eerste gedachte is dan om mezelf streng toe te spreken dat zulk gedrag niet gewenst is en ‘weg’ moet. Eigenlijk alsof je een hond straft voor zijn slechte gewoonten, maar dan dus bij jezelf.

Nee, dacht ik. Dat werkt niet! Ik mag best milder voor mezelf zijn. Mezelf ‘straffen’ werkt dus niet. Ik kan me inderdaad beter richten op wat ik al bereikt heb. En de wetenschap dat dit vanzelf weer zakt en ook sneller dan ik meestal had verwacht.

Dat is dus precies wat dit citaat eigenlijk zegt. Al vind ik persoonlijk het woord ‘worry’ in de tweede zin wat verkeerd gekozen. Ik zou er zelf ‘focus’ van maken, maar het gaat om de achterliggende gedachte.