Alweer heel wat maandjes geleden, ik denk dat het begin van het voorjaar was of misschien zelfs nog van de winter, vroeg een Twitterkennisje me of ik het leuk zou vinden om een keer mee te gaan met de waterbus. Hij is kapitein op zo’n boot op het traject van Dordrecht naar Rotterdam en omdat ik zo met de trein in Dordt sta, was dat voor mij goed te doen.

Er gingen vervolgens nog maanden overheen voordat het idee een plan werd en een datum werd afgesproken. Afgelopen zondag, 28 juni, spraken we uiteindelijk af dat ik mee zou varen, tijdens een twee uur durende tocht van Dordrecht naar Rotterdam en terug. Normaal gesproken gebruiken mensen de waterbus niet als ‘rondvaartboot’ maar om van A naar B te komen, maar ik was als gast op de boot. :-)

Ondanks dat ik buiten de kern van het centrum van Dordrecht om heg noch steg weet, had ik de Merwekade vrij snel gevonden. Rechtsaf bij de rotonde en daarna almaar rechtdoor. Vervolgens had ik alsnog een klein stressmomentje, omdat er niet één, maar drie waterbussen aan bleken te meren aan hetzelfde ponton!

Met de hulp van een aardige man had ik gelukkig toch nog op tijd de juiste weten te vinden en toen mijn kennis me al kwam verwelkomen in zijn kapiteinskleding, kon het helemaal niet meer missen!

Vervolgens aan boord, want er moest gevaren worden! Ik mocht mee in de stuurhut en maakte even later ook kennis met zijn vrouwelijke collega. Tijdens de vaartocht hebben we bepaald geen gebrek aan gespreksstof gehad en keek ik ook m’n ogen uit naar de enorme hoeveelheid knopjes en metertjes waarmee de boot bestuurd werd.

Verder leerde ik dat je met een groot vaarbewijs praktisch overal op mag varen, dat je op een boot ook stewardessen hebt en dat één van de boten voor Koningsdag van een ander kleurtje was voorzien, waar ie vervolgens een jaar lang mee rond moet blijven varen.

Het was een leuke en interessante vaartocht met goed gezelschap. Ik spijkerde mijn kennis op het gebied van varen en boten bij, zag de beruchte Brienenoordbrug van onderaf en kiekte de beroemde Erasmusbrug, vlak voor we er onderdoor voeren.

Voor een gemiddelde veerboot, is zo’n waterbus nog best snel. De topsnelheid ligt rond de 40 km/pu! Al ligt de gemiddelde snelheid uiteraard wel lager. Toch vloog ie vlotjes en geruisloos over het water, alsof er niet tig kilo aan motoren onder hing en er niet aardig wat mensen aan boord waren.

De waterbus is overigens een volwaardig OV middel, waar door veel mensen gebruik van wordt gemaakt. Er zijn meerdere trajecten, die hun eigen haltes hebben. Er gaat daarnaast ook gestart worden met een vaardienst naar de molens van Kinderdijk.

Je kunt gewoon met je OV Chipkaart inchecken, dus geen gedoe met kaartjes die alleen maar kwijtraken of wegwaaien en er zijn ook arrangementen mogelijk voor leuke daguitjes. Van alle markten thuis dus!

Nadat ik rond 4 uur weer van boord ging, had ik best trek gekregen. Ondanks het aanvankelijke plan om met Bas een hapje te eten bij De Beren, spotte ik een paar meter verderop een leuk terrasje aan het water en plofte daar op een bank neer. Ik bestelde een fris fruitbiertje en een uitsmijter en genoot van het mooie weer, het uitzicht over het water en de ontzettend leuke middag die ik had gehad!

Ben jij weleens met de Waterbus geweest?