Afgelopen zaterdag was ik in Gameren te vinden, bij de open dag van zuivelbedrijf Den Eelder. Ik was er samen met m’n moeder en oma en was erg benieuwd wat ons te wachten stond! Na een plekje voor de auto gezocht te hebben, liepen we het terrein op en verbaasden ons er al direct over, hoe enorm het bedrijf bleek te zijn. Dat was inderdaad bepaald geen misvatting!

Je kon overal kijken en er stonden ook her en der informatieborden met een uitleg van hetgeen er op dat punt te zien was. We gingen als eerst de stallen in, waar een enorme hoeveelheid koeien stond, die voor de productie zorgen van melk, waar het daar allemaal om draait!

Mooi om te zien, was hoeveel geautomatiseerd was in de stallen: Van melkrobot tot een systeem om poep te ruimen. Op onze vraag hoe jonge koeien dat aanleren, werd geantwoord dat ze dat inderdaad eerst wordt aangeleerd, voordat ze in de stal met de andere koeien mogen.

Er stonden op diverse plekken mensen van het bedrijf waar je vragen aan kon stellen. Goed geregeld! Na de stallen met de volwassen koeien, kwamen we bij de kalfjes terecht. Kleine kalfjes worden in eerste instantie alleen in een soort hokje gezet, ik weet niet meer precies tot hoeveel weken, er was zoveel informatie dat ik niet alles heb kunnen onthouden.

Natuurlijk was het erg schattig om te zien, vooral die hele kleintjes! In een aantal open stallen verderop, stonden grotere kalfjes in verschillende afdelingen. Van vrij kleine tot aan de pinken (eenjarige kalveren). Ook was er een aparte stal voor zwangere koeien, die ze droogstal noemen, omdat de koeien daar met ‘zwangerschapsverlof’ zijn en geen melk hoeven te produceren.

Later keken we in de zuivelfabriek, waar het productieproces van begin tot einde te zien was. Er stonden allerlei indrukwekkende machines die ook allemaal in werking waren op het moment dat we daar rondliepen. Iedereen moest plastic hoesjes over de schoenen dragen, voor hygiëne.

Het was erg leuk en ook indrukwekkend om te zien, hoe de zuivel nu eigenlijk wordt gemaakt. Natuurlijk weet je dat de koe voor de melk zorgt en dat de rest ‘ergens’ in een fabriek gebeurt, maar om dat dan ook daadwerkelijk te zien, is toch anders.

Tussendoor aten we een hapje bij een open schuur waar diverse tafeltjes stonden opgesteld en waar je met muntjes drinken en dingen als friet, broodjes en poffertjes kon kopen.

Ook keken we bij kraampjes met streekproducten, waar ik voor het eerst ijs gemaakt van geitenmelk op heb. Ondanks dat ik van geitenmelk of -kaas niets moet hebben, viel het niet eens tegen! Al proefde ik vooral de amarena kersensmaak!

Voor kinderen was het trouwens een waar pretpark. Van een ‘racebaan’ tussen hooibalen, tot een min-kinderboerderij en weet ik wat nog meer. Ze konden zich uitstekend vermaken, terwijl de ouders elders hun ogen uitkeken. Er was echt overal aan gedacht! Uiteindelijk hadden we alles wel gezien en keerden we terug naar de auto. Een leuke ervaring rijker!

Ken jij de producten van Den Eelder?