Al jarenlang heb ik een enorme haat-liefde verhouding met Dvd-spelers. Ooit had ik een Aristona van drie tientjes die alles vrat en bij losse AVI-bestanden duidelijke ondertitels had, maar die ging kapot en sindsdien is het kommer en kwel.

Zonder te overdrijven, heb ik al minstens 5 spelers gehad, maar overal mankeert iets aan. Meestal het niet ‘lusten’ van veel videobestanden en onduidelijke ondertiteling, waardoor ik alsnog in mijn 37 inch tv moet kruipen alsof het een postzegel is.

Dat is dus niet handig als je veel films kijkt. Als ik zin heb om er één te kijken, kan het niet de bedoeling zijn dat ik eerst een uur bezig ben om dat verrekte videobestand op m’n Dvd-speler te branden om er vervolgens achter te komen dat ie ‘m niet afspeelt. En als het wél gelukt is, ik meer bezig ben met ondertiteling lezen dan de film zelf.

Ondanks dat ik me voorgenomen had me eens te oriënteren op zo’n streaming media apparaat, kwam de oplossing eigenlijk praktisch vanzelf aanwaaien. Sinds vorige week heb ik ook een Netflix-abonnement en ondanks dat films kijken op de iPad me prima bevalt, heb ik niet voor niets zo’n enorme breedbeeld-tv in huis staan tenslotte.

Toen ik op zoek was naar handige Netflix-tips, kwam ik Chromecast tegen. Een gadget waar ik al eens over al gelezen. En hoe meer ik erover las, hoe enthousiaster ik werd! Chromecast is een dongle die je in een HDMI-poort op je tv steekt.

Deze verbind je vervolgens met het lokale netwerk en met de juiste apps en/of software kun je dan dus content streamen – of casten zoals het hierbij heet – naar je televisie. Ideaal!

chromecast

Ik bestelde mijn Chromecast bij Coolblue en had ‘m de volgende dag in huis. Ondanks dat het er aanvankelijk even op leek dat ie niet kon communiceren met mijn computer omdat die bedraad op het netwerk zit en geen adapter voor draadloos internet in huis heeft, bleek ‘t toch gewoon te werken via het lokale netwerk!

Behalve dat ik nu Netflixfilms zowel vanaf mijn computer maar ook vanaf m’n iPhone of iPad kan casten, heb ik dankzij gratis software Plex ook een complete mediaserver tot m’n beschikking waarmee ik films, foto’s en zelfs muziek van mijn computer op mijn tv kan tonen.

Plex biedt ook de mogelijkheid om diverse kanalen toe te voegen, waarmee je onder meer Apple trailers, Vimeo en YouTube video’s, muziek van SoundCloud en meer kunt bekijken. Er zijn diverse kanalen waaruit je kunt kiezen en deze kun je kosteloos installeren. Plex heeft ook een app voor je mobiel, deze heeft wel in-app-aankopen om streamen naar je mobiele apparaat mogelijk te maken, maar zonder de app is de software ook prima te gebruiken.

Heb je Android? Dan heb je meer apps tot je beschikking die met Chromecast werken dan wanneer je een iPhone of iPad hebt, maar zelfs dan zijn de mogelijkheden al vrij groot. Ik ben in elk geval erg blij dat ik met behulp van dit kleine apparaatje vanaf nu in een handomdraai alle content vanaf m’n computer op mijn tv kan bekijken.

En dat zonder gedoe met kabels, omzetten van video’s en dienst weigerende dvd-spelers. Sterker nog: Ik hoef niet eens m’n tv meer aan te zetten wanneer ik een film wil casten! Zodra er een signaal naar de Chromecast wordt gestuurd, schakelt deze de TV direct in. Dit werkt met HDMI-CEC techniek, waardoor je ook je Chromecast kunt bedienen met je gewone afstandsbediening.

Links