Inmiddels ben ik alweer 10 jaar lid van Nederlands’ bekendste verkoopsite Marktplaats en ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn advertenties en met name mijn foto’s beter, mooier en aantrekkelijker te maken. Zo kocht ik jaren geleden een paspop, speldde ik een wit gordijn tegen een muur als achtergrond en verzon ik allerhande dingen om mooie(re) productfoto’s te maken.

Inmiddels heb ik recentelijk de paspop afgezworen en me toegelegd op het plat fotograferen van kleding: Geen paspop meer nodig, geen last van ongewenste schaduwen en je kunt ook nog eens sneller werken, doordat je niet steeds die pop iets aan en weer uit hoeft te trekken. Maar hoe zorg je er nu voor dat je mooie foto’s krijgt?

Ondergrond

Kleding is lastiger te fotograferen dan kleine dingen zoals sieraden. Onder meer omdat het lastig is een geschikte ondergrond te vinden. Zelf zweer ik voor productfotografie nog altijd voor de crisp and clean look van een perfect witte achtergrond, maar dan heb je dus iets nodig wat groot genoeg is om je kleding op te fotograferen.

Ik kocht onlangs een flink stuk wit tafelzeil. Het voordeel van dit materiaal, is dat het makkelijk schoon te maken is als er wat vuil op komt en het kreukt relatief weinig, zeker als je het oprolt in plaats van vouwt, wanneer je het gaat opbergen.

Uiteraard kun je om te beginnen ook papier gebruiken. Bij hobbyzaken zijn vellen tot een grootte van 70 x 100 cm verkrijgbaar en dat kost je hooguit twee tot drie Euro. Tafelzeil heb je doorgaans vanaf €5 per strekkende meter.

Witte ondergrond voor foto’s

Licht

Ik blijf het zeggen: Licht is het meest belangrijke als je gaat fotograferen. Je kunt nog zo’n perfect witte ondergrond hebben: Als het de hele dag regent zoals de afgelopen dagen, gaat ‘t je nooit lukken om die frisse uitstraling neer te zetten die we terugzien in de productfotografie.

Te fel licht is overigens ook een no-go. Hierbij krijg je harde schaduwen die je foto niet ten goede komen. Zelf gebruik ik uitsluitend natuurlijk licht. Lamplicht is sowieso ook niet echt een optie, maar als je de middelen hebt, zou je natuurlijk eventueel een studio-set kunnen gebruiken voor een optimaal beeld.

Camera

Voor productfotografie heb je niet per se de meest geavanceerde camera nodig. Sterker nog: De kledingfoto’s die je in deze blogpost ziet, zijn stuk voor stuk met mijn iPhone gemaakt, en niet met mijn spiegelreflex! Met andere woorden: Productfotografie is niet alleen voor ‘fotografen’ weggelegd, iedereen kan het, zelfs met een telefoon!

Kleding fotograferen

Product

Het product zelf is natuurlijk het belangrijkste van de hele foto. Ga je kleding fotograferen? Zorg er om te beginnen voor dat het item in kwestie schoon is en niet al te veel gekreukt. Je hoeft echt niet elk t-shirtje te gaan strijken, een lichte vouw hier en daar geeft juist een iets minder steriel effect, maar van een heftig gekreukt bloesje wordt niemand blij en zeker geen potentiële kopers!

Leg het kledingstuk vervolgens plat op de ondergrond en zorg ervoor dat het er netjes bij ligt en dat alle features goed tot hun recht komen op de foto die je gaat maken. Heb je bijvoorbeeld een trui met een printje? Zorg ervoor dat er niet een stuk mouw over de print heen ligt. Eigenlijk allemaal heel vanzelfsprekend, maar ik zeg het er toch maar bij.

Nabewerking

Natuurlijk kan het zijn dat je, na het maken van je foto’s, tevreden bent over het resultaat en de foto’s gelijk bij je advertenties gaat plaatsen. Zelf ga ik nog een stapje verder en bewerk ik mijn foto’s nog na in Adobe Lightroom, voor een optimale witte achtergrond en wat kleine basis-verbeteringen zoals een lichte verscherping en kleur-optimalisatie.

Ik heb zelf een voorinstelling gemaakt die een aantal aanpassingen bevat die ik persoonlijk belangrijk vind als basis voor een goede productfoto. Zo is de belichting iets hoger, krijgt de foto wat meer helderheid mee, de witte tinten worden wat meer opgeschroefd en er wordt een standaard verscherping toegepast.

Lightroom brush settings

Als je de achtergrond niet wit genoeg vindt, kun je met het aanpassingspenseel de achtergrond ‘inkleuren’. Op bovenstaande afbeelding kun je de instellingen zien die ik gebruik. Natuurlijk is elke foto verschillend en wordt er nogal eens een schuifje verplaatst, maar dit is de basis waarmee ik begin.

Fotofuze

Geen Photoshop of Lightroom in huis? Geen nood! Met mijn recentelijke ontdekking FotoFuze kom je ook een heel eind en eigenlijk ook nog een heel stuk sneller dan dat je zelf aan de slag gaat!

Je uploadt je nieuwe foto, geeft met een soort markeerstift het voorwerp aan en vervolgens kun je een foto met perfect witte achtergrond opslaan! Er is ook een betaalde versie waarbij je nog wat extra opties hebt, maar met de gratis versie werkt ‘t ook gewoon goed.

Advertentie

Als je foto klaar en naar je zin is, kun je je advertentie gaan maken en de foto uploaden! Let er overigens wel op dat de foto niet te groot is. Bestanden van 5 MB of meer hebben lang tijd nodig om te uploaden en sommige sites accepteren ook geen heel grote bestanden. Schrijf vervolgens een duidelijke omschrijving and you’re ready to go! Mijn advertenties vind je trouwens hier.