Inmiddels ben ik alweer 10 jaar lid van Marktplaats en altijd op zoek naar manieren om mijn advertenties en met name mijn foto’s beter, mooier en aantrekkelijker te maken. Zo kocht ik jaren geleden een paspop, speldde ik een wit gordijn tegen een muur als achtergrond en verzon ik allerhande dingen om mooie(re) productfoto’s te maken.

Inmiddels heb ik de paspop afgezworen en me toegelegd op het plat fotograferen van kleding: Geen paspop nodig, geen last van ongewenste schaduwen en je kunt ook nog eens sneller werken, doordat je niet steeds die pop aan en uit hoeft te kleden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je mooie foto’s krijgt?

Ondergrond

Kleding is moeilijker te fotograferen dan kleine dingen zoals sieraden. Onder meer omdat het lastig is een geschikte ondergrond te vinden. Zelf zweer ik bij de crisp and clean look van een perfect witte achtergrond, maar daarvoor heb je dus iets nodig wat groot genoeg is om je kleding op te fotograferen!

Ik kocht onlangs een flink stuk wit tafelzeil. Het voordeel van dit materiaal, is dat het makkelijk schoon te maken is als er vuil op komt en het kreukt relatief weinig, zeker als je het oprolt in plaats van vouwt, wanneer je het gaat opbergen.

Uiteraard kun je om te beginnen ook papier gebruiken. Bij hobbyzaken zijn vellen tot een grootte van 70 x 100 cm verkrijgbaar en dat kost je hooguit 2 á 3 euro. Tafelzeil heb je doorgaans vanaf € 5 per strekkende meter.

Witte ondergrond voor foto’s

Licht

Ik blijf het zeggen: Licht is het meest belangrijke als je gaat fotograferen. Je kunt nog zo’n perfect witte ondergrond hebben: Als het de hele dag regent zoals de afgelopen dagen, gaat het nooit lukken om die frisse uitstraling neer te zetten die we terugzien in de productfotografie.

Te fel licht is overigens ook een no-go. Hierbij krijg je harde schaduwen die je foto niet ten goede komen. Zelf gebruik ik uitsluitend natuurlijk licht. Lamplicht is sowieso ook niet echt een optie, maar als je de middelen hebt, zou je natuurlijk eventueel een studioset kunnen gebruiken voor een optimaal beeld.

Camera

Voor productfotografie heb je heus geen geavanceerde camera nodig. Sterker nog: De kledingfoto’s die je in deze blogpost ziet, zijn met mijn iPhone gemaakt en niet met mijn spiegelreflex! Met andere woorden: Productfotografie is niet alleen voor ‘fotografen’ weggelegd, iedereen kan het, zelfs met een telefoon!

Kleding fotograferen

Product

Het product zelf is natuurlijk het belangrijkste van je foto. Ga je kleding fotograferen? Zorg ervoor dat het item in kwestie schoon is en niet te veel gekreukt. Je hoeft echt niet elk T-shirtje te gaan strijken, een lichte vouw hier en daar geeft juist een minder steriel effect, maar van een heftig gekreukt bloesje wordt niemand blij.

Leg het kledingstuk plat op de ondergrond en zorg ervoor dat het netjes ligt en dat alle features goed tot hun recht komen. Heb je bijvoorbeeld een trui met een printje? Zorg ervoor dat er niet een stuk mouw over de print heen ligt. Eigenlijk allemaal heel vanzelfsprekend, maar ik zeg het er toch maar bij.

Nabewerking

Natuurlijk kan het zijn dat je tevreden bent over het resultaat en de foto’s gelijk bij je advertenties gaat plaatsen. Zelf ga ik nog een stapje verder en bewerk ik mijn foto’s in Adobe Lightroom, voor de optimale witte achtergrond en wat basisverbeteringen zoals een lichte verscherping en kleuroptimalisatie.

Ik heb zelf een voorinstelling gemaakt die aanpassingen bevat die ik belangrijk vind als basis voor een goede productfoto. Zo is de belichting iets hoger, krijgt de foto wat meer helderheid mee, de witte tinten worden wat meer opgeschroefd en er wordt een standaard verscherping toegepast.

Lightroom brush settings

Als je de achtergrond niet wit genoeg vindt, kun je met het aanpassingspenseel de achtergrond ‘inkleuren’. Op bovenstaande afbeelding kun je de instellingen zien die ik gebruik. Natuurlijk is elke foto verschillend en wordt er nogal eens een schuifje verplaatst, maar dit is de basis waarmee ik begin.

Fotofuze

Geen Photoshop of Lightroom? Geen nood! Met FotoFuze kom je ook een heel eind en eigenlijk ook nog een heel stuk sneller dan wanneer je zelf aan de slag gaat! Je uploadt je foto, geeft met een soort markeerstift het voorwerp aan en vervolgens kun je een foto met perfect witte achtergrond opslaan! Er is ook een betaalde versie waarbij je nog extra opties hebt, maar met de gratis versie werkt het ook goed.

Advertentie

Als je foto klaar en naar je zin is, kun je je advertentie maken en de foto uploaden! Let er wel op dat de foto niet te groot is. Bestanden van 5 MB of meer hebben meer tijd nodig om te uploaden en sommige sites accepteren geen grote bestanden. Schrijf een duidelijke omschrijving en klaar ben je! Mijn advertenties vind je trouwens hier.